0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Beton og cement står for omtrent 8 procent af klodens udslip af drivhusgasser. I Danmark er tallet mindre - mellem 3 og 4 procent - men det gør stadig branchen til en af de største udledere. Her er det et nybyggeri på Nordhavnen i i København.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er betonfolkets forslag: Stribevis af nye ideer skal gøre byggeriet grønnere

Den danske betonbranche tror, det kan lade sig gøre at halvere CO2-udslippet på 10 år ved at bruge nye typer cement og beton, nørde i detaljen og kulegrave byggereglerne.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cement, der er lavet af ler i stedet for kridt. Betontyper, der suger jordvarme til opvarmning eller CO2 ud af luften. Oprydning i byggereglerne.

Det er blot nogle af en stribe forslag i en klimaplan, der på kun ti år skal halvere udledningen af drivhusgasser fra cement- og betonbyggeri. Planen, der fremlægges mandag, er lavet af Teknologisk Institut sammen med et netværk af cement- og betonproducenter, bygherrer, organisationer, rådgivere og forskere, der arbejder med byggeri.

»Betonbranchen anerkender, at den har et relativt stort klimaaftryk. Den har længe arbejdet på at se på det, men der har ikke været efterspørgsel efter det«, siger Dorthe Mathiesen, der er ankerperson på netværket Bæredygtig Beton Initiativ.

Som branchedirektør for Dansk Beton under organisationen Dansk Byggeri sidder hun i princippet med en af Danmarks dårligste klimasager. Beton er verdens mest brugte byggemateriale, men i klimasammenhæng er det også en af de værste syndere: Mere end 3 procent af alle danske drivhusgasser kommer fra cement- og betonbyggeri. Og da der også vil være brug for nye boliger, kontorhuse og veje i al fremtid, kommer det nye fokus på klima som lidt af en udfordring.

Men politisk pres har sat gang i kreativiteten. I stedet for at stritte imod regeringens klimamål – et fald på 70 procent i de danske drivhusgasser fra 1990 til 2030 – har branchen givet sig selv spørgsmålet: O.k., hvis det er sådan, det skal være, hvordan kunne vi så gøre det?