Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Medietække. Zahi Hawass fotograferet i 2007 foran sfinksen i Giza – og iført sin elskede Indiana Jones-hat, som han kalder sin »lykkehat«. Arkivfoto: Amr Nabil/AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egyptens egen Indiana Jones skal i fængsel

Egyptens kontroversielle minister for fortidsminder, Zahi Hawass, elsker rampelyset.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke mange arkæologer, der kan bryste sig af at have 17.445 fans på Facebook.

Men Zahi Hawass er heller ikke prototypen på en arkæolog, der går i ét med det sand, han graver i. Dr. Zahi, som han bliver kaldt hjemme i Egypten, har et udpræget showman-gen, som f.eks. giver sig udslag i, at han ofte optræder på tv-kanaler som Discovery og National Geographic Channel i programmer med titler som ’Chasing Mummies’ og ’Digging for the Truth’.

Når han da ikke lige holder verdenspressen hen i spænding med nye udgravningsfund af mumificerede notabiliteter – eller giver USA’s præsident, Barack Obama, særrundvisning og forærer ham en kopi af sin elskede Indiana Jones-hat.

Idømt et års fængsel
Jo, Zahi Hawass elsker rampelyset, i en grad så han også er blevet beskyldt for at stjæle billedet ved arkæologiske udgravninger, som det ret beset var andre, der burde have æren for.

I alle de år, han har bestredet posten som leder af det arkæologiske arbejde i Egypten, har det været Hawass, der stillede sig op foran pressen, når et nyt potteskår dukkede op, eller når Tutankhamons efterladenskaber skulle på udstillingsturné verden over.

Og som det altid er, når man stikker næsen frem, risikerer man også at få skrammer – måske ikke så slemt som den store sfinks, der helt har mistet sin næse – men dog nok til, at det kan gøre ondt.

LÆS OGSÅ

Og det gør det formentlig på den 63-årige Zahi Hawass i disse dage, hvor han netop er blevet idømt et års fængsel for at have ignoreret en tidligere dom i en sag om bevillinger til det egyptiske museum i Kairo.

Dommen har han straks appelleret – blandt andet med henvisning til at den ikke har noget med ham som person at gøre, men med hans tidligere job som generalsekretær i Det Øverste Råd for Fortidsminder. Et job, han bestred fra 2002 til januar i år, hvor den nu detroniserede præsident Hosni Mubarak gjorde ham til minister for fortidsminder.

Skifter side
Heller ikke den position – som minister – har været helt gnidningsfri.

I begyndelsen af de tumultariske revolutionsdage tidligere i år støttede han varmt Mubarak, hvis kone, Suzanne, siges at være en nær ven til Hawass. Senere skiftede han dog bekvemt side til oprørerne og har også lagt afstand til fru Mubarak – »så nær en ven var jeg heller ikke«, som han siger til Washington Post.

I marts trak han sig fra ministerposten, men 27 dage senere tog han den dog tilbage, fordi, som han siger, der er ingen anden, der kan varetage dét job.Let har det da heller ikke været, al den stund at det egyptiske museum i Kairo blev udsat for tyveri og hærværk under urolighederne på Tahrirpladsen.

Hvor meget der er ødelagt eller stjålet, er ikke klarlagt – Zahi Hawass har forsøgt at mane til ro, men indrømmer dog, at det drejer sig om dusinvis af vigtige værker, der mangler. Det står i kontrast til lokale kilder, der rapporterer, at det snarere er op imod tusind værker, der er forsvundet.

Samtidig har han måttet afvise vedholdende rygter om, at der skulle eksistere en tunnel fra det egyptiske museum til det amerikanske universitet i Kairo, så man kunne smugle arkæologiske fund uset ud af museet.

Æsel fandt guld
Det virker måske nærliggende at blive arkæolog, når man er født og opvokset i et land fuldt af fortidsminder, der bare venter på at blive gravet op, men egentlig var det Zahi Hawass’ plan at blive advokat. Alligevel endte han med at læse først græsk og romersk arkæologi, siden egyptologi, som ledte til en stilling som overinspektør for pyramiderne i Giza og Sakkara.

Han har selv flere succesrige udgravninger og opdagelser på samvittigheden. Selv regner han De Gyldne Mumiers Dal ved Bahariya-oasen for sit største fund: I 1996 opdagede en vagt, der ledte efter sit forsvundne æsel, ved en tilfældighed et hul, og da han kiggede ned i det, så han noget, der glimtede som guld.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da udgravningerne gik i gang tre år senere – med Hawass ved topskovlen – fandt man adskillige mumier, lerstatuetter, smykker, mønter og lertøj begravet, og Hawass mener stadig, at der må være 10.000 mumier gemt under sandet i dalen.

Jeg er vældig glad for, at den situation bliver løst, så jeg kan fortsætte med det, som har min førsteprioritet: beskyttelsen af Egyptens fortidsminder.»Da dette forbløffende udgravningssted blev introduceret for resten af verden, røg jeg direkte ind i det internationale spotlight. Jeg føler mig privilegeret over at have været en del af denne historie, som er lige så meget en del af min personlige historie som af den egyptiske arkæologis historie«, skriver han på sin hjemmeside.

Og at de to historier – hans og den egyptiske arkæologis – er forbundne, vil både hans kritikere og mange støtter skrive under på. For er der en ting, de kan blive enige om, er det, at Zahi Hawass er en utrættelig forkæmper for at fremme den egyptiske arkæologis sag.

Kæmper ufortrødent videre

Det inkluderer også at få hentet alle de klenodier, der i dag befinder sig rundt om i verden, hjem til Egypten – klenodier, som dronning Nefertetes hoved, som står i Berlin, og den 760 kilo tunge Rosette-sten, som har været udstillet på British Museum siden 1802.

Det kan dog have lange udsigter – ikke mindst fordi museerne nu, i lyset af de seneste måneders plyndringer på det egyptiske museum i Kairo, vægrer sig endnu mere ved at udlevere værkerne til et land, der åbenbart ikke kan sikre sine fortidsminder helt og holdent. Men Indiana Jones – som Zahi Hawass gang på gang er blevet sammenlignet med, ikke mindst på grund af sin »lykkehat«, som han oftest ses iført, og som i øvrigt kan købes i kopi med tilhørende autograf under pulden – giver jo heller ikke sådan uden videre op.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og en inferiør dom om nogle museumsbevillinger skal i hvert fald ikke spolere Hawass’ gåpåmod, forstår man på hans hjemmeside. Som han selv konkluderer, nærmest muntert:

»Jeg er vældig glad for, at den situation bliver løst, så jeg kan fortsætte med det, som har min førsteprioritet: beskyttelsen af Egyptens fortidsminder«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden