Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De radikale vil slukke smøgerne

Partiet vil gøre skoler, tog, sygehuse, cafeer og restauranter røgfri og er positivt indstillet over for en Femerbro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med stemmerne 254 mod 207 vedtog det radikale landsmøde i Nyborg at kræve rygeforbud i alle offentlige bygninger.

»Nu er det op til folketingsgruppen at udarbejde et forslag, og jeg ved ikke, om der i gruppen er flertal for et rygeforbud«, sagde de radikales parlamentariske leder, Marianne Jelved, på en kort pressekonference.

Jelved siger nej
Marianne Jelved ryger selv og vil stemme imod. »Jeg er utrolig glad for grundloven«, sagde hun med henvisning til bestemmelsen om, at Folketingets medlemmer kun er bundet af deres overbevisning.

Selve resolutionen er kort: »Det Radikale Venstre vil arbejde for, at rygning indendørs i alle offentlige rum forbydes. Herunder restaurationer, cafeer, daginstitutioner, skoler, den kollektive trafik og inden for sundhedsvæsenet«.

Et forslag om at supplere forbuddet med afmærkede rygezoner blev forkastet.

Den radikale leder stemmer ikke kun imod af hensyn til sine egne rygevaner, men også »fordi det er principielt forkert, at Folketinget vedtager forbud på område efter område. Det fratager den enkelte ansvaret«.

Optimisme
På et spørgsmål om, hvad landsmødets hovedbudskab er, lød svaret:

»Det er en meget stærk optimisme. Vi tror, Det Radikale Venstre kan vinde flere mandater. Vi vil bryde det herskende flertal, og alternativet til det er en SR-regering«.

Opbakning til kurs i udlændingespørgsmål
Diskussionen på landsmødet om udlændingepolitikken fik Marianne Jelved til at droppe et lovforslag om forbud mod fætter-kusine-ægteskaber, som partiet lancerede efter folketingsgruppens sommermøde.

»Det viste sig at være en dårlig idé«. Ellers var der på det punkt utvetydig opbakning til partiledelsens ønske om at få ophævet 24-års reglen og tilknytningskravet.

»Vanskeligheden består i at finde andre ordninger, der forhindrer tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber og samtidig er lette at formidle i den offentlige debat«, sagde Marianne Jelved.

Nej-forslag til bro forkastet
De radikale modarbejdede bygningen af både Storebæltsbroen og Øresundsbroen. Men landsmødet forkastede søndag med stemmerne 230 mod 189 et forslag om et nej til Femerbroen.

»Stemningen er mere positiv over for broprojekter nu, og det kan godt ende med et ja«, siger den radikale trafikordfører, Martin Lidegaard, der ikke selv er afklaret.

Både han og Marianne Jelved fremhæver, at de radikale først vil tage stilling, når regeringen forelægger et konkret projekt.

Marianne Jelved bebudede, at dette spørgsmål vil blive sendt til både partiets hovedbestyrelse og et landsmøde.

Ja til forfatning
Om antallet af bromodstandere til den tid er blevet så lille som partiets tidligere betydelige fløj af EU-modstandere, vil så vise sig. Ved en afstemning om at anbefale den nye EU-traktat var der ved afstemningen søndag 449 for og 31 imod.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden