0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere giver grønt lys til tvangsindlæggelse af borgere uden symptomer: »Vi er i en slags krigssituation«

Det kommer ikke bag på en bred vifte af politikere, at det nu viser sig, at de nye ændringer af epidemiloven betyder, at selv personer, der ikke har symptomer på corona, kan blive tunget til at lade sig teste, indlægge eller isolere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Selv personer, der ikke har et eneste symptom på covid-19, kan få påbud om at lade sig undersøge, indlægge på et hospital eller isolere i en egnet facilitet. Her ses Gentofte Hospital.

Sundhed

Selv om de nye ændringer af epidemiloven nu viser sig at være mere vidtgående, end det hidtil har været fremme, så kommer det ikke bag på en række politikere.

»Jeg var ikke klar over det, da jeg stemte for, men det kommer ikke bag på mig«, siger sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen.

Han mener, sammen med flere andre politikere, at det er fint, at selv personer, der ikke har et eneste symptom på covid-19, kan få påbud om at lade sig undersøge, indlægge på et hospital eller isolere i en egnet facilitet.

Fredag kom det frem i Politiken, at en såkaldt konkretisering af ændringerne af epidemiloven, som Folketinget vedtog 12. marts efter en hastebehandling, viser, at der ikke bare kan bruges tvang overfor personer der er diagnosticeret, men også overfor personer, der blot ’antages’ eller ’formodes’ at være smittet.

Det gælder eksempelvis folk, der har opholdt sig i et område, hvor sygdommen er udbredt, eller har haft kontakt med en person, som er smittet.

Lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet Kent Kristensen vurderer, at sundhedsministeren har fået »en meget stor hammer« med de nye ændringer af epidemiloven. Og med denne konkretisering, kan man se, hvor vidtgående de nye regler er.

»Det giver hjemmel til, at politiet kan sættes ind også overfor folk, som ikke er diagnosticeret, hvis de ikke efterlever myndighedernes påbud om eksempelvis isolation eller behandling«, siger Kent Kristensen.

Grønt lys fra politikere

Selv om ændringerne er endnu mere vidtgående end, hvad politikerne i første omgange troede, da de stemte for, så er der bred opbakning.

»Vi vågner jo op til nye skræmmende dødstal fra Italien hver morgen. Det siger alt om, hvor alvorlig situationen er. Vi er i en slags krigssituation«, siger sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen.

Vi ved ikke, hvordan det kommer til at udvikle sig, så det kan være godt at have redskaber som disse liggende

Hos Enhedslisten er man helt klar over, at man har stemt for ændringer, der giver »meget vidtgående bemyndigelser«, og de nye oplysninger kommer derfor heller ikke bag på partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund:

»Det er en helt usædvanlig situation, vi står i. Vi ved ikke, hvordan det kommer til at udvikle sig, så det kan være godt at have redskaber som disse liggende. Men jeg håber ikke, at de kommer i brug«.

Ikke nok test

Det kommer heller ikke som den store overraskelse for Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt, at tvangsundersøgelser også kan gælde personer uden symptomer. Men hun tror dog ikke, at det er noget man skal være bange for kommer til at ske blandt andet fordi, der på nuværende tidspunkt er problemer med at skaffe test.

»Vi ser jo på andre områder, at for eksempel pleje- og sundhedspersonale ikke engang bliver testet, selvom de passer patienter, der er smittet med corona. Så jeg kan slet ikke forestille mig, at man vil indlægge eller teste folk, der ikke udviser et eneste symptom«, siger hun.

Hvis nogen er bange for, at det bliver ligesom i Kina, hvor man slæber folk ud på gaden eller låser dem inde i deres eget hjem, jamen, så vil jeg bare minde om, at vi altså har demokrati her i landet

Lørdag meddelte formand for regionerne Stephanie Lose (V), at ikke alle medarbejdere i sundhedsvæsnet kan blive testet for covid-19 på grund af forsyningsproblemer, selv om de burde. Både Region Syddanmark og Midtjylland har måttet indføre teststop, så heller ikke medarbejdere i kritiske funktioner kan testes.

Hos SF tror man ikke, at det bliver »nødvendigt at låse døren«, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

»Men der kunne være personer, for eksempel psykisk syge eller borgere med demens, der ikke er klar over, at de kan udgøre en risiko og som derfor af hensyn til andres sikkerhed, bør testes, selvom de ikke ønsker det«, siger hun og understreger, at »der må være andre metoder end at spærre folk inde«.

Selv om Liselott Blixt (DF) har stemt for en lov, der giver hjemmel til, at man tvangsindlægger eller isolerer mennesker uden symptomer, så tror hun, at et flertal i Folketinget ville ændre loven, »hvis det virkelig skulle komme dertil«:

»Hvis nogen er bange for, at det bliver ligesom i Kina, hvor man slæber folk ud på gaden eller låser dem inde i deres eget hjem, jamen, så vil jeg bare minde om, at vi altså har demokrati her i landet«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere