Politik

Portræt: Da 'vikaren fra helvede' vendte tilbage på Borgen

Karsten Hønge taler i overskrifter, får folk op i det røde felt og laver gerne sjov med sig selv.

Politik

Der blev mukket i ministerkrogene, da Anne Baastrup (SF) i sidste uge måtte sygemelde sig med stress og 'vikaren fra helvede' vendte tilbage til SF’s folketingsgruppe. Og som især SF-ministrene frygtede, havde vikaren da heller ikke engang modtaget sit adgangskort til Christiansborg, før deres bange anelser blev til virkelighed.

»Denne her sag er jo en kamel, der stiller sig oven på bunken af kameler, som er blevet slugt af SF. Og som har bragt partiet ud i denne her meget vanskelige situation. Vi er sgu gået hen og blevet noget tørre i halsen«.

Karsten Hønge er tilbage. Han er 55 år, først og fremmest socialist, tømrer, fynbo og far. Og så er han indædt – og åbenmundet – modstander af Dong-salget.

De faglige svar på Margrethe Auken Kamelcitatet er langtfra det eneste Hønge-citat, der er blevet til overskrifter i denne uge. Faktisk har han for vane at tale i overskrifter ligesom sin partifælle i Europa-parlamentet Margrete Auken (SF). Det har betydet, at han i kredse bliver kaldt »de faglige SF’eres svar på Margrete Auken«.

De seneste dage har det nærmest per definition skabt overskrifter, hver gang det fynske vikarierende folketingsmedlem har åbnet munden. Senest da han i TV 2/Nyhederne i aftes leverede en bredside til partiets politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

»Hvis jeg ville i rampelyset, så skulle jeg måske gå rundt herinde på Christiansborg og græde«, sagde Hønge. Og blinkede med det ene øje.

LÆS MERE

Bemærkningen hentydede til en kommentar fra Lisbeth Bech Poulsen, der i nyhederne tidligere skulle svare på kritik fra blandt andre Karsten Hønge, hvor Bech Poulsen sagde: »Nogle mennesker vil sige forskellige ting for at komme i rampelyset«.

Hønges bemærkning henviser til sommeren 2012, da Lisbeth Bech Poulsen grådkvalt måtte forklare pressen, at hun alligevel ville stemme for en skatteaftale, som hun i første omgang ikke ville stemme for, fordi aftalen ikke var, hvad SF gik til valg på.

OVERBLIK

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I eftermiddag erkendte Hønge dog, at han måske ikke burde have refereret til den politiske ordførers tårer i en tv-debat.

Tomme tønder buldrer mest
Mens flere på Slotsholmen ikke tøver med at påpege, at tomme tønder buldrer mest, mener Hønge nu ikke, at man skal tage det hele så tungt.

»Det er okay, at der er kamp om den politiske linje, det er jo ikke en begravelsesforretning, vi er i ...«.

»Eller også er det. Men der skal være plads til morsomheder«, siger han.

Hønge selv kan med sine over 2 meter, 100+ kilo og 12 års gang på byggepladser også godt tåle, at der bliver lavet sjov med ham.

»Jeg kan faktisk godt lide at fortælle, når jeg har sagt eller gjort et eller andet, som var dumt. Så kan jeg godt lide at optræde med det. Folk sidder og er helt pinlige over mig, fordi jeg siger sådan noget«.Karsten Hønge er barn af en tømrerfar og en ufaglært mor. Begge socialdemokrater. Selv meldte han sig ind i SF som 14-årig. Det er folk som hans forældre, som han blandt andet mener skal være medlem af det SF, som han ønsker. Det »brede, folkelige SF«, som han mener, at den tidligere SF-formand Villy Søvndal gjorde partiet til.

Men han frygter, at det SF er tabt:

»I dag har vi mistet kontakten til almindelige lønarbejdere og de unge. Vi er på kollisionskurs med vores vælgere«. Tabte med 447 stemmer


Partivenner og -fjender læser den højrøstede partikritik som direkte kritik af nuværende SF-formand, Annette Vilhelmsen.

Hønge har da heller ikke været bleg for at kommentere sin formands evner. For knap et år siden, da regeringen fremlagde sin omdiskuterede vækstplan, som blandt andet medførte selskabsskattelettelser, udløste det kras kritik fra Hønge:

»Annette Vilhelmsen sagde i sin tiltrædelsestale, at hun bed sig fast i forhandlingsbordet. Men hun har bidt sig fast i et rullebord. De har kørt hende rundt i manegen«, lød det dengang fra Hønge.

LÆS MERE

Hønge-kritikere mener, at hans højlydte utilfredshed med partiformanden skyldes et sammenstød i fortiden:

Ved valget i 2011 måtte han se sig slået på målstregen og afgive sit sæde i Folketinget til Vilhelmsen, der tog SF's andet mandat på Fyn med 447 flere personlige stemmer end Hønge. Det passede ifølge flere kilder ikke den højtråbende Hønge, og hans forhold til partiformanden beskrives af flere som »voldsomt køligt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En Villy-mand

At hans Dong-kritik skulle være en direkte stikpille til Vilhelmsen afviser Hønge, selv om han på ingen måde lægger skjul på, at han er »en Villy-mand«. Medlemmer af SF’s folketingsgruppe mener heller ikke, at Karsten Hønge havde skabt et sådant postyr om statens salg af dele af Dong, hvis det var Villy Søvndal, der havde siddet i SF-formandsstolen. Også den påstand afviser han blankt: »Jeg ved det selvfølgelig ikke, men jeg kunne bare ikke forestille mig, at vi var bragt i den situation med Villy«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce