0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Med kamera på hjelmen: Minutterne, da en gummibåd med 120 mennesker punkterer, og Middelhavet fyldes med flygtninge, der slås for deres liv

Politikens fotograf Jacob Ehrbahn havde et videokamera på hjelmen, da han tog med et hold af frivillige ud for at redde flygtninge på åbent hav. Pludselig blev en abstrakt historie om flygtningestrømme til et spørgsmål om menneskeliv og næstekærlighed.

Det begynder relativt roligt. En morgen på havet ud for Libyens kyst er to motorbåde fra redningsskibet ’Sea-Watch 2’ sat af sted i hver sin retning mod to overfyldte flygtningebåde.

Men så sker det. Den ene motorbåd – med Jacob Ehrbahn om bord - får et nødopkald fra kollegerne på det andet redningsfartøj, og alvoren er ikke til at misforstå:

En gummibåd med 120 flygtninge er pludselig punkteret. Den synker. Folk falder i vandet. Og da mandskabet fra Sea-Watch forsøger at hjælpe dem, kommer de til at tage så mange mennesker om bord på redningsbåden, at den også er i fare for at gå ned midt ude på havet.

I to uger var Politikens fotograf Jacob Ehrbahn og journalist Kjeld Hybel om bord på et tysk redningsskib med frivillige fra græsrodsorganisationen Sea-Watch – og i flere tilfælde var de med ude i de motorbåde, der samler desperate, udmattede flygtninge op på åbent hav.

Videoen ovenfor er optaget med et kamera, som Jacob Ehrbahn havde spændt fast på sin hjelm den dag, da en redningsaktion udviklede sig dramatisk - og en gravid kvinde druknede.

Under aktionen tog han også stillbilleder med sit ordinære kamera. Men kun ganske få. To af billederne var med i den reportage, der blev bragt i Politiken søndag 18. juni 2017:

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Videoen øverst indeholder også et interview med Jacob Ehrbahn. Her fortæller han blandt andet, at han havde taget en beslutning, inden han gik om bord på ’Sea-Watch 2’: At hvis han ude på havet kom til at stå i en situation, hvor han skulle vælge mellem at fotografere eller hjælpe til med at redde liv, så ville han forsøge at gøre det sidste.

Under hele redningsaktionen kan man se to libyske fiskebåde vente i baggrunden. Det er ‘motorfiskere’, der tager motorerne fra gummibådene, når folk er reddet, og sejler tilbage til Libyen for at sælge dem.

Hele den knap 15 minutter lange videooptagelse kan ses i sin fulde, uklippede version herunder.

Råklip: Se hele redningsaktionen:

Læs mere: