Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ellemann-Jensen. Navnet er kendt i dansk politik. Jakobs far er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og hans søster er nuværende social- og indenrigsminister Karen Ellemann. Arkivfoto: Katinka Hustad

Ellemann-Jensen. Navnet er kendt i dansk politik. Jakobs far er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og hans søster er nuværende social- og indenrigsminister Karen Ellemann. Arkivfoto: Katinka Hustad

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vagten på øretævernes holdeplads - Portræt af Jakob Ellemann-Jensen

For få uger siden blev han opgraderet til politisk ordfører for Venstre. Siden har han måttet stå på mål for en del kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 16 år siden stod Jakob Ellemann-Jensen på en politistation i Bosnien og ventede på en flok internationale betjente. Han tjente som officer for den danske bataljon og samarbejdede med internationalt politi. Han planlagde blandt andet kontrol af politistationer og sikkerhed omkring dem.

Af samme grund var Elleman-Jensen sammen med sine folk mødt op på stationen, der skulle ransages efter aftale med politiet.

Men de internationale betjente kom ikke til tiden. »Så besluttede Jakob at pakke sammen, og så kørte de igen. De der politifolk var dybt forundrede. Men så lærte de at være præcise«, erindrer Jens Münter, der i fem måneder delte en beboelsescontainer med kollegaen.

Lige i øjeblikket ved jeg ikke, hvad forskellen er mellem at være politiker og soldat

»Han er meget konsekvent med tid og præcision«, siger han om Jakob Ellemann-Jensen, der har tjent som sergent, løjtnant, premierløjtnant og kaptajn i løbet af 1990’erne, til han forlod forsvaret til fordel for en karriere som jurist.

I 2011 blev han valgt ind i Folketinget for Venstre, hvor hans far, Uffe Ellemann-Jensen, i mange år har spillet en vigtig politisk rolle. For få uger siden overtog den unge Elleman-Jensen posten som politisk ordfører efter Inger Støjberg. Og hidtil har ordførerskabet vist sig at være noget af en prøvelse, der kræver både tid og præcision. Han har været under »tæt beskydning«, som han siger, især i forbindelse med regeringens beslutning om at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen.

»Det har været en ilddåb«.

Der gik ikke længe, fra beslutningen om nedlæggelsen faldt, til det væltede frem med kritik. Først kunne Politiken afsløre, at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 2002, et år inden Irakkrigen, havde lovet en amerikansk viceforsvarsminister, at Danmark »utvivlsomt« ville yde støtte til en invasion. Så bragte Jyllands-Posten en historie om, at forsvaret havde forsøgt at skjule en samarbejdsaftale mellem de danske styrker i Irak og det kontroversielle sikkerhedsfirma Blackwater. Og siden er flere kritiske sager dukket op.

»Lige i øjeblikket ved jeg ikke, hvad forskellen er mellem at være politiker og soldat. Begge dele handler om at gå ud og tage nogle kugler efter nogle beslutninger, der er taget andetsteds«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Egentligt er det justitsminister Søren Pind, der skal stå på mål for kritikken, men eftersom han er rejst på ferie, er 41-årige Ellemann-Jensen skubbet helt frem i frontlinjen, hvor den danske presse står klar med et arsenal af spørgsmål.

»Sådan er det jo også i forsvaret, når der er kamppause – og det er der lige nu efter folketingsvalget – så er der behov for, at flest mulige kan restituere. Men der skal være nogen, der har vagt. Den tjans tager jeg gerne«, siger Ellemann-Jensen, der af flere bliver beskrevet som en god og humoristisk fyr, som står ved sine ord.

Han er meget glad for det internationale og europasamarbejdet, men han har ikke helt kunnet slå igennem i forhold til at fremme det europæiske samarbejde

Det er dog ikke altid, at venstremanden kan levere svar på de mange spørgsmål om sager, han til tider »ret beset ikke ved noget om«.

»Det kræver mod at sige: Hør her, det ved jeg ikke, og det skal jeg ikke begynde at gætte på. Det er et enormt utilfredsstillende svar som politiker, men sådan er det. Det er en del af øvelsen«.

Samme mod fremhæver social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der også er den politiske ordførers søster.

»Han er ikke bange for at sige, at han lige skal bruge fem minutter på at sætte sig ind i noget, frem for bare at sætte automatpilot til«.

Synlighed har en pris

En anden del af den politiske øvelse er at få aftaler i hus.

Jakob Ellemann-Jensen var med til forhandlingerne i løbet af 2013 og 2014 om den brede europapolitiske aftale, som den daværende regering og Venstre til sidst måtte opgive. Resultatet blev i stedet en aftale om en folkeafstemning om Danmarks retsforbehold. Men sådan havde det ikke behøvet at være, siger Nick Hækkerup (S), udenrigsordfører og tidligere handels- og europaminister.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kunne snildt have lavet en europaaftale med Jakob. Det var andre interne politiske drillerier eller taktiske overvejelser i Venstre, som gjorde, at Jakob ikke kunne lave den europaaftale, som vi gerne ville have lavet«, siger han og tilføjer:

»Nogle gange har han ikke haft gennemslagskraft nok i folketingsgruppen. Han er meget glad for det internationale og europasamarbejdet, men han har ikke helt kunnet slå igennem i forhold til at fremme det europæiske samarbejde«.

Med posten som politisk ordfører for Venstre ser det allerede nu ud til, at Jakob Ellemann-Jensen bliver svær at komme uden om. Synligheden kommer imidlertid med en pris, siger den nyslåede ordfører selv. Han husker tydeligt tiden, da hans far var Venstres mest fremhævede figur.

»Det gjorde et stærk indtryk på mig som barn at se en forside på et formiddagsblad, hvor der stod, at min far var idiot«.

Men som han siger til sine to børn: »Det her er øretævernes holdeplads. Lige nu er det mig, der stiller mig ud foran, og det skal jeg, fordi jeg kan«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden