Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste


    Felix Thorsen Katzenelson er brevkasseredaktør på Ibyen.
Foto: Emma Sejersen

Felix Thorsen Katzenelson er brevkasseredaktør på Ibyen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giver 'elskling' dig kvalme? Kærlighedsbrevkassen giver dig formlen på det perfekte kælenavn

En læser er i tvivl om, hvordan man bruger kælenavne. Ibyens brevkasse er klar til at guide.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyens brevkasse giver dig hver tirsdag syrlige, sexy og ømme råd om kærlighed. Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson inviterer altid en kyndig københavner ind som medredaktør, så de sammen kan give dig love – eller et los. Send dit spørgsmål til hjerte@pol.dk.

Ugens spørgsmål:


Hvordan bruger man kælenavne?

Min kæreste og jeg har været sammen i et par måneder, og jeg kan mærke, det virker upersonligt bare at kalde min kæreste ved navn. Samtidig hader jeg mange alternativer. Honey, elskling og baby giver mig kuldegysninger. Det er barnligt og tit usexet, og det værste, jeg ved, er kærestepar der råber ’skatter’ efter hinanden i SuperBrugsen.

Honey, elskling og baby giver mig kuldegysninger

Hvordan kommer jeg i gang med kælenavneriet, eller skal jeg bare droppe det fuldstændig og blive ved fornavnet?

Kh den kælne

Ugens gæsteredaktør Oskar Fehlauer Nielsen

Jeg forstår dig godt. Mange kælenavne føles så forfærdeligt tyndslidte eller er svære at få sig selv til at bruge. Og folk der ikke kan tiltale deres kæreste uden et evigt ’skat’ er til at få kvalme over.

Jeg har selv været glad for alle mulige kælenavne: baby, smukke, boo, babe, love – you name it! Både ironisk og oprigtigt. Nok mest det krydsfelt hvor de to blander sig og bliver uigenkendeligt det samme. Som det er med så meget.Og jeg vil godt stå ved at have kaldt mine kærester for skat.

Jeg snakkede med min veninde om, hvad hun kalder sin kæreste. Og hun lavede den her formel...

I forhold til kælenavnskvalme tænker jeg, det handler om en balance. Ikke altid at kalde den anden person ved kælenavn. Nogle gange kan man bruge personens rigtige navn og ofte behøver man slet ikke kalde personen for noget. Med andre ord: Mange kælenavne er fine og søde, så længe man er lidt sparsom med dem.

Det bedste råd, jeg kan komme med, er at være personlig og kreativ. Hvis du på ingen måde kan få dig selv til at sige skat eller baby – heller ikke ved at tænke at du reclaimer eller prøve at rense ordene for kliché – så find på nye kælenavne. Jeg tænker, at kælenavne også ofte opstår ved et pludseligt behov for at blande sin kærlighed for den anden ind i personens navn. Hvis vedkommende ser ubærligt sød ud for eksempel. Og der vil jeg bare sige: go with it.

Jeg snakkede med min veninde om, hvad hun kalder sin kæreste. Og hun lavede den her formel:

et trademark/navnet + noget internt = kælenavn

Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson:

‘Stop Calling Him Honey and Start Having Sex’ er titlen på to amerikanske forfatteres selvhjælpsbog. I bogen peger de på sammenhængen mellem brug af kælenavne og faldende sexlyst.

Når du ikke synes ’basse’ går i buksen, er du på ingen måde alene. De to amerikanere tordner desuden mod den-åbne-toiletdørs-politik, babysnak og hvad der ellers kan fremelske parforholdets forrådnelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kan følge forfatterne noget ad vejen. »O Romkugle, Romkugle, wherefore art thou Romkugle?« kommer bare ikke lige så godt ud over balkonen. Men vi ved også, at kær rose kan have mange navne og dufte lige sødt hver gang. Så lad os ikke stole for blindt på amerikansk selvhjælps-science med glat hår og erotisk nødhjælpstænkning.

Jeg vil hellere blive hos Shakespeare: Overspil kælenavnet i en sådan grad, at selv dem, der sidder helt omme bag ved søjlerne med træk fra nødudgangen, krummer tæer.

»O Romkugle, Romkugle, wherefore art thou Romkugle?« kommer bare ikke lige så godt ud over balkonen

Som barn kaldte jeg min mor ved fornavn. Det var først, da gyseliggode ‘2900 Happiness’ løb over skærmen, at jeg fandt et passende navn. Malene Schwartz spillede iskold matriark Benedikte Von Bech aka ‘Mamiiii’.

Jeg tyvstjal kælenavnet, først af hånlighed, men det har siden holdt ved som kærlighed, og sådan synes jeg, kælenavnets fødekæde fungerer bedst. Manieret og Oscar-værdigt vrængende kalder jeg min kæreste gyselige ting som ‘the boo’ og ‘bassemand’.

Uden at blinke skal vi læne vi os helt frem på parforholdets dårligt belyste scene, og så tror jeg på, at hvis vi bare skifter ud i programmet engang i mellem, så er kælenavne ikke farlige. De kan jo heller ikke spille ‘Romeo og Julie’ hver eneste sæson.

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips