0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunstnerisk råd om millionstøtten til Bille August: »Lidt for meget gavebod«

Selv om H.C. Andersen 2005 Fonden har et kunstnerisk råd at trække på, blev det aldrig spurgt, da fonden gav 4 millioner i støtte til instruktøren Bille Augusts risikable filmprojekt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

H.C. A.-fondens eget kunstneriske udvalg blev ikke hørt, før instruktøren Bille August fik millioner til en film om eventurforfatteren. - Arkivfoto: Thomas Borberg

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den omdiskuterede H.C. Andersen 2005 Fonden bevilgede instruktøren Bille August 4 millioner kroner til et risikabelt filmprojekt om nationaldigteren uden at konsultere fondens eget kunstneriske råd.

Erik Crone, der er administrerende direktør for FilmFyn og medlem af fondens kunstneriske råd for film, oplyser, at rådets tre medlemmer aldrig blev spurgt, da fondens sekretariat i marts 2003 gav Bille August den usædvanlig store sum i manuskript- og udviklingsstøtte.

Det kunstneriske råd ved ikke, hvorfor fondens sekretariat under ledelse af daværende generalsekretær Lars Seeberg i netop dette tilfælde valgte at forbigå rådets vurdering.

Urealistisk
Men måske kunne fonden have undgået nogle problemer, mener Erik Crone, der tegner rådet sammen med producent Bo Ehrhardt fra Nimbus Film og direktør Bjørn Erichsen fra European Broadcasting Union.

Efter to og et halvt år ligger der - som Politiken beskrev i søndags - stadig ikke et færdigt manuskript, og det er uvist, hvem der skal finansiere produktionen af Bille Augusts film om H.C. Andersen, eller om den i det hele taget bliver til noget.

»Hvis fonden havde spurgt, ville vi have sagt, at det var urealistisk at få en international storfilm færdig på så kort tid. Samtidig havde vi anbefalet, at der burde ligge en forretningsplan for projektet. Når vi taler om en film i Hollywoodstørrelsen, er det afgørende at have nogle internationale distributører og medfinansieringskilder med på ideen«.

Erik Crone anerkender Bille August som en »fremragende filminstruktør«, men siger, at fondens millionstøtte til instruktørens H.C. Andersen-projekt måske har haft »for meget gavebod over sig«:

»Det lyder, som om det bliver meget op ad bakke med den film«, siger han.

Ifølge Bo Ehrhardt fra Nimbus Film tog rådet af egen drift sagen om Bille August-filmen op med H.C. Andersen Fondens sekretariat: »Vi spurgte, hvorfor vi skulle sidde der, hvis fonden alligevel ikke ville høre vores mening«, siger han.

H.C. who?
Direktør Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa Film sammenligner Bille Augusts filmprojekt med de mest spekulative aktier, man kan købe for penge:

»Fonden overvurderer stærkt, hvor stor international interesse der er for H.C. Andersen. Hvis der er nogen herhjemme, som kan løfte opgaven, er det Bille August. Men sandsynligheden for, at der kan komme en international storfilm ud af det, er vel 5 til 10 procent. Det kan godt være, at folk ude i verden har hørt om H.C. Andersens historier. Men i dag er en dansker som Lars von Trier nok mere kendt«.

Ifølge Peter Aalbæk Jensen er der tale om et »grotesk stort støttebeløb, der forpligter«. Men han er samtidig sikker på, at Bille Augusts danske producent Lars Kolvig fra Moonlight Filmproductions må have orienteret fonden om, hvilket »højrisiko-område« den har begavet.

Måske en film om et par år
Til Politiken siger Lars Kolvig,