Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brian Ingberg ejer Københavns Vodkamuseum med verdens største samling af vodka. Hvor det ligger? I kælderen under hans bodega.
Foto: Finn Frandsen

Brian Ingberg ejer Københavns Vodkamuseum med verdens største samling af vodka. Hvor det ligger? I kælderen under hans bodega.

Gemt under gulvbrædderne på Vesterbro: Har du nogensinde været på vodkamuseet under Brians bodega?

Historien om Københavns vodkamuseum er en historie om kriminalitet i millionklassen, russiske rigmænd og ’House of Cards’ – og en tilsyneladende helt almindelig bodega på Vesterbro. Kom med ned i kælderen under Café 33.

For Brian Ingberg var det en rigtig møgmorgen. Mildest talt.

Det var 2. januar 2018, og han vågnede til en besked på sin telefon om, at overvågningskameraet på hans vodkamuseum i København havde optaget noget usædvanligt. På optagelsen kunne han se, hvordan to maskerede mænd var brudt ind til hans vodkasamling, verden største, og var løbet afsted med en enkelt flaske.

Og selvfølgelig vidste han godt hvilken. Den dyreste. Russo-Baltique-vodkaen.

»Der findes kun én, og den er vurderet til 8 millioner kroner. Det værste var, at det ikke engang var min. Det var en russer i Letland, der ejede den«, siger Brian Ingberg og tager et hvæs af sin e-cigaret.

8 millioner skulle den unikke  Russo-Baltique-flaske angiveligt koste. Sidste år blev den stjålet, men allerede efter fire dage fandt man den på en byggeplads i Charlottenlund.  Nu er den tilbage.
Foto: Finn Frandsen

8 millioner skulle den unikke Russo-Baltique-flaske angiveligt koste. Sidste år blev den stjålet, men allerede efter fire dage fandt man den på en byggeplads i Charlottenlund. Nu er den tilbage.

»Jeg kan godt sige dig, det er ikke særligt sjovt at vågne op til en gæld på 8 millioner til en russer«.

Det er godt et år efter tyveriet, og han står bag baren på sin bodega, Café 33. Umiddelbart ligner det et almindeligt brunt værtshus på Vesterbro. Her bliver spillet billard, stamgæster sidder bøjet over en Hof med en tændt cigaret mellem fingrene, Johnny Madsen kører på jukeboksen.

Ud over et par usædvanlige vodkaflasker i sortimentet og et lille skilt, hvor der står ’I love vodka’, er der ikke noget, der tyder på, at der ligger et vodkamuseum her. Men det gør der.

Under Brian Ingbergs fødder er der en lem, der via en smal trappe fører ned til en lille kælder med en enorm vodkasamling.

»Tidligere i dag var der nogle amerikanere, som havde hørt om stedet, men da de kom herind, hviskede de til hinanden, at det kunne da ikke være her. Jo, jo, det er det, sagde jeg så til dem«, griner Brian Ingberg.

»Men sådan kan jeg godt lide det. Jeg gider ikke sætte store skilte op eller noget. Det gør det lidt sjovt, at det er sådan lidt småhemmeligt«.

Jeg kan godt sige dig, det er ikke særligt sjovt at vågne op til en gæld på 8 millioner til en russer

Vi bevæger os sammen ned igennem lemmen i gulvet, for Brian Ingberg har lovet at byde på en smagsprøve og fortælle mig lidt mere om det, der må være et af Københavns mindste museer.

Her er ingen faste åbningstider, men hvis man kigger forbi inden klokken 16, er der en god chance for, at Brian Ingberg er her og kan vise samlingen frem og fortælle om flaskerne. Eller også kan man ringe til ham og lave en aftale.

Foto: Finn Frandsen

Nede i kælderen står vodkaflaskerne fra gulv til luft, badet i et kulørt lys. Mere end 1.500 fyldte flasker er der, og tallet vokser hver måned. Til sammenligning er der på vodkamuseet i Riga lidt over 350 og 460 på vodkamuseet i Moskva.

Her står alt fra Oliofska, der koster omkring en 50’er nede i Netto, til milliondyre flasker med røde diamanter og bladguld. Og her er vodkaer fra lande over hele verden, for det er en udbredt misforståelse, at det kun er polakker og russere, der laver god vodka, siger Brian Ingberg.

»For eksempel findes der massevis af danske vodkaer, som er helt fantastiske. Man kan jo lave vodka af hvad som helst. Folk har sådan en sjov idé om, at al vodka bliver lavet på kartoffel, men det er faktisk kun omkring 10-15 procent af al vodka, der bliver lavet på kartoffel. Det meste bliver lavet på korn«.

Han finder en helt sort flaske med påskriften ’Cocaine’ frem og hælder op i to små glas.

»Der er også sådan en som denne her, der bliver lavet på kokain – eller koka-blade, som kokain er lavet af. Prøv en gang at smage på den«.

Med en vis bæven hælder jeg indholdet indenbords. Den er overraskende frisk og med tydelige citrusnoter. Slet ikke dumt.

Adskillige kendisser har været forbi Brian Ingbergs vodkamuseum. Lars Mikkelsen besøger jævnligt værtshuset, men også Steve Tyler og Dan Aykroyd har været forbi.
Foto: Finn Frandsen

Adskillige kendisser har været forbi Brian Ingbergs vodkamuseum. Lars Mikkelsen besøger jævnligt værtshuset, men også Steve Tyler og Dan Aykroyd har været forbi.

»Der er også denne her, som bliver lavet på kage«, siger Brian Ingberg og finder endnu en flaske frem, som han hælder lidt op af. Også den ryger ned, og jo, den smager ganske rigtigt lidt i retning af vanilje, chokolade og karamel.

»Eller prøv denne her, som bliver lavet af ostevalle. Der er også en cannabisvodka her. Og en baconvodka ...«.

Brian Ingbergs mål med at vise folk rundt på vodkamuseet er at åbne folks øjne for, at vodka kan være rigtig mange ting. Og at det faktisk kan smage godt. Det behøver ikke kun at være noget, som man blander med cola for at blive fuld hurtigst muligt.

»Det, jeg gerne vil have, når folk kommer herned, er, at de begynder rent faktisk at smage på deres vodka. Mange køber bare det, der er smart, uden at smage efter. Tag for eksempel Belvedere, som er blevet virkelig dyr, fordi den har været med i en James Bond-film. Og det er da en udmærket vodka, men du kan også bare købe Shotka, som bliver lavet på samme fabrik og er præcis den samme vodka. Den koster bare under 100 kroner«.

To russere og en sportstaske

Russo-Baltique-vodkaen til 8 millioner er også kommet tilbage på sin plads.

Det er ikke så meget indholdet som selve flasken, der gør, at den skulle være så dyr. Flasken er nemlig lavet af tre kilo guld, tre kilo sølv, hvidguld fra den russiske tsar foruden læder og kølerproppen fra den første racerbil fra den russiske bilfabrikant Russo-Balt.

Det viste sig at være en af bartendernes kæreste, som havde stjålet en nøgle og sammen med en ven var brudt ned i kælderen sidste år. Men da historien om tyveriet bredte sig til alverdens medier, alt fra BBC til The New York Times, og det danske politi begyndte at efterforske sagen, fortrød gerningsmanden åbenbart og smed vodkaflasken på en byggeplads i Charlottenlund, hvor den blev fundet efter fire dage.

»Han havde nok ikke tænkt det helt igennem. Vi kunne jo rimelig nemt regne os frem til, hvem det kunne være, eftersom der var blevet brugt en nøgle. Og han ville heller ikke have kunnet sælge flasken«, siger Brian Ingberg.

Dengang var det Leonard F. Yankelovich, som ejede flasken. Den lettiskrussiske rigmand har firmaet Dartz, som producerer opulente, skudsikre superbiler til alle dem, der har brug for at vise, at de har flere penge, end de kan bruge.

»Heldigvis tog han det meget pænt, da den blev stjålet. Han var sikker på, at den nok skulle dukke op igen. Han tilbød også at sende et par fyre op, men det sagde jeg pænt nej tak til«, fortæller Brian Ingberg.

Faktisk var det slet ikke meningen, at den dyre flaske skulle have været i samlingen i København.

»Leon ejer det lettiske vodkamuseum, og vi skriver ofte sammen. Han havde længe gået og spurgt, om jeg ikke ville købe Russo-Baltiquen, men jeg sagde nej, jeg havde sgu ikke lige 8 millioner«, siger Brian Ingberg.

»Men så en dag kom der to russere ind på baren for at få et par øl, og de efterlod en taske, da de gik igen. Jeg gik over for at se, hvad der var i den, og der lå den så. Jeg ringede selvfølgelig til Leon, men han grinede bare og sagde, at nu hang jeg på den, for man kan jo ikke lige sende den med posten«.

Vodka for 40 millioner

Men nu har Brian Ingberg faktisk købt Russo-Baltique-vodkaen. Hvad han har givet for den, vil han ikke ud med, men han fik den til en god pris, fortæller han.

»Nu ejer jeg hele samlingen selv. Jeg vil skyde på, at der er for 40 millioner kroner hernede«.

Hvordan har du fået råd til det?

»Jeg har i mange år haft en virksomhed, der sælger spiritusmaskiner. Og så begyndte jeg at samle for 25 år siden, så i løbet af årene er der bare kommet flere og flere flasker til. I dag er der også mange, som sender flaskerne til mig, fordi jeg anmelder vodka, og så sender de altid to, så én af dem kan komme med i samlingen«, siger Brian Ingberg.

Han tager samlingens dyreste vodka ned fra hylden og rækker mig uden videre den voldsomt tunge flaske.

»Jeg har det sådan, at folk skal sgu have lov at holde den og få et billede, hvis de har lyst til det. Det kan godt være røvsygt at gå på museum, fordi alt er pakket væk bag glas. Her må man godt få lov til at mærke og føle. Jeg er ikke bange for, at der sker noget, for jeg er altid med, og hvis man er for fuld eller virker mistænkelig, kommer man ikke herned«.

Foruden vodkamuseet kan Café 33 også friste med tombola-spil, et lotteri, spillemaskiner og billardbord, og gæster kan købe et gammeldags togklippekort, som bliver stemplet på en rigtig DSB-maskine, når de skal have øl.
Foto: Finn Frandsen

Foruden vodkamuseet kan Café 33 også friste med tombola-spil, et lotteri, spillemaskiner og billardbord, og gæster kan købe et gammeldags togklippekort, som bliver stemplet på en rigtig DSB-maskine, når de skal have øl.

Ved siden af den rigtige Russo-Baltique står en mindre kopi, som blev lavet til tredje sæson af Netflix-serien ’House of Cards’. I serien har Lars Mikkelsen, der spiller russisk præsident, vodkaen med til en middag med den amerikanske præsident og præsidentfrue, spillet af henholdsvis Kevin Spacey og Robin Wright.

»Men det var alt sammen, før jeg havde flasken. Holdet bag gav den bare til os, fordi de vidste, at Lars Mikkelsen plejer at komme her på værtshuset«, siger Brian Ingberg.

Siden tyveriet har han opgraderet sikkerheden på museet. Nu er der ikke alene overvågningskameraer, men også røgkanoner og en smæklås, som lukker i, hvis alarmen udløses.

»Hvis nogen bryder ind, bliver de spærret inde. Og så kan de så sidde her og vente, indtil jeg kommer og tager en snak med dem«, siger Brian Ingberg.

»Dengang Russo-Baltiquen blev stjålet, skrev de fleste medier, at den var tom, da den blev fundet, men det var den ikke. Det var bare en reporter, der misforstod mig, og så spredte det sig. Men der er omkring 10 liter, som er lavet til flasken, så jeg kan da fylde den op et par gange«.

Har du smagt den?

»Ja, selvfølgelig«.

Hvordan smager en vodka til 8 millioner så?

»Skal du prøve?«, spørger Brian Ingberg tilbage, inden han skænker et glas med de dyre dråber og rækker mig det.

»Der er kun en 16-18 mennesker i verden, der har smagt den. Inklusive pant er der vel nok for 250.000 kroner dér. Skål«.

Københavns Vodkamuseum. Café 33, Dybbølsgade 33, København V.

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips