0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk Flygtningehjælp: Familier vil blive brudt ned

Regeringens 'paradigmeskift' vil bryde flygtningefamilier ned, fordi de nu skal leve i yderligere 'midlertidighed' og usikkerhed. Det vurderer flere eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Flygtningebørn der vokser op på asylcenteret Sandholm. Moren er afvist asylansøger fra Irak.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens og Dansk Folkepartis nye, markante stramninger for flygtninge vil give endnu mere utryghed, fattigdom og sociale problemer, og vil især ramme flygtningebørn. Det vurderer organisationen Dansk Flygtningehjælp.

»Vi er alvorligt bekymret for de nye regler, der giver endnu mere midlertidighed, endnu mere utryghed, endnu dårligere mulighed for at få en uddannelse, og endnu ringere ydelser. Det er rigtigt hårdt, og det bryder familier ned. Især er det hårdt for børn, der vokser op her og aldrig har prøvet andet«, siger generalsekretær Christian Friis Bach.

Stramninger lanceres som en del af næste års finanslov og sigter mod, at langt flere flygtninge skal rejse hjem. Det skal ske med flere midler: Flygtninge skal få betydeligt sværere ved at få forlænget deres opholdstilladelse helt »til grænsen af de konventionsmæssige forpligtelser«, ifølge regeringen. Der skal i meget lille grad lægges vægt på familiens og børnenes tilknytning til Danmark. Og ydelserne, som familierne får, skal sænkes yderligere, blandt andet for at anspore dem til at rejse hjem.


I nogle tilfælde vil regelændringerne virke efter formålet, vurderer Dansk Flygtningehjælp. Nemlig at få flere sendt hjem:

»Hvis forholdene bliver bedre i flygtningenes hjemland, så vil der blive inddraget opholdstilladelser fra flere. Så i det omfang flygtninge kan komme hjem, vil der blive sendt flere hjem«, siger han.

»Men for de mange, der ikke kan komme hjem, gør man alt for at gøre det ubehageligt. Det vil bevirke, at de aldrig får fodfæste og kan tage sig ordentligt af deres familier«, siger han.

Dansk Flygtningehjælp mener, at uanset om flygtninge skal hjem eller ej, er det vigtigt, at de får ressourcer, uddannelse og den tryghed, der gør, at de kan tage sig af deres familier og børn. Men de nye ændringer vil cementere, at endnu flere flygtninge kommer til at leve i en skadelig tilstand af midlertidighed, siger han.

Det er som om »de skal straffes«

I mange tilfælde kan flygtninge ikke sendes tilbage, fordi der fortsat er konflikt i hjemlandet. Eksempelvis kan den store gruppe af syriske flygtninge ikke vende tilbage, fordi den syriske regering ikke vil underskrive en aftale om, at de ikke vil blive forfulgt. Indtil det sker, sidder tusindvis af syriske flygtninge i Danmark i en situation, hvor de blandt andet ikke må tage en uddannelse, med mindre de betaler selv.

Dansk Folkeparti siger til Politiken, at endnu flere flygtninge skal »have reduceret deres adgang til uddannelse«, men det er et udestående, der endnu ikke forhandlet på plads med regeringen.

Nu får flygtningefamilier 2.000 kroner mindre i ydelser efter tre år.

»Det er, som om man mener, de skal straffes – det er den tankegang, der lidt ligger i det. Men de er her jo, fordi de er flygtet fra en forfærdelig krig og været udsat for uhyrlige overgreb i en konflikt, vi selv har været med til at opildne«, siger Christian Friis Bach, Dansk Flygtningehjælp.

»Hvis det er slut med integrationen, hvad vil man så i grunden stille op med alle de mennesker? Skal dygtige mennesker, der kan gavne Danmark, gå ledig