0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Specialpris: »Sarah er bare kvarterets bonusmor, hende, der gi’r omsorg«.

34-årige Sarah Falster modtager en specialpris for sit arbejde med udsatte børn og unge ved Politikens Pædagogpris.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel/FREELANCE
Foto: Janus Engel/FREELANCE

Sarah Falster hjælper de unge på Nørrebro med stort og småt via sit arbejde i Gadepulsen. Her er hun i gang med at støtte to unge med deres lektier.

Pædagogprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Pædagogprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blågårds Plads 14. april 2019. Stifteren og lederen af partiet Stram Kurs, den islamkristiske advokat Rasmus Paludan, afholder en demonstration, som ender i afbrænding af biler og sammenstød mellem Nørrebros unge og politiet.

Den dag er Sarah Falster på arbejde i Gadepulsen på Kapelvej på Nørrebro for at holde lektiecafé, men hendes dag ender med at blive brugt på at få de unge ind i kulturhuset Støberiet på Blågårds Plads, væk fra balladen.

Gadepulsen er et kommunalt tilbud til kriminalitetstruede, udsatte unge på Nørrebro. Og som koordinator har Sarah Falster mange hatte på i løbet af en arbejdsuge – fra sammenstød med Paludan til at tjekke skoleaftaler på Aula og få mødrene til udsatte unge drenge i 7-15-års alderen i aktivering med madlavning.

Hendes engagement i arbejdet med Gadepulsens udsatte drenge er nu med til at give Sarah Falster en specialpris ved Politikens Pædagogpris 2020.

Kvarterets bonusmor

Janus Engel/FREELANCE
Foto: Janus Engel/FREELANCE

Sarah Falster blev uddannet meritpædagog i 2013 og tog en kandidatgrad i pædagogisk psykologi fra DPU i 2015. Men da havde hun allerede arbejdet med gadens unge i mange år. Og på trods af sin unge alder – hun er 34 år – ser Nørrebros udsatte unge hende som en moderfigur. Det er i hvert fald det, Mudi Jarkass skriver i sin indstilling:

»Sarah er bare kvarterets bonusmor, hende, der gi’r omsorg«.

Da Politiken taler med Sarah Falster, er hun meget ydmyg og bange for, at prisen bliver for »mig-mig-mig-agtig«:

»Selv om jeg har gang i rigtig mange ting og har det overordnede ansvar for vores projekter, knokler mine kollegaer lige så meget som mig«.

Fagpanelet, som har fundet frem til modtagerne af Politikens Pædagogpris 2020, hædrer Sarah Falster for hendes evne til at tage de unge ind og gøre dem til en del af et fællesskab.

»Nogle af drengene fra området omkring Blågårds Plads er nogle virkelig barske typer. Det er børn og unge, som har en adfærd, der gør dem svære at holde af, og som af den grund ikke føler sig særlig værdsat i det danske samfund. Der spiller Sarah en vanvittig vigtig rolle. For pædagogisk arbejde er også være at drage omsorg for nogle, som det er svært at holde af. De her drenge er nogle børster, men Sarah viser dem omsorg«, forklarer Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang, der er formand for fagpanelet.

Ærgerlig adfærd

Sarah Falster arbejder med den indsats, Gadepulsen kalder for ’aktive drenge’: et tilbud med to grupper af drenge i alderen 7-15 år, som har svært ved at være i de almene klubtilbud, men som har godt af en fast struktur i hverdagen.

»Drengene bliver yngre og yngre, og det bliver sværere og sværere at holde dem ude af bandemiljøet. For de render tidligt på gaden og bliver hevet ud af de almene fritidstilbud og tillærer sig nogle ærgerlige adfærdsmønstre«, forklarer Sarah Falster og fortsætter:

»Vi laver en indsats med fokus på familiearbejdet i hjemmet, men også i skolen og deres fritidsliv. Når man får drenge, som ikke har gået i klubtilbud længe og har opholdt sig meget på gaden, er det vigtigste at få sat styr på deres hverdag«.

Aula er et cirkus

En del af Sarah Falsters arbejde er at sørge for, at de udsatte drenges forældre er inde over deres forskellige aktiviteter. Her handler det om at holde tungen lige i munden, når Sarah overtager mange praktiske ting, men samtidig skal sørge for, at forældrene lærer at tage ansvar. Det er nemlig ikke altid lige let:

»Vi arbejder med de store og tunge familier, som har mange børn og få ressourcer, som ofte taler dårligt dansk, og som har svært ved at overskue alt omkring skole og fritid. Aula (onlineskolenetværk, red.) er i sig selv et cirkus at følge med i, hvis man er et alment velfungerende menneske. Så hvis man har svært ved at tale dansk, ryger de forældre hurtigt ud. Så vi har et tæt samarbejde med lærerne, og jeg er på Aula for alle drengene og taler jævnligt med lærerne og sørger for, at drengene og deres forældre får den støtte, de har brug for«, fortæller Sarah Falster.

Mødre i aktivering

I Sarahs Falsters indstilling til Pædagogprisen beskrives det, hvordan hun hjalp med at få mødre på Nørrebro i aktivering på en helt særlig måde:

»Mange unge har i dag sunde madpakkeordninger, plus de hver dag får en sund og næringsrig morgenmad. For da Sarah hørte, at mange unge spiste shawarma eller slet ingen madpakke i løbet af en lang skoledag, kom Sarah med et fantastisk forslag. Hun gik med jobcentret i gang med at aktivere lokale mødre til to opgaver: at mødrene lavede sund morgenmad til b