0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

George Clooney og lysten til at gøre en forskel

»Jeg er ved at blive gammel, jeg må have noget at falde tilbage på«, joker George Clooney om sin rolle som instruktør. I virkeligheden har han anderledes alvorlige hensigter med den stilfulde sort-hvide film 'Good Night And Good Luck' om McCarthys heksejagt i USA.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»At få nogle til at købe en film i sort-hvid er ikke let, skulle jeg hilse og sige«, fortæller George Clooney om sin premiereaktuelle film 'Good Night, and Good Luck. - Foto: Kevork Djansezian

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De elsker George Clooney i Venedig.

For det første ser manden så godt ud, at enhver italiensk mand med respekt for sit indre modedyr ville være villig til at sælge både sit fodboldhold og sin gamle mor for at se ud som George Clooney.

Kvinderne behøver vi slet ikke at nævne.

For det andet bor Clooney ved Como-søen, så selv om han ikke taler mange kvæk italiensk, er han på den konto næsten »en af vore egne«. Men på denne sommers filmfestival i Venedig var der en tredje og nok så vigtig grund.

Amerikansk heksejagt
Den hedder 'Good Night And Good Luck'. En stilfuld sort-hvid film om McCarthys heksejagt i USA i 1950'erne instrueret og produceret af Clooney, der også spiller en stor birolle.

Filmen portrætterer tv-værten, journalisten Edward S. Murrow, der turde sige fra og slå til, da det gjaldt. I en situation, hvor politiske og økonomiske interesser prøvede at knægte ytringsfriheden ved at skabe en tavshedens bermudatrekant af censur, angst og selvcensur.

En mekanisme, nutidens italienere genkender alt for godt fra Berlusconis roller som konge af både medier, finans og politik. Så der bliver taget imod George Clooney, som var det Garibaldi, der er ankommet fra Hollywood.

Hele verden elsker George Clooney. Men i disse år gør han, hvad han kan, for at det kun skal være den liberale halvdel. Den populære skuespiller er nemlig i rollen som instruktør godt i gang med at bryde den larmende politiske tavshed i Drømmefabrikkens velsmurte underholdningsmaskine. Clooney vil lave film, der gør en politisk forskel.

Højaktuel film
I det nye år kommer 'Syriana', der stiller kritisk skarpt på de amerikanske rævekager i Mellemøsten. 'Good Night And Good Luck' foregår i 1950'erne, men dens adresse er samtidig højaktuel: Hvis først de store penge og de tunge drenge dikterer nyhederne, er demokratiet en institution bygget på sand.

»Det opstår som regel på baggrund af noget forfærdeligt«, siger Clooney om de situationer, hvor ytringsfrihed og demokrati kommer under hårdt pres og måske ligefrem suspenderes i USA. Han nævner Pearl Harbor, russernes første atombombe og 9/11 som eksempler.

Demokrati under pres
»Pludselig er det upatriotisk at sætte spørgsmålstegn ved andre dele af regeringens politik, som slet ikke har noget med sagen at gøre. Den slags sker, når vi går igennem perioder præget af frygt. Men jeg synes, vi som regel er ret gode til at reparere det igen bagefter. Vi er faktisk gået igennem mange faser, hvor der har været sat en midlertidig stopper for ytringsfriheden. Det er op til journalisterne at kæmpe for at få bragt tingene tilbage til den tilstand, de burde befinde sig i. Og jeg tror faktisk, at vi er ved at vende billedet«, siger Clooney optimistisk.

»I det mindste bliver man ikke længere stemplet som upatriotisk, bare fordi man sætter spørgsmålstegn ved den amerikanske politik«, siger Clooney, der sammen med ni skuespillerkolleger har prøvet at pryde forsiden på et amerikansk tidsskrift med deres kontrafejer ledsaget af ordlyden: 'Forrædere'.

»Jeg synes, at man ikke blot har ret, men pligt til at stille spørgsmål til sin regerings handlinger og motiver. Det var i den forbindelse, jeg kom til at læse nogle af Ed Murrows gamle taler, hvor han sagde ting som: »Vi vil ikke forveksle uenighed med illoyalitet« og »Vi nedstammer ikke fra frygtsomme mænd«. Min far var journalist og var en stor fan af Ed Murrow«, fortæller Clooney. Følte De Dem på en måde som Deres fars talerør i denne film? spørger jeg Clooney, der sidste år forgæves forsøgte at blive valgt ind i Kongressen.

»Min far er min far og min helt. Han løb ind i meget ballade igennem årene. Han fik lukket et atomkraftværk ved Ohio-floden, der ikke virkede. Han gjorde det rigtige, men fik en masse problemer på den konto. Han lavede mange af den slags ting. Han mistede ofte sit job, så vi flyttede meget rundt, men jeg var meget stolt af ham. Jeg kan huske, hvordan jeg som barn inderligt håbede, at han dog bare for én gangs skyld ville kunne holde sin mund, så vi ikke ville blive smidt ud af restauranten, før vi var færdige med at spise. I dag er jeg meget stolt over, at vi blev smidt ud«.

Underholdning er også godt
»Jeg har altid haft denne interesse for politik, og de seneste år har jeg været så heldig, at jeg har haft mulighed for at være med i politisk orienterede proj