0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De radikale vil slukke smøgerne

Partiet vil gøre skoler, tog, sygehuse, cafeer og restauranter røgfri og er positivt indstillet over for en Femerbro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med stemmerne 254 mod 207 vedtog det radikale landsmøde i Nyborg at kræve rygeforbud i alle offentlige bygninger.

»Nu er det op til folketingsgruppen at udarbejde et forslag, og jeg ved ikke, om der i gruppen er flertal for et rygeforbud«, sagde de radikales parlamentariske leder, Marianne Jelved, på en kort pressekonference.

Jelved siger nej
Marianne Jelved ryger selv og vil stemme imod. »Jeg er utrolig glad for grundloven«, sagde hun med henvisning til bestemmelsen om, at Folketingets medlemmer kun er bundet af deres overbevisning.

Selve resolutionen er kort: »Det Radikale Venstre vil arbejde for, at rygning indendørs i alle offentlige rum forbydes. Herunder restaurationer, cafeer, daginstitutioner, skoler, den kollektive trafik og inden for sundhedsvæsenet«.

Et forslag om at supplere forbuddet med afmærkede rygezoner blev forkastet.

Den radikale leder stemmer ikke kun imod af hensyn til sine egne rygevaner, men også »fordi det er principielt forkert, at Folketinget vedtager forbud på område efter område. Det fratager den enkelte ansvaret«.

Optimisme
På et spørgsmål om, hvad landsmødets hovedbudskab er, lød svaret:

»Det er en meget stærk optimisme. Vi tror, Det Radikale Venstre kan vinde flere mandater. Vi vil bryde det herskende flertal, og alternativet til det er en SR-regering«.

Opbakning til kurs i udlændingespørgsmål
Diskussionen på landsmødet om udlændingepolitikken fik Marianne Jelved til at droppe et lovforslag om forbud mod fætter-kusine-ægteskaber, som partiet lancerede efter folketingsgruppens sommermøde.

»Det viste sig at være en dårlig idé«. Ellers var der på det punkt utvetydig opbakning til partiledelsens ønske om at få ophævet 24-års reglen og tilknytningskravet.

»Vanskeligheden består i at finde andre ordninger, der forhindrer tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber og samtidig er lette at formidle i den offentlige debat«, sagde Marianne Jelved.

Nej-forslag til bro forkastet
De radikale modarbejdede bygningen af både Storebæltsbroen og Øresundsbroen. Men landsmødet forkastede søndag med stemmerne 230 mod 189 et forslag om et nej til Femerbroen.

»Stemningen er mere positiv over for broprojekter nu, og det kan godt ende med et ja«, siger den radikale trafikordfører, Martin Lidegaard, der ikke selv er afklaret.

Både han og Marianne Jelved fremhæver, at de radikale først vil tage stilling, når regeringen forelægger et konkret projekt.

Marianne Jelved bebudede, at dette spørgsmål vil blive sendt til både partiets hovedbestyrelse og et landsmøde.

Ja til forfatning
Om antallet af bromodstandere til den tid er blevet så lille som partiets tidligere betydelige fløj af EU-modstandere, vil så vise sig. Ved en afstemning om at anbefale den nye EU-traktat var der ved afstemningen søndag 449 for og 31 imod.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.

Forsiden