Axolotl har ikke nogen bartendere, men en vært.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Axolotl har ikke nogen bartendere, men en vært.

Cafeanmeldelser

Bar uden bartendere overrasker positivt

På den nye bar i Badstuestræde har de udskiftet baren med automater. Axolotl har gode værter og unikke drikkevarer.

Cafeanmeldelser

Automatvarer! Sig navnet. Det minder allerede om en svunden tid, hvor friskhed var et ord, der i modsætning til holdbarhed lå langt nede i hierarkiet. I min barndom og ungdom i Hillerød og Aarhus var det alt fra spandauere til porno, der lå i de parkometerlignende skabe og forsøgte at lokke.

Særlig interessant var det at drage til Holland og opleve den metalindkapslede nederlandske fastfood: varme kroketter – kødtrevler af ukendt oprindelse svøbt i friturestegt rasp. Og altså som hovedregel nogle timer gamle.

At gå ind i Københavns eneste automatbar er derfor forbundet med en vis skepsis. Axolotl, der holdt åbningsfest for små tre uger siden, har det særkende, at man kan få cocktails, javist, men ikke friske cocktails.

Den ene ejer går nemlig, inspireret af længerevarende ophold i Asien, op i tebaserede cocktails, men da han ikke har erfaring med restaurationsbranchen, har han valgt ikke at bruge sine aftener på at håndmikse våde varer. I stedet står der nu fire slags cocktails i 20-cl-flasker, som man kan få adgang til ved at smide sit dankort i maskinen.

Det lyder jo lige så charmerende og personligt som den hollandske banegård, hvor jeg for første og eneste gang tankede kroketter. Men Axolotl overrasker positivt: Ved at styre uden om en bardisk lægges fokus udelukkende på selve lokalet, og det er en helt igennem nærværende og personlig oplevelse.

Åbent, minimalistisk og elegant

Den mikroskopiske ’foyer’ er indrettet med smalle garderobeskabe, der låses af med noget, der ligner nøglen til en cykellås. Og indenfor føles det forholdsvis lille rum som det receptionslokale, man ellers aldrig bliver inviteret ind i.

Her er åbent, minimalistisk og elegant, men samtidig venligt og indbydende. At værten modtager enhver gæst som en gammel ven, skader heller ikke. »Er det en privat fest, for så kan jeg gå et andet sted hen«, siger jeg til herren, som viser sig at være ejeren og netop har skænket små smagsprøver op til fem gæster, der står om et bord: »Nej, nej, kom indenfor. Vi er bare så glade for endelig at have åbnet«.

Den lykkelige vært har sammen med sin kompagnon, der er arkitekt, bygget på Axolotl i 7 måneder. Og det kan man virkelig godt se. Over de hjemmesnedkererede sofaer har værterne installeret en række ’vægbrydere’, som man dels kan læne sig op ad, dels har til formål at absorbere lyd. I det hele taget er lydniveauet utrolig behageligt. Centralt i rummet er de ret så hightech-udseende automater. De vil dog denne aften ikke helt, som værten ønsker sig.

Kun en ud af tre er fuldt funktionsdygtig. Også indholdet bærer præg af, at baren er nyåbnet. Der er (kun) fire forskellige cocktails, som umiddelbart er ret forskellige. En version består bl.a. af kamillete, chartreuse, angostura, whisky og manzanillasherry. En anden rummer hibiscus-te, campari og rom. De er alle afrundede, harmoniske – og ja, friske! Det takket være en særlig metode, der kaldes shrub syrup og trækker sukkeret ud af frugt og grøntsager.

Forskellen til trods bærer de tydeligt det samme dna (alle tilsat urter og grønt, som værten selv plukker). Man kan derfor ikke som på andre cocktailbarer skifte mellem ekstreme smagsoplevelser.

Til gengæld er ejerne af Axolotl gode til at købe især østrigske og tyske vinsjældenheder som f.eks. en Grauburgunder Trocken fra 1994. Ejeren sælger al vin med et fast mark up-fee, som gør det billigere at købe kvalitet. Vores glas koster 65 kroner.

Axolotl er lidt af en nyskabelse i nattelivet. Det er som at være til en reception med en god vært og med unikke drikkevarer. Og med potentiale til endnu flere spændende oplevelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN