0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Brian Ingberg ejer Københavns Vodkamuseum med verdens største samling af vodka. Hvor det ligger? I kælderen under hans bodega.

Gemt under gulvbrædderne på Vesterbro: Har du nogensinde været på vodkamuseet under Brians bodega?

Historien om Københavns vodkamuseum er en historie om kriminalitet i millionklassen, russiske rigmænd og ’House of Cards’ – og en tilsyneladende helt almindelig bodega på Vesterbro. Kom med ned i kælderen under Café 33.

For Brian Ingberg var det en rigtig møgmorgen. Mildest talt.

Det var 2. januar 2018, og han vågnede til en besked på sin telefon om, at overvågningskameraet på hans vodkamuseum i København havde optaget noget usædvanligt. På optagelsen kunne han se, hvordan to maskerede mænd var brudt ind til hans vodkasamling, verden største, og var løbet afsted med en enkelt flaske.

Og selvfølgelig vidste han godt hvilken. Den dyreste. Russo-Baltique-vodkaen.

»Der findes kun én, og den er vurderet til 8 millioner kroner. Det værste var, at det ikke engang var min. Det var en russer i Letland, der ejede den«, siger Brian Ingberg og tager et hvæs af sin e-cigaret.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

8 millioner skulle den unikke Russo-Baltique-flaske angiveligt koste. Sidste år blev den stjålet, men allerede efter fire dage fandt man den på en byggeplads i Charlottenlund. Nu er den tilbage.

»Jeg kan godt sige dig, det er ikke særligt sjovt at vågne op til en gæld på 8 millioner til en russer«.

Det er godt et år efter tyveriet, og han står bag baren på sin bodega, Café 33. Umiddelbart ligner det et almindeligt brunt værtshus på Vesterbro. Her bliver spillet billard, stamgæster sidder bøjet over en Hof med en tændt cigaret mellem fingrene, Johnny Madsen kører på jukeboksen.

Ud over et par usædvanlige vodkaflasker i sortimentet og et lille skilt, hvor der står ’I love vodka’, er der ikke noget, der tyder på, at der ligger et vodkamuseum her. Men det gør der.

Under Brian Ingbergs fødder er der en lem, der via en smal trappe fører ned til en lille kælder med en enorm vodkasamling.

»Tidligere i dag var der nogle amerikanere, som havde hørt om stedet, men da de kom herind, hviskede de til hinanden, at det kunne da ikke være her. Jo, jo, det er det, sagde jeg så til dem«, griner Brian Ingberg.

»Men sådan kan jeg godt lide det. Jeg gider ikke sætte store skilte op eller noget. Det gør det lidt sjovt, at det er sådan lidt småhemmeligt«.

Jeg kan godt sige dig, det er ikke særligt sjovt at vågne op til en gæld på 8 millioner til en russer

Vi bevæger os sammen ned igennem lemmen i gulvet, for Brian Ingberg har lovet at byde på en smagsprøve og fortælle mig lidt mere om det, der må være et af Københavns mindste museer.

Her er ingen faste åbningstider, men hvis man kigger forbi inden klokken 16, er der en god chance for, at Brian Ingberg er her og kan vise samlingen frem og fortælle om flaskerne. Eller også kan man ringe til ham og lave en aftale.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Nede i kælderen står vodkaflaskerne fra gulv til luft, badet i et kulørt lys. Mere end 1.500 fyldte flasker er der, og tallet vokser hver måned. Til sammenligning er der på vodkamuseet i Riga lidt over 350 og 460 på vodkamuseet i Moskva.

Her står alt fra Oliofska, der koster omkring en 50’er nede i Netto, til milliondyre flasker med røde diamanter og bladguld. Og her er vodkaer fra lande over hele verden, for det er en udbredt misforståelse, at det kun er polakker og russere, der laver god vodka, siger Brian Ingberg.

»For eksempel findes der massevis af danske vodkaer, som er helt fantastiske. Man kan jo lave vodka af hvad som helst. Folk har sådan en sjov idé om, at al vodka bliver lavet på kartoffel, men det er faktisk kun omkring 10-15 procent af al vodka, der bliver lavet på kartoffel. Det meste bliver lavet på korn«.

Han finder en helt sort flaske med påskriften ’Cocaine’ frem og hælder op i to små glas.

»Der er også sådan en som denne her, der bliver lavet på kokain – eller koka-blade, som kokain er lavet af. Prøv en gang at smage på den«.

Med en vis bæven hælder jeg indholdet indenbords. Den er overraskende frisk og med tydelige citrusnoter. Slet ikke dumt.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Adskillige kendisser har været forbi Brian Ingbergs vodkamuseum. Lars Mikkelsen besøger jævnligt værtshuset, men også Steve Tyler og Dan Aykroyd har været forbi.

»Der er også denne her, som bliver lavet på kage«, siger Brian Ingberg og finder endnu en flaske frem, som han hælder lidt op af. Også den ryger ned, og jo, den smager ganske rigtigt lidt i retning af vanilje, chokolade og karamel.

»Eller prøv denne her, som bliver lavet af ostevalle. Der er også en cannabisvodka her. Og en baconvodka ...«.

Brian Ingbergs mål med at vise folk rundt på vodkamuseet er at åbne folks øjne for, at vodka kan være rigtig mange ting. Og at det faktisk kan smage godt. Det behøver ikke kun at være noget, som man blander med cola for at blive fuld hurtigst muligt.

»Det, jeg gerne vil have, når folk kommer herned, er, at de begynder rent faktisk at smage på deres vodka. Mange køber bare det, der er smart, uden at smage efter. Tag for eksempel Belvedere, som er blevet virkelig dyr, fordi den har været med i en James Bond-film. Og det er da en udmærket vodka, men du kan også bare købe Shotka, som bliver lavet på samme fabrik og er præcis den samme vodka. Den koster bare under 100 kroner«.

To russere og en sportstaske

Russo-Baltique-vodkaen til 8 millioner er også kommet tilbage på sin plads.

Det er ikke så meget indholdet som selve flasken, der gør, at den skulle være så dyr. Flasken er nemlig lavet af tre kilo guld, tre kilo sølv, hvidguld fra den russiske tsar foruden læder og kølerproppen fra den første racerbil fra den russiske bilfabrikant Russo-Balt.

Det viste sig at være en af bartendernes kæreste, som havde stjålet en nøgle og sammen med en ven var brudt ned i kælderen sidste år. Men da historien om tyveriet bredte sig til alverdens medier, alt fra BBC til The New York Times, og det danske politi begyndte at efterforske sagen, fortrød gerningsmanden åbenbart og smed vodkaflasken på en byggeplads i Charlottenlund, hvor den blev fundet efter fire dage.

»Han havde nok ikke tænkt det helt igennem. Vi kunne jo rimelig nemt regne os frem til, hvem det kunne være, eftersom der var blevet brugt en nøgle. Og han ville heller ikke have kunnet sælge flasken«, siger Brian Ingberg.

Dengang var det Leonard F. Yankelovich, som ejede flasken. Den lettiskrussiske rigmand har firmaet Dartz, som producerer opulente, skudsikre superbiler til alle dem, der har brug for at vise, at de har flere penge, end de kan bruge.

»Heldigvis tog han det meget pænt, da den blev stjålet. Han var sikker på, at den nok skulle dukke op igen. Han tilbød også at sende et par fyre op, men det sagde jeg pænt nej tak til«, fortæller Brian Ingberg.

Faktisk var det slet ikke meningen, at den dyre flaske skulle have været i samlingen i København.

»Leon ejer det lettiske vodkamuseum, og vi skriver ofte sammen. Han havde længe gået og spurgt, om jeg ikke ville købe Russo-Baltiquen, men jeg sagde nej, jeg havde sgu ikke lige 8 millioner«, siger Brian Ingberg.

»Men så en dag kom der to russere ind på baren for at få et par øl, og de efterlod en taske, da de gik igen. Jeg gik over for at se, hvad der var i den, og der lå den så. Jeg ringede selvfølgelig til Leon, men han grinede bare og sagde, at nu hang jeg på den, for man kan jo ikke lige sende den med posten«.

Vodka for 40 millioner

Men nu har Brian Ingberg faktisk købt Russo-Baltique-vodkaen. Hvad han har givet for den, vil han ikke ud med, men han fik den til en god pris, fortæller han.

»Nu ejer jeg hele samlingen selv. Jeg vil skyde på, at der er for 40 millioner kroner hernede«.

Hvordan har du fået råd til det?

»Jeg har i mange år haft en virksomhed, der sælger spiritusmaskiner. Og så begyndte jeg at samle for 25 år siden, så i løbet af årene er der bare kommet flere og flere flasker til. I dag er der også mange, som sender flaskerne til mig, fordi jeg anmelder vodka, og så sender de altid to, så én af dem kan komme med i samlingen«, siger Brian Ingberg.

Han tager samlingens dyreste vodka ned fra hylden og rækker mig uden videre den voldsomt tunge flaske.

»Jeg har det sådan, at folk skal sgu have lov at holde den og få et billede, hvis de har lyst til det. Det kan godt være røvsygt at gå på museum, fordi alt er pakket væk bag glas. Her må man godt få lov til at mærke og føle. Jeg er ikke bange for, at der sker noget, for jeg er altid med, og hvis man er for fuld eller virker mistænkelig, kommer man ikke herned«.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Foruden vodkamuseet kan Café 33 også friste med tombola-spil, et lotteri, spillemaskiner og billardbord, og gæster kan købe et gammeldags togklippekort, som bliver stemplet på en rigtig DSB-maskine, når de skal have øl.

Ved siden af den rigtige Russo-Baltique står en mindre kopi, som blev lavet til tredje sæson af Netflix-serien ’House of Cards’. I serien har Lars Mikkelsen, der spiller russisk præsident, vodkaen med til en middag med den amerikanske præsident og præsidentfrue, spillet af henholdsvis Kevin Spacey og Robin Wright.

»Men det var alt sammen, før jeg havde flasken. Holdet bag gav den bare til os, fordi de vidste, at Lars Mikkelsen plejer at komme her på værtshuset«, siger Brian Ingberg.

Siden tyveriet har han opgraderet sikkerheden på museet. Nu er der ikke alene overvågningskameraer, men også røgkanoner og en smæklås, som lukker i, hvis alarmen udløses.

»Hvis nogen bryder ind, bliver de spærret inde. Og så kan de så sidde her og vente, indtil jeg kommer og tager en snak med dem«, siger Brian Ingberg.

»Dengang Russo-Baltiquen blev stjålet, skrev de fleste medier, at den var tom, da den blev fundet, men det var den ikke. Det var bare en reporter, der misforstod mig, og så spredte det sig. Men der er omkring 10 liter, som er lavet til flasken, så jeg kan da fylde den op et par gange«.

Har du smagt den?

»Ja, selvfølgelig«.

Hvordan smager en vodka til 8 millioner så?

»Skal du prøve?«, spørger Brian Ingberg tilbage, inden han skænker et glas med de dyre dråber og rækker mig det.

»Der er kun en 16-18 mennesker i verden, der har smagt den. Inklusive pant er der vel nok for 250.000 kroner dér. Skål«.

Københavns Vodkamuseum. Café 33, Dybbølsgade 33, København V.

IBYEN

D'Angleterre/PR

12 stærke anbefalinger:  Her er den eneste guide til gløgg, du behøver at læse i år

PR/Chris Tonnesen

På disse 10 restauranter får du Københavns bedste smørrebrød

Liliana Olivares/Unsplash

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i november

Jacob Ehrbahn

Ibyen guider til trøstemad:  Takket være disse fem serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Ny brødbar fra Hart og 11 andre spisesteder, du gerne vil kende

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante