0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Havnen. Guldregns anden single, 'Sydvest for stenbroen', udkom i sidste uge og handler om Sydhavnen, hvor forsanger Andrea Aagaard er vokset op.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vegas Udvalgte: Guldregn charmerer med 80'er-vibe og et ferskt, stift beat

Stjålne dagbøger, Sydhavnen, favoritplader og corny fyord. Ibyen interviewer Guldregn, der i år er blandt Vegas Udvalgte.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Guldregn har allerede charmeret sig ind på radiolytterne med den 1980'er-poppede single 'Stadig væk'. I aften er de et af de syv navne, som spiller ved Vegas talentaften, Vegas udvalgte. Her fortæller kvartetten om fire øjeblikke, der har defineret dem som band.

DA ANDREAS DAGBØGER BLEV STJÅLET

Andrea Aagaard, vokal (AA): »’Stadig væk’ var den første sang, vi skrev sammen«.

Lasse Lyngbo, tangenter, guitar og produktion (LL): »Thor og jeg havde talt om at lave noget sammen, fordi vi har studie 5 meter fra hinanden. Vi var begge fans af Dig & Mig, som Andrea var med i før. Vi ringede til hende og fik hende til at komme ud til os. Senere kom Thors lillebror, Asbjørn, også med«.

AA: »Jeg forstod ikke, hvad der skulle ske. At man skulle kunne skrive numre med nogen, man overhovedet ikke kendte i forvejen. Thor og Lasse pressede lidt på, og jeg gik i forsvar og begyndte at fortælle om, at jeg har haft svært ved at skrive tekster, og at det måske var noget med, at mine dagbøger blev stjålet engang«.

Stuearrest?, tænkte jeg. Jeg har fået ødelagt mit liv!

Thor Nørgaard, tangenter, guitar, vokal og produktion (TN): »Og så fik vi hele historien, der blev til ’Stadig væk’«.

AA: »Historien er, at jeg var 14 år, og min bedste ven vidste, at mine dagbøger lå i en skotøjsæske under min seng. En dag kom jeg gående ved boldbanen i Sydhavnen, hvor vi boede. Min ven gik rundt på boldbanen med en anden ven, og de råbte ting efter mig. Det, de råbte, kunne de umuligt vide, medmindre de havde læst mine dagbøger.

Mens jeg gik hjemad, gik det op for mig, hvad der var sket. Da jeg kom ind på min værelse, kunne jeg se, at æsken var væk. Jeg løb ind i min vens hus og råbte og skreg. Bøgerne fik jeg tilbage, men vi snakkede ikke sammen i ti år. I dag er vi faktisk rigtig gode venner igen, men dengang følte jeg, det var utilgiveligt. Jeg kan huske, at min mor kom ind på mit værelse, og for at trøste mig fortalte hun, at min ven havde fået stuearrest. Stuearrest?!, tænkte jeg. Jeg har fået ødelagt mit liv!

Når jeg siden har lavet musik med andre i Dig & Mig og i De Høje Hæle, har jeg skullet presses til at skrive tekster. Jeg har aldrig kigget i de bøger igen. Faktisk havde jeg aldrig rigtig snakket om det, før jeg talte med Thor og Lasse om det i en halv dag«.

DA DE LÆRTE AT ELSKE DERES HJEMSTAVN

TN: »Vi bor alle i København nu, men hver især er vi knyttet til bestemte steder. Til nogle små samfund, kan man sige. Asbjørn og jeg er fra Fanø, Lasse boede i Assens i mange år, og Andrea er fra Sydhavnen. Vores nye single hedder ’Sydvest for stenbroen’. Den er vores sydhavnssang. Overalt bliver de små samfund ædt af de store«.

AA: »Sydhavnen bliver langsomt »ædt af byens flammer«, som vi siger det i sangen«.

Asbjørn Nørgaard, trommer, guitar og vokal (AN): »I Sydhavnen er der en lokalpatriotisme ligesom på Fanø. Jeg holder meget af at komme hjem til Fanø nu, men da jeg var 17 år og boede hjemme, syntes jeg, det var det værste sted. Jeg var træt af at køre på de samme veje på mit skateboard og ville bare væk«.

AA: »Førhen var jeg flov over at være fra Sydhavnen, fordi det var og til dels stadig er sådan et socialt belastet sted. Jeg kommer fra haverne (haveforeningerne, red.) derude, og de er ikke nær så udsatte som andre steder, men alligevel. Min lillebror og hans venner har derimod altid dyrket, at de er fra Sydhavnen. For mig er det kommet senere. I mange år ville jeg gøre alt for at komme væk. Men når man så har været væk, er det virkelig dejligt at komme tilbage. Efterhånden er jeg blevet stolt af at komme derfra«.

AN: »’Sydvest for stenbroen’ handler om hele det der suburbane liv. Derude er der også sorger og glæder. Der er hjerter derude«.

DA DE OPDAGEDE DERES YNDLINGSPLADER

LL: »Vi har alle før spillet musik i forskellige sammenhænge. Jeg har været med i Diefenbach, Asbjørn har spillet i The Floor Is Made of Lava, Andrea var med i Dig & Mig og i De Høje Hæle, og Thor har mest været producer«.

TN: »Guldregn er faktisk første gang, Asbjørn og jeg spiller sammen. Vi voksede op med masser af musik på Fanø. Vores far er folkemusiker. Han spillede i et band, der hedder Sand På Gulvet. De var store i midten og slutningen af 1970’erne«.

AA: »Vi har alle hver især nogle plader, som vi virkelig har skamhørt. Hvis jeg skal nævne to, bliver det Redmans ’Doc’s Da Name’ fra 2000. I sammenlagt tid må det være den plade, jeg har hørt mest. Den anden må være Lauryn Hills ’The Miseducation of Lauryn Hill’. Den var genial. Det var en plade udelukkende med hits«.

TN: »En af mine yndlings er David Bowies ’Young Americans’. Den har hele den særlige blanding af Bowie og soul. Og så må det blive Springsteens ’Darkness on the Edge of Town’ fra 1978. Den har det hele.

En af mine favoritsange er ’Raising in the Streets’«.

AN: »Mine to yndlingsplader må blive Beach Boys’ ’Today’ fra 1965 og Big Stars’ første ’#1 Record’ fra 1972«.

LL: »Jeg vælger ’Jazz på svenska’ af Jan Johansson. Den er som en tryg livmoder at komme tilbage til. Jeg har hørt den i hvert fald en gang om måneden i 20 år. Jeg har selv spillet meget klaver, sådan lidt jazzagtigt, og det fede ved jazz er, at det er så totalt uproduceret. Det er spillet. Og ’Jazz på svenska’ er perfekt spillet. Jackson Brownes liveplade ’Running on Empty’ fra 1977 tager jeg også med. Han er en vanvittig god sangskriver, og vi dyrker jo lidt det samme beat som ham i Guldregn«.

DA DE FANDT DERES LYD

LL: »Det hvide stive beat kalder vi det. Der er ikke så meget groove. Man kan sige, at det er ferskt. Men det er lidt af et fyord«.

AN: »Når folk synes, at noget er et fyord, får jeg lyst til at dyrke det«.

AA: »Hvis vi synes, at noget er lidt corny, går vi tit efter det«.

Annonce

AA: »Jeg har fået at vide masser af gange, at jeg synger som en fra 1980’erne, men jeg har aldrig lyttet til den slags musik. Jeg har altid hørt hiphop. Jeg er ikke vokset op med guldaldermusikken i dansk rock fra 1970’erne og frem, men jeg tror stadig, at det har været der i min barndom. Radioen har jo kørt ovre hos naboen, i fritteren og hos købmanden. På den måde har jeg fået Røde Mor, Skousen & Ingemann og Johnny Madsen ind«.

Hvis vi synes, at noget er lidt corny, går vi tit efter det

AN: »I Guldregn har vi talt om, at vi gerne må lyde som noget, der kom ud af transistorradioen i en isbod, dengang man var barn«.

TN: »Det må gerne have den der nostalgiske vibe. Uden at det bliver retro«.

AN: »Der var en periode i dansk musik, hvor f.eks. en tidlig C.V. Jørgensen på samme tid var folkelig og havde en kunstnerisk vision«.

LL: »Det er sjovt at tænke på, at i begyndelsen havde Thor og jeg slet ikke tænkt på, at vi skulle være et band. Vi forestillede os, at Andrea måske ville lave noget solo«.

AA: »Sådan fungerer det bare slet ikke der, hvor jeg kommer fra. Det ville aldrig give mening i mit hoved, at jeg lavede musik og sange sammen med nogen, og så skulle det kaldes for min soloting! Det betyder sindssygt meget, at vi er et kollektiv, der laver det hele sammen«.

LL: »Nu er planen, at der skal komme et album inden sommer, og så ønsker vi os at komme ud og spille på en masse festivaler. Ambitionerne vokser lige så stille. I takt med musikken«.

Læs mere:

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Hartmann Schmidt

18 stop på Enghave Plads:  Vesterbros grønne oase lokker med sol og utallige kaffespots

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn