Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Finn Frandsen

Nyt street food-marked har store planer for Sydhavnen

Der er røre i den ny kanalby i Sydhavnen. Teglværket bryder stilheden med madboder og fredagsbar, og den upolerede plet ved vandet kan blive det trækplaster, som skaber larm og liv i bydelen.

Når man bevæger sig igennem et af Københavns nyeste kvarterer, det såkaldt nye Sydhavn, er der en ting, som slår én: Her er stille. Virkelig stille. Kedeligt, kunne man måske også sige.

Der bor ellers masser af mennesker i de moderne, nybyggede lejligheder, som ligger herude, og som kun afløses af de mange byggepladser, erhvervsbygningerne og den lille rest industri, som stadigvæk er tilbage. Og kanalerne, selvfølgelig. Kanalerne, som har givet området dets tilnavn, ’Københavns Venedig’.

Men byliv er der altså ikke meget af.

Netop det vil Frederik Schlütter gerne gøre noget ved. Han er en af initiativtagerne til Københavns yngste madmarked, Teglværket, som ligger på Teglholmen, den midterste af de tre holme, der udgør det nye Sydhavn.

»I hele det her område har man glemt at indtænke, at der også skulle være noget liv. Man bliver bare ved med at bygge lejligheder. Så vi er her for at skabe liv i et område, som, vi synes er dejligt, men som godt nok trænger til, at der sker noget«, siger Frederik Schlütter, da vi mødes foran madmarkedet.

Snart udviddes holdet af madstande til i alt 15. Indtil videre har man bl.a. kunnet bestille tapas, tacos og burgers.
Foto: Finn Frandsen

Snart udviddes holdet af madstande til i alt 15. Indtil videre har man bl.a. kunnet bestille tapas, tacos og burgers.

Han viser rundt indenfor i den rå, industrielle lagerhal, som i mange år lå ubenyttet hen. Snakken og latteren fra gæsterne, der sidder bænket ved træborde, runger, og her dufter af mad fra de syv stader. Som en del af en »relancering« kommer der til oktober endnu flere madboder til, ligesom hele hallen skal renoveres.

Planen er, at der skal være 15 madsteder, alt fra burgere over vietnamesisk til arabisk-nordisk fusion. Desuden åbner endnu en stor hal lige ved siden af, hvor der skal afholdes større arrangementer og koncerter. Endelig har de også ansøgt om at få lov til at bygge en anløbsbro og en badezone til næste sommer.

»Vi har haft rigtig travlt med at få det hele op at stå, men det bliver pissefedt!«, siger Frederik Schlütter.

Ikke en strandbar

Teglværket slog portene op tilbage i maj og blev hurtigt kendt som byens nye strandbar. Udenfor havde de nemlig spredt sand langs kanalen og sat strandstole op, hvor man kunne sidde med sin drink og se solen gå ned.

»Men det var egentlig aldrig meningen, at vi skulle være en strandbar. For det er måske ikke det smarteste at være, når man ligger i København og ikke Barcelona«, griner Frederik Schlütter og sætter sig ned ved et af bordene, som også står opstillet udenfor, inden han tænder en smøg.

Det her område er ikke tænkt som det nye Papirøen

For ham er det i stedet madmarkedet inde i hallen, det først og fremmest handler om, fortæller han.

Det er nu ellers ikke, fordi det skorter på madmarkeder i København. Copenhagen Street Food på Papirøen lukker ganske vist ved årets udgang, og parterne har ikke kunnet enes, så planerne om at rykke det til Bispeengbuen på Frederiksberg er gået i vasken.

Til gengæld har en af hovedkræfterne, Jesper Møller, tænkt sig at åbne noget på Refshaleøen. Derudover har vi selvfølgelig Torvehallerne i Indre By, Westmarket på Vesterbro, det mobile Rebel Food, som ruller omkring i København, og i sommerhalvåret tillige Kødbyens Mad & Marked.

I den store madhal bliver er der plads til flere madboder, men også mulighed for afholde events og koncerter.
Foto: Finn Frandsen

I den store madhal bliver er der plads til flere madboder, men også mulighed for afholde events og koncerter.

Så hvad skal vi egentlig med endnu et madmarked?

»Ja, der er jo nærmest gået inflation i det«, indrømmer Frederik Schlütter.

»Men det er jo kun her i København, at det er noget relativt nyt. I andre lande har man i mange år haft masser af street food rundtomkring i byerne«.

Og han er ikke bekymret for, at København er ved at være mæt af alle de madmarkeder. Derudover, siger han, har Teglværket noget, de andre ikke har:

»Det her område er ikke tænkt som det nye Papirøen. Vi har ikke den samme beliggenhed, så vi er nødt til at spille på nogle andre ting. Med den store hal inde ved siden af får vi mulighed for at afholde masser af events, talks og koncerter. Der skiller vi os ud«.

Et splittet nabolag

Teglværket skiller sig også ud på en anden måde. Det ligger i Sydhavn.

Det gamle arbejderkvarter har i mere end ti år været under en omfattende byudvikling. Først på Sluseholmen, hvor de første beboere kunne flytte ind i lejlighederne i 2006. Siden rykkede gravkøerne også ind på Teglholmen. Og nu er byggeriet i fuld gang på den nordligste del, Enghave Brygge.

Udviklingen har skabt et skel mellem det gamle og det nye Sydhavn. En undersøgelse fra sidste år, som Politiken foretog, viste, at beboerne i de to dele af det sydvestlige København nærmest ligger så langt fra hinanden, som man overhovedet kan, både politisk, økonomisk og socialt.

Udsigten fejler ikke noget ved Teglværket, hvor man fra sandstranden har kig ud over vandet til bådklub, beboelsessiloer og en del af de byggekraner, der stadig dominerer, den ny bydel, der skyder op.
Foto: Finn Frandsen

Udsigten fejler ikke noget ved Teglværket, hvor man fra sandstranden har kig ud over vandet til bådklub, beboelsessiloer og en del af de byggekraner, der stadig dominerer, den ny bydel, der skyder op.

Så ud over at bringe liv til det nybyggede, lidt golde Sydhavn langs vandet vil Frederik Schlütter gerne forsøge at samle kvarteret lidt mere.

»Vi ligger i det nye Sydhavn, men ligner måske lidt mere det gamle, så jeg håber, vi kan forene de to. Vi vil gerne være Sydhavnens forsamlingshus«.

Men man kan vel godt sige, at street food i høj grad ligner noget, som det mere privilegerede København dyrker. Du tror ikke, I faktisk kan bidrage til skellet?

»Nej, det gør jeg ikke. Vores priser ligger, så alle kan være med, og vi har også tænkt os at holde en meget bred vifte af arrangementer. Vi er for alle«.

Naturlige mødesteder

På Rådhuset byder man tiltag som Teglværket velkommen. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) er nemlig helt enig i, at der sker for lidt i det nybyggede Sydhavn:

»Vi kunne have gjort langt mere for området, når det kommer til byliv. Det er noget af det, udviklingen af for eksempel Sluseholmen har lært os. Hvis vi ikke skaber grønne områder og opholdspladser, bliver folk inde i deres lejligheder, og så bliver området til en soveby«, skriver Morten Kabell i en mail.

»Jeg er glad for, at private tager initiativ til at skabe mere liv i området, og forhåbentlig kan Teglværket inspirere til lignende tilbud, men selvfølgelig har markedet lokalt også sine begrænsninger. I stedet burde vi som kommune have tænkt parker og pladser ind i planlægningen fra begyndelsen, så der var naturlige mødesteder i området. Et enkelt havnebad er ikke nok, og vi bør ikke overlade det at skabe samlingspunkter til tilfældigheder«.

Men selv om de fra politisk side kunne have gjort meget mere, er der håb forude, lyder det fra borgmesteren. De har lært af erfaringerne, skriver han, så der kommer til at blive bygget flere offentligt tilgængelige og rekreative områder. Og når metroen kommer til kvarteret i 2023, kan det forhåbentlig få gang i gadebilledet.

Også Frederik Schlütter er forhåbningsfuld på kvarterets vegne. Til gengæld er Teglværkets fremtid en anelse mere usikker. Det nye madmarked ligger på en privat grund, som de lejer sig ind på, og med de stigende boligpriser ved vandkanten er det ikke utænkeligt, at matriklen bliver solgt på et tidspunkt.

»Men vi håber selvfølgelig på at blive her så længe som overhovedet muligt. Og vi tror på det, ellers var vi ikke gået ind i det«, siger han og skodder sin cigaret.

Der er kommet flere mennesker til, siden vi satte os ned, og musikken i højttalerne har lige fået et nøk op. Ingen tvivl om, at de på Teglværket i hvert fald er lykkedes med et af deres mål: Der er ikke helt så stille i det nye Sydhavn længere.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer