0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale vil have en grøn skattereform, så al forurening koster penge

Klimahandlingsplanen skal omlægge skattesystemet, så det bliver dyrt at være sort og billigt at være grøn, foreslår politisk leder Morten Østergaard.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Danmark skal leve op til den nyligt vedtagne klimalov, er der behov for en skattereform, som understøtter den grønne omstilling.

Det mener Morten Østergaard, politisk leder i Radikale Venstre. En grøn skattereform bør derfor i hans optik være en del af den klimahandlingsplan, partierne inden længe skal forhandle om, og som skal vise, hvordan målet om 70 procents reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2030 skal blive til virkelighed.

»Det skarpeste redskab i skuffen er skatter og afgifter«, siger Østergaard.

»Vi skal sige åbent og ærligt til folk, at vi kan ikke leve på den måde, vi gør nu, vi kommer til at omstille os allesammen. Derfor skal det være billigere at leve grønt og dyrere at leve sort. Det gælder, når vi transporterer os, når vi køber ind, det gælder vores arbejdspladser. Det gælder i samfundet generelt. Det er det princip, som skal være en ledetråd for en omstilling af skattesystemet«, fortsætter han.

Konkret vil Radikale Venstre beskatte CO2-udledning, så al forurening koster penge, uanset hvor udledningen kommer fra. Til gengæld vil Morten Østergaard også lette skatten andre steder.

»Det kunne oplagt være på indkomstskatten. Vi skal også kigge på, at dem, der er på overførsler, også har råd til at betale, så det kunne være på personfradraget. Alt, hvad der handler om grundindkomsten«, siger han og understreger, at formålet ikke er at få flere penge i statskassen.

Får folk modsat flere penge mellem hænderne, vil de være tilbøjelige til at træffe flere grønne valg, og dermed kan skattelettelser også bidrage til den grønne omstilling, mener han. Det er dog ikke nødvendigvis alle indtægter fra CO2-afgiften, der skal gå til skattelettelser.

Venstre er åbne

Østergaard håber især på opbakning til sit forslag fra Socialdemokratiet og Venstre.

I Venstre regner finansordfører Troels Lund Poulsen også med, at skatter og afgifter bliver et tema i de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan, og han er ikke afvisende over for Østergaards ønske om en reform.

»Det er vi sådan set åbne for under den forudsætning, at det kommer til at være provenuneutrale omlægninger af skatter og afgifter. Vores mål er, at det ikke skal være dyrere hverken at være dansker eller drive virksomhed, men derfor har man før godt kunne lave skatteomlægninger, hvor man fremmer en grøn omstilling«, siger han.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men siger i en skriftlig kommentar, at Radikale Venstre »generelt bidrager meget positivt til diskussionen om den grønne omstilling«.

»Det vidner det her forslag, som jeg ikke har set i detaljer, også om. Jeg vil studere udspillet nærmere, og så skal det hele jo ses i sammenhæng med klimahandlingsplanerne senere på året«, lyder det fra ministeren.

»Opgaven, vi står over for, er meget omfattende, og jeg er åben for at diskutere alle ideer. Samtidig er mit og regeringens pejlemærke, at initiativerne skal medvirke til reelle CO2-reduktioner, social balance og stærk konkurrenceevne. Hvis ikke det sker, er jeg bange for, at vi taber den brede opbakning, der er fra hele samfundet til ambitionerne, og det bliver samtidig mindre interessant for andre lande at lade sig inspirere af Danmark«, fortsætter han.

Vismand: Minder om vores forslag

Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand i Det Økonomiske Råd og professor i miljøøkonomi på Københavns Universitet, tager godt imod de radikales forslag.

»Det svarer overordnet meget godt til det, der har været vores anbefaling. Fordelen er, at du skaber et incitament overalt i samfundet til at reducere CO2-udledningen. Alle forbrugere og virksomheder får en privatøkonomisk fordel ved at reducere deres CO2-udledning, og dermed er der en stor sandsynlighed for, at det kommer til at ske billigst muligt«, siger han.

En CO2-afgift vil også sætte gang i opfindsomheden og få virksomheder til at udvikle nye teknologier, fordi det vil give dem en kontant fordel, forudser han. Risikoen er dog, at produktionen kan ryge ud af Danmark.

»Det er en ulempe, men incitamentet til at flytte produktionen til udlandet kan reduceres – for eksempel ved at give et fast fradrag i skattebetalingen for konkurrenceudsatte virksomheder«, siger Lars Gårn Hansen.

Hvorvidt en CO2-afgift skal suppleres af skattelettelser, er en politisk prioritering, mener han.

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce