0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skoleelever strejker for klimaet i topmødets intense slutfase

15-årig svensker er blandt de største helte på klimatopmødet. Troen på en aftale breder sig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Czarek Sokolowski/AP
Foto: Czarek Sokolowski/AP

Polske teenagere mødte fredag morgen op på topmødet i Katowice for at kræve handlingaf de politikere, der sad i de nærliggende møderum og kæmpede om kommaer i klimaaftalen.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad har vi gjort ved verden? Se, hvad vi har gjort ...

Teksten fra Michael Jacksons ’Earth Song’ fyldte fredag formiddag den centrale konferencehal ved klimatopmødet i Polen. På en trappe stod og sad godt 30 polske skoleelever. Mens de sang, stoppede delegerede fra hele verden op for at lytte.

Eleverne var del af en ny bevægelse, der de seneste uger er rullet over verden – skoleelever, der tager fri fra skole for at demonstrere for klimaet.

Bevægelsen blev startet af den 15-årige svenske pige Greta Thunberg, der få dage tidligere havde opfordret til global skolestrejke denne fredag – en opfordring, der blev fulgt fra Europa til USA til Australien. Og altså her i Polen.

Onsdag havde Greta Thunberg selv holdt en passioneret tale i den store plenarforsamling, hvor hun skældte verdensledere ud for manglende handling.

»I er ikke modne nok til at sige tingene, som de er. Selv den byrde overlader I os til os børn«, sagde hun.

»Jeg har lært, at du aldrig er for lille til at gøre en forskel. Og hvis nogle få børn kan skabe overskrifter verden over bare ved ikke at gå i skole, så forestil jer, hvad vi kunne gøre sammen, hvis vi virkelig ville«, fortsatte Greta Thunberg.

En af de fremmødte på trappen ved klimatopmødet, Gosia Czachowska, sagde bagefter til journalister, at hun var mødt op, »fordi hun gerne vil have en god fremtid«.

Vetotrusler og optimisme

Både Thunbergs tale og optrinnet på trappen satte liv og farve på et topmøde, der fredag ellers var præget af mørke miner og travl aktivitet. De 193 lande kæmpede om at finpudse detaljerne i et slutdokument, der ser ud til at blive mere udvandet, end de fleste håbede.

Maldiverne truede med et veto fra gruppen af lande, der er mest sårbare over for klimaforandringer, hvis der ikke skrives krav om mere ambitiøse klimamål ind i aftalen. Også emner som finansiering af klimaskader og forskellige regler for rige og fattige lande fyldte meget, oplyser forhandlere.

Ifølge Politikens oplysninger var der dog trods uenighederne et stort håb om, at en aftale kunne lande natten mellem fredag og lørdag, men intet var sikkert.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortalte sent på eftermiddagen til danske journalister, at det polske formandskabs udkast til en klimaaftale »går i den rigtige retning«, selv om han ikke var tilfreds med det udkast, der forelå på det tidspunkt. For eksempel var kravene om fremtidige klimaløfter ikke skrappe nok.

»Vi er en række lande, der forsøger på at gøre den (klimaaftalen, red.) mere ambitiøs, og så er der nogle, der forsøger at rykke den i den modsatte retning«, sagde han.

De afgørende lande var ifølge forhandlere Kina – der fortsat helst vil opfattes som udviklingsland og have lempede krav til CO2-udledning – og USA, der især på den videnskabelige del er meget forsigtig med, hvad man skriver under på.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter