0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Filminstruktør bag 'Nattens Smil': Vi lever i en tid, hvor vores problemer, smerte og mørke bare skal væk. Men hvorfor?

Ibyen viser lige nu dokumentarfilmen ’Nattens smil’. Her fortæller instruktør Lulu Roos om tankerne bag filmen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foto fra filmen 'Nattens smil', som du kan se via Ibyen frem til 31. juli 2020.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det perfekte findes ikke, men alligevel er vi på jagt efter det hele tiden, og hver tredje pige i 9. klasse føler sig ofte eller hele tiden stresset, viser en ny rapport.

Præstationspresset følger med ind i ungdomslivet og gør unge mennesker syge, viser Lulu Roos’ debutfilm og generationsportræt ’Nattens smil’, som du hele juli kan se via Ibyen:

Filmen er et portræt af to unge kvinder, Selma og Josefine, der bor sammen på Nørrebro. Selma spiller klassisk harpe og er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling, mens Josefine jagter en karriere som skuespiller, mens hun arbejder lidt i en vuggestue, er med i nogle kortfilm og skriver digte om natten.

Det er et ungdomsportræt af unge kvinder på det sted i livet, hvor man stadig har det barnlige i sig, men samtidig er bange for at få rynker

Ibyen har talt med instruktør Lulu Roos om tankerne bag bag filmen.

Hvad er ’Nattens smil’ for en film?

»Jeg filmede Selma og Josefine sporadisk over et års tid, og filmen er en poetisk, reflekterende film om de to unge kvindelige kunstnere og deres følelsesliv. Jeg har med vilje sat det indre meget i fokus, så man får en følelse af selv at være i pigernes indre, og det ydre bliver lidt udtværet. Sådan som det ofte føles, når man går med tankemylder, angst eller bare usikkerheder inden i sig selv«.

»Det er er en film, hvor vi er meget i forestillingens verden blandet med de oplevelser, pigerne har i fællesskab. Hvor de hænger ud i pyjamasser, ryger smøger, taler om rynker og ser tegnefilm og drømmer om fremtiden. Det er et ungdomsportræt af unge kvinder på det sted i livet, hvor man stadig har det barnlige i sig, men samtidig er bange for at få rynker. Det er også en film, der insisterer meget på det med at være i proces. Især som ung. Den søger væk fra det med at være så fokuseret på et endeligt resultat eller at finde en årsag eller forklaring. Og det er også derfor, den er lavet i et langsomt, dvælende tempo for at vise den sindstilstand, hvor man svinger mellem lys og mørke hele tiden«.

Jeg begyndte at filme Selma kort tid efter hun blev udskrevet fra psykiatrisk afdeling og havde det ret svært

Hvad udspringer ideen til filmen af?

»Jeg synes, psykiske lidelser og mentalt helbred fortjener en større opmærksomhed, end det får. Jeg har nok været optaget af det, fordi jeg også selv har lidt at angst en stor del af mit liv og oplevet meget af den skam, der følger med, blandt andet fordi der mangler et sprog, så man ikke rigtig kan forklare de komplekse følelser. Vi har svært ved at spørge ind til det hos hinanden, og derfor føler man sig meget ensom i det«.

Josefine (tv) og Selma i filmen 'Nattens smil'.

»Jeg begyndte at filme Selma, kort tid efter hun blev udskrevet fra psykiatrisk afdeling og havde det ret svært. Det var vigtigt for mig ikke at nævne en diagnose. Jeg skulle som instruktør ikke forklare sygdommen for Selma, men skulle i stedet være med hende i søgen efter svar. Og så mødte jeg undervejs Josefine, som hun boede med, og jeg blev optaget af deres relation, af deres søgen efter svar i sådan en total præstationskultur, som stiller meget høje forventninger, og hvor mange konstant går rundt med kritiske stemmer i hovedet, svære tanker omkring og høje forventninger til os selv«.

Det var spændende at undersøge i form af alt det, de har gang i, med horoskoper og englekort, som også er vildt meget oppe i tiden

Hvem er de portrætterede kvinder – ikke kun konkret, men også mere generelt?

»Kvinderne er omkring 23 år, da jeg filmer dem. Det er den alder, hvor man ikke helt har fundet fodfæste endnu og fundet svar på, hvad der skal ske med en. Man er i det der limbo mellem det barnlige og det voksne. Og jeg kan se, at alle de forventninger til livet skaber en total overrefleksion af tankestrømme og tankemylder, som kan føre til en masse angst, fordi man netop ikke har noget svar«.

»Men det er, som om der står nogle udefra og kræver et resultat eller et svar, som ikke er der. Det var spændende at undersøge i form af alt det, de har gang i, med horoskoper og englekort, som også er vildt meget oppe i tiden med for eksempel en horoskop-app som ’Co-Star’, som er meget populær blandt unge kvinder, fordi den kan gå ind og ’forudsige’ fremtiden på en måde. De stiller konstant de spørgsmål om fremtiden, det kører oppe i hovedet hele tiden. Og det forhindrer dem måske egentlig i at gøre de ting, de gerne vil«.

Som når Josefine nævner, at hun er bange for at træffe et valg, for hvad nu, hvis det er det forkerte valg, og så bliver hun helt apatisk og kan ingenting gøre …

»Ja. Der var faktisk en meget sjov historie, som jeg havde tænkt, jeg ville have med i filmen. Jeg tænkte nemlig meget på historien om Porthos fra ’De tre musketerer’, som aldrig har reflekteret over sine handlinger. Han har bare udført dem. Indtil den dag Døden er efter ham, hvor han pludselig begynder at reflektere over, at for at kunne løbe, skal man jo sætte det ene ben foran det andet. Og så indhenter Døden ham, og han går til i sin egen refleksion over det. Det synes jeg er et meget sjovt billede på unge mennesker i dag«.

Hvem er filmen til?

»Filmen er primært henvendt til unge. Både dem, der lider af en psykisk lidelse, men også den store gruppe af unge mennesker, der går rundt med en masse usikkerhed og den hårde stemme af kritik, der konstant runger i deres indre. Jeg håber, vi kan få et større fokus på angst og psykiske lidelser, og hvordan vi coper med det«.

Annonce

Hvorfor var det vigtigt for dig at lave den her film?

»Det var vigtigt at tage spørgsmålet op om, hvordan vi forstår psykisk sygdom. Der er det spændende at opleve, hvordan Selma prøver at cope. Er det tatoveringerne, hvor hun viser sine usikkerheder på kroppen, der virker? At hun prøver at skabe orden i sine omgivelser ved for eksempel at skulle rydde op på sit værelse, inden hun kan sove? Er det harpen, eller er det veninderne og fællesskabet?«.

Filmen begynder med citatet »Man skal passe på, når man fejer dæmoner ud, at der ikke ryger et par engle med« – hvad ligger der i det? En kritik?

»Ja, rigtig meget. Jeg har været meget optaget af tidens præstationskultur, hvor lykke er noget af det, vi stræber allermest efter. Og jeg oplever, at problemer skal sættes på skemaer, og der skal søges årsager og forklaringer på dem. Problemer skal bare væk. Smerten og mørket skal væk«.

»Jeg så for nylig en opgørelse over, hvor sindssygt højt tallet er for unge kvinder, som ikke synes, de er gode nok. Og det bør der gøres noget ved. Hvorfor er der så mange, der udvikler angst? Hvis vi hele tiden går rundt med stemmer i vores hoved, der siger, at vi absolut skal optimere os selv, så tror jeg bare, kroppen reagerer meget kraftigt på det, og vi ender med at spænde ben for, hvad vi egentlig gerne vil. Og det er meget svært at lave om på, når samfundet kræver, at vi er perfekte. Og der insisterer den her film på, at det fuldendte og det perfekte ikke findes«.

»Vi bruger så meget tid på at blive en bedre udgave af os selv og leve op til alt muligt, og vi må for Guds skyld ikke spise gluten eller drikke fadøl. Og det er jo ikke, fordi det er lykken, men jeg tror, der er rigtig mange glimt af lykke, der går tabt i den her proces med at feje dæmoner ud. Det er også det, titlen peger på: at mørket er der forud for lyset, og at det er en illusion, at vi kan blive perfekte og finde et endegyldigt resultat på livet. Det er også det regnskab, jeg er interesseret i. Hvordan vi mennesker holder regnskab med lys og mørke, for det er, som om der er en eller anden mærkelig ide om i dag, at det er muligt kun at vælge lyset. Der skal man måske lige tænke sig om en ekstra gang, før man sætter processen i gang med at feje alle sine dæmoner ud, for jeg tror ikke, lykke findes der«.

Du kan se ’Nattens Smil’ her frem til 31. juli 2020.

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Hartmann Schmidt

18 stop på Enghave Plads:  Vesterbros grønne oase lokker med sol og utallige kaffespots

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn