Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Forbrændingsanlægget Amager Bakke i København udleder hvert år 480.000 tons CO2. Det bidrager til den globale opvarmning.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrændingsanlæg overvejer at fjerne CO2 fra røgen

ARC er ved at undersøge mulighederne for at indfange klimaskadelig CO2 fra røgen på anlægget Amager Bakke. Det kan hjælpe København til at nå sine klimamål.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den CO2, der dannes, når restaffald fra husholdningerne i Københavnsområdet bliver brændt af på forbrændingsanlægget ARC på Amager, kan indvindes og enten lagres eller anvendes til andre formål. Det vil give en klimagevinst, som kan hjælpe anlæggets hovedejer, København, med at nå sit mål om at blive klimaneutral om seks år.

Udgangspunktet for ARC er, at der stadig er en del plastik i restaffaldet, selv om forbrugerne sorterer på livet løs. Plast fremstilles på basis af olie, og når det bliver brændt, bliver der udledt CO2.

Det drejer sig om 160.000 tons CO2, eller omkring en tredjedel af den CO2, som årligt ryger ud i atmosfæren fra skorstenen på anlægget Amager Bakke, oplyser ARC’s direktør, Jacob H. Simonsen.

»Vi arbejder på at få plasten ud, før det havner i ovnen, men vi har ikke forventninger om, at det vil lykkes at få det hele med. Derfor ser vi også på, hvad vi kan gøre ved CO2’en i røgen«, siger han.

Når det er svært at forhindre plastik i at ende i ovnene, skyldes det blandt andet, at det er indgår i mange forskellige produkter fra mælkekartoner til undersiden af gulvtæpper.

Derfor er ARC i samarbejde med Københavns kommune gået i gang med en forundersøgelse af mulighederne for at indfange CO2 fra røgen og anvende den.

Når det gælder det første, indfangning af CO2’en, er der en vifte af kendte og afprøvede teknologier, siger Jacob H. Simonsen. Det er straks sværere at finde en fornuftig anvendelse af CO2, i hvert fald en, der er klar til brug.

»Så det kan være, at vi i givet fald skal gå efter at lagre CO2 i første omgang, indtil vi mere tydeligt kan se nogle fornuftige anvendelsesmuligheder«, siger Jacob H. Simonsen.

Indfangning og lagring af CO2 vurderes at blive nødvendig, hvis det skal lykkes at nå Parisaftalens mest ambitiøse mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

CO2-indfangning på Amager Bakke kan også blive en stor hjælp til Københavns kommune i forhold til kommunens klimamål. Ifølge en evaluering af klimaplanen, som blev foretaget i juni 2018, vil der i 2025 være en manko på 200.000 tons CO2 om året, medmindre man finder nye tiltag.

Evalueringen anbefalede derfor en nærmere undersøgelse af mulighederne for at indfange og anvende CO2.

Politisk behandling senere

Fire andre kommuner, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør er medejere af ARC. Bestyrelsesformand Susan Hedlund (S), der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation, fortæller, at tanken om CO2-indfangning endnu ikke har været drøftet i bestyrelsen.

»Vi er stadig i en indledende undersøgelsesfase. Derfor er det for tidligt at sige noget egentligt politisk, udover at perspektiverne er særdeles interessante«, siger Susan Hedlund.

Forundersøgelsen afsluttes med udgangen af marts. Den vil give et billede af muligheder, problemer og perspektiver, og Susan Hedlund regner med, at sagen vil komme til behandling i bestyrelsen i løbet af foråret.

Hun lægger ikke skjul på, at sagen er af særlig interesse for København på grund af byens klimamål.

Københavns kommune er nået et godt stykke ad vejen mod klimaneutralitet. Siden 2005 er udledningen af CO2 i kommunen faldet med 42 procent, især fordi biomasse og vind har erstattet kul i varme- og elforsyningen. Endnu et stort skridt bliver taget i den retning, når kraftvarmeanlægget Amagerværket senere i år går over til biomasse.

Men kommunen har begrænsede muligheder for at gøre noget ved især trafikkens bidrag til CO2-udslippet. Klimaplanen opererer derfor med at kompensere for disse udslip, for eksempel ved at finansiere vindmøller i andre dele af landet.

Hvis ARC ender med at investeret i CO2-indfangning og -anvendelse eller lagring, vil det omfatte al CO2 i røgen fra affaldsforbrændingen, altså også de 320.000 tons, der ikke stammer fra fossil brændsel i form af plast.

Hvis den CO2 fjernes, vil der være tale om såkaldt negativ udledning. Også det vurderes at være nødvendigt for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader.


Læs mere:

Annonce

    Alt om Klima­bedraget

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden