0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Med kamera på hjelmen: Minutterne, da en gummibåd med 120 mennesker punkterer, og Middelhavet fyldes med flygtninge, der slås for deres liv

Politikens fotograf Jacob Ehrbahn havde et videokamera på hjelmen, da han tog med et hold af frivillige ud for at redde flygtninge på åbent hav. Pludselig blev en abstrakt historie om flygtningestrømme til et spørgsmål om menneskeliv og næstekærlighed.

Det begynder relativt roligt. En morgen på havet ud for Libyens kyst er to motorbåde fra redningsskibet ’Sea-Watch 2’ sat af sted i hver sin retning mod to overfyldte flygtningebåde.

Men så sker det. Den ene motorbåd – med Jacob Ehrbahn om bord - får et nødopkald fra kollegerne på det andet redningsfartøj, og alvoren er ikke til at misforstå:

En gummibåd med 120 flygtninge er pludselig punkteret. Den synker. Folk falder i vandet. Og da mandskabet fra Sea-Watch forsøger at hjælpe dem, kommer de til at tage så mange mennesker om bord på redningsbåden, at den også er i fare for at gå ned midt ude på havet.

I to uger var Politikens fotograf Jacob Ehrbahn og journalist Kjeld Hybel om bord på et tysk redningsskib med frivillige fra græsrodsorganisationen Sea-Watch – og i flere tilfælde var de med ude i de motorbåde, der samler desperate, udmattede flygtninge op på åbent hav.

Videoen ovenfor er optaget med et kamera, som Jacob Ehrbahn havde spændt fast på sin hjelm den dag, da en redningsaktion udviklede sig dramatisk - og en gravid kvinde druknede.

Under aktionen tog han også stillbilleder med sit ordinære kamera. Men kun ganske få. To af billederne var med i den reportage, der blev bragt i Politiken søndag 18. juni 2017:

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Videoen øverst indeholder også et interview med Jacob Ehrbahn. Her fortæller han blandt andet, at han havde taget en beslutning, inden han gik om bord på ’Sea-Watch 2’: At hvis han ude på havet kom til at stå i en situation, hvor han skulle vælge mellem at fotografere eller hjælpe til med at redde liv, så ville han forsøge at gøre det sidste.

Under hele redningsaktionen kan man se to libyske fiskebåde vente i baggrunden. Det er ‘motorfiskere’, der tager motorerne fra gummibådene, når folk er reddet, og sejler tilbage til Libyen for at sælge dem.

Hele den knap 15 minutter lange videooptagelse kan ses i sin fulde, uklippede version herunder.

Råklip: Se hele redningsaktionen:

Læs mere:

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden

Morten Langkilde

På sydfynsk ø spiller købmanden Chopin, mens du handler

Oldtidsgrave, vild natur, stolte søfartstraditioner og dansk mad:  Læserne viser vej til oplevelser i Det Sydfynske Øhav

Morten Langkilde

De sydfynske øer er bakketoppe i et sunket Atlantis

Morten Langkilde

Majtræet 'blomstrer' kun på to øer én gang om året

Morten Langkilde

Det Sydfynske Øhav byder på et lille ferieparadis for dem, der kan leve uden shopping og forlystelsesparker

Morten Langkilde

Sydfynsk øhop:  Bjørnø er øen uden bjørne

Frank Flemming Pedersen

Få et ø-pas til 37 danske øer

Thomas Schmidt Jørgensen/Thomas Schmidt Jørgensen

En weekend på Ærø

Poul Husted /Poul Husted

To gamle søulke forbinder Ærø med omverdenen

Cykelferie:  Tour de Ærø lokker med alt det bedste fra Danmark

Jørn Ungstrup

Ferieglade øhoppere tager turen rundt i Det Sydfynske Øhav

Poul Husted

Tag på fynsk vandretur med natur og kultur som følgesvend

På øhop i de danske farvande