Her ses gangbroen, som blev sat op tilbage i 2012. Gennem syv år har den været en fast rute for mange københavnere. I denne uge pilles den ned igen, og det vil igen være muligt at færde sig på den ”gamle” gangsti langs søbredden hele vejen rundt om Sortedamssøen.
Foto: Arkivfoto: Finn Frandsen

Her ses gangbroen, som blev sat op tilbage i 2012. Gennem syv år har den været en fast rute for mange københavnere. I denne uge pilles den ned igen, og det vil igen være muligt at færde sig på den ”gamle” gangsti langs søbredden hele vejen rundt om Sortedamssøen.

iBYEN

Nu lukker en af Københavns smutveje: Populær bro over Søerne rives ned

Metrobyggeriet er nået til vejs ende, og der er ikke længere behov for en gangbro over vandet. Eller er der? Det mener mange af bydelens folk, som holder meget af smutvejen hen over vandet.

iBYEN

Den kom til verden som et led i det upopulære metrobyggeri for syv år siden.

Men det varede ikke længe, så var ærgrelsen over byggeriet erstattet med stor glæde.

Østerbro havde nemlig fået sig en ny bro. En flydebro, der gav en smutvej over Sortedamssøen og bandt kvarteret sammen på en ny måde.

Men nu ærgrer mange sig igen. Byggeriet er ovre, broen er ikke længere en nødvendighed, og derfor bliver gangbroen i disse dage pillet ned – til stor ærgrelse for flere af byens borgere.

»Vi har en bro, hvor man kan opleve søerne på en anden måde. Stilheden og vand på begge sider. Det er et frirum uden larm og støj«, siger Bjørn Pierring Enevoldsen, som er blandt de 343 brogere, der har skrevet under på at få en permanent bro, til Tv2 Lorry.

En smutvej

Da gangbroen blev anlagt i 2012, var det først og fremmest for at skåne bydelens skolebørn og områdets borgere for den tunge trafik, som metrobyggeriet for enden af søerne, ned mod Østerbrogade, bragte med sig. Den gamle sti blev derfor lukket af og broen anlagt.

Flere modstandere af nedtagelsen har givet deres ønsker til kende til Østerbro Avis:

»Broen har vist sig som et kæmpe løft for området. Kvarteret omkring Ryesgade er blomstret op og er blevet bedre bundet sammen med området omkring Øster Farimagsgade til glæde for både handlende og beboere«, skrev Lars Rix i et læserbrev til Østerbro Avis i december.

Ligeså har broen været gavnlig for skolen i Øster Søgade, da det har været en »fantastisk smutvej«, når skolebørnene skulle have idræt i Fælledparken, fortæller Helle Hestehave, som er lærer på Bordings Friskole i Øster Søgade, til Østerbro Avis.


Fredede søer

Men broen kan ikke bevares, fordi søerne er fredet. Det har de været siden 1966, og det vil dermed kræve en dispensation fra fredningen, hvis der skulle være tale om en permanent bro:

»Det vurderes, at en dispensation vil være meget svær at opnå på baggrund af tidligere afgørelser hos fredningsnævnet, der lægger vægt på søernes ubrudte vandoverflade«, siger vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune Anne-Sofie Degn til Østerbro Avis.

Når broen i løbet af ugen er helt væk, vil der igen blive åbnet op til den ’gamle’ sti rundt om søbredden, oplyser Metroselskabet til Østerbro Avis. Dog vil den permanente grussti med græs og bænke først være genskabt i løbet af andet kvartal i år. Indtil da gør en midlertidig gangsti det muligt at benytte stien langs søbredden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce