0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Corona får flere til at droppe idrætten: Til gengæld går vi ture som aldrig før

Lange gå- og vandreture er blevet en folkesport i 2020, viser ny, omfattende analyse af børn og voksnes idrætsaktiviteter i et coronaår.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Aleksander Klug/Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug/Aleksander Klug
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coronapandemien har sat sit præg på danskernes idrætsaktiviteter i 2020.

Færre voksne og børn dyrker motion og idræt, viser en ny stor undersøgelse udarbejdet af Idrættens Analyseinstitut.

Blandt voksne er den samlede deltagelse i sport, motions- og idrætsaktiviteter faldet fra 61 procent i 2016 til 57 procent i 2020. Et fald, der har ramt alle køn og aldersgrupper.

Også blandt børn er deltagelsen faldet, fra 83 procent i 2016 til 80 procent i år.

»Faktisk kan vi se, at der er en del danskere, der ikke tidligere var aktive motionister, som er blevet det under pandemien; men desværre er der så endnu flere af dem, der var aktive idrætsudøvere før coronakrisen, som er gået helt i stå«, siger en af analysens forfattere, Steffen Rask.

At der ikke er tale om et styrtdyk i danskernes motions- og idrætsaktiviteter, forklarer analytikerne blandt andet med det forhold, at mange danskere under pandemien har fået mere tid med familien, og derfor også har fået tid til mange lange gå- og vandreture.

Erfaringen er jo desværre, at dem vi mister i idrætten, også er dem, der er sværest at få fat i igen; det er typisk de lavest uddannede og de svageste grupper

Netop den type af motion er nærmest eksploderet i 2020, hvor fitnesscentre og idrætsforeninger har været tvunget til at lukke ned i længere perioder.

Alle er ude at gå eller vandre

Mens hver fjerde voksne, eller 25 procent, motionerede med gå- og vandreture i 2016, er andelen steget til hele 72 procent i 2020.

»Alle er jo begyndt at gå ture, det er blevet en hel folkebevægelse, og for mange har det nok erstattet andre idrætsaktiviteter«, siger Steffen Rask, der også peger på, at danskerne i nogen grad har vænnet sig til at leve med pandemien.

Undersøgelserne viser nemlig også, at mere end hver tredje idrætsaktive dansker helt var stoppet med at dyrke sport og motion i nedlukningens første måneder i foråret.

Men i september var deltagelsen næsten tilbage på niveauet før nedlukningen.

»Hvor meget den seneste nedlukning lige før jul så har betydet - det ved vi ikke med sikkerhed, men det har nok forstærket faldet i idrætsaktiviteterne«, siger han.

Udviklingen i danskernes motions- og sportsvaner har ellers været én lang og kontinuerlig væksthistorie siden 1964, hvor de første målinger viste, at kun omkring 15 procent af den voksne befolkning dyrkede sport og motion.

I 2011 nåede idrætsdeltagelsen op på rekordhøje 64 procent af den voksne befolkning, mens nye målinger viste, at motion og sport var en fast del af tilværelsen for 86 procent af børnene.

I 2016 viste undersøgelsen det første egentlige fald i danskernes idrætsdeltagelse. Her var andelen faldet til henholdsvis 61 procent for voksne og 83 procent for børn.

De svage grupper tjekker ud

Derfor skulle den nye undersøgelse i 2020 give idrætten svaret på, om den konstaterede tilbagegang i 2016 var udtryk for, at danskernes deltagelse i sport og motion havde nået et foreløbigt toppunkt.

Men coronapandemien og nedlukningen af store dele af det danske idrætsliv gør det umuligt at give et sikkert svar på det spørgsmål, konkluderer undersøgelsens forfattere.

Det bliver først muligt, når pandemien har sluppet sit tag i befolkningen. Af samme grund bliver undersøgelsens svarpersoner interviewet igen i løbet af 2021.

»Jeg havde frygtet et langt større fald i idrætsaktiviteterne end det, vi rent faktisk kan se i denne undersøgelse«, lyder kommentaren fra Morten Mølholm Hansen, direktør i Danmarks Idrætsforbund DIF:

»Vi har formået at genvinde noget af det