Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
'Byplanlægning - et produkt af tiden' spænder over 65 års planlægning i byer og omegne fra Havebyen Midtkobbel over Christiania, Gellerup og Islands Brygge Havnepark, Motorring 3 og Aalborgs centrale havnefront og til  Ørestad, som vist her.

'Byplanlægning - et produkt af tiden' spænder over 65 års planlægning i byer og omegne fra Havebyen Midtkobbel over Christiania, Gellerup og Islands Brygge Havnepark, Motorring 3 og Aalborgs centrale havnefront og til Ørestad, som vist her.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se heldig og mindre heldig byplanlægning

Politikens arkitektur-redaktør anbefaler tre events, der sætter fokus på byrum.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skal man stille op med et skilt, der beder en om træde ved siden af? Det kan man fra i dag grunde over på Ofelia Beach, som er navnet på det midlertidige byrum på Kvæsthusmolen ved siden af Skuespilhuset i København.

Skilte i det offentlige rum anvendes som regel til at begrænse folks udfoldelser, men kunstnergruppen Bosch og Fjord har med projektet ’Free Zone CPH’ skabt en skilteskov, der i stedet opfordrer folk til at bryde det offentlige rums uskrevne og skrevne regler.

Skid i naturen
Man kan se skilte, der angiver, at her er man fri til at råbe, blive skilt, skide i naturen, skyde, føre krig, hoppe, kramme, bede eller andet, der enten er ulovligt, utilstedeligt eller bare pinligt ude blandt fremmede mennesker.

LÆS ARTIKEL

Skiltene med de usædvanlige piktogrammer kan ses på Ofelia Beach, hvor man kan mærke efter, om man virkelig føler trang til at skrige, danse eller hælde sin afdødes aske i havnen. Kunstnerne håber med projektet, at vi vil tænke over og måske genfortolke den måde, vi i dag bruger byrum på.

Frizonen er angiveligt åben hver dag 10-24. Hvordan man så ellers skal tolke en tidsbegrænsning på netop det sted ...

Uheldig byplanlægning
Netop det her med, hvordan man planlægger byer, er blevet et varmt emne.

På fredag lancerer Dansk Byplanlaboratorium en ny udgivelse ’Byplanlægning – et produkt af tiden’Ørestad Gymnasium i København. Det er en guide, der viser 27 heldige og mindre heldige eksempler på byplanlægning i Danmark.

LÆS ANMELDELSE

Fra Havebyen Midtkobbel over Christiania, Gellerup og Islands Brygge Havnepark til Ørestad, Motorring 3 og Aalborgs centrale havnefront spænder guiden over 65 års planlægning i byer og omegne.

Lancering på gymnasium
Bogen er opdelt i fire perioder, der ved hjælp af en tidslinje er sat i forhold til begivenheder i samtiden. Hver plan er ledsaget af kort, modeller og foto. Guiden er tænkt som inspiration til »diskussion af planparadigmer, idealer og nutidens planer samt til studieture og yderligere læsning«.

Fra at have fokus på trafik og boligbehov med gadegennembrud og planbebyggelser har planlægningen gennem årene skiftet til at have fokus på byfornyelse og turisme.

LÆS ARTIKEL

Men diskussionen af bogens emne begynder allerede på selve lanceringsdagen på Ørestad Gymnasium. Her bliver bogen præsenteret, og nogle af nutidens planlæggere vil debattere fysisk planlægning i et historisk perspektiv og give bud på, hvilke hensyn der vil være toneangivende i fremtidens planlægning

I forlængelse af bogen er udviklet såkaldte metodesheets, der viser, hvordan byplanudvikling kan anskues med forskellige faglige briller. Det er et materiale, der er rettet mod gymnasierne og de første år af universitetsstudierne. Det er udviklet i samarbejde med Dansk Arkitektur Center.

Verdens største arkitekturudstilling
Og dér, på Dansk Arkitektur Center, kan man for tiden opleve en udstilling af og med den japanske tegnestue Sanaa.

LÆS ANMELDELSE

Udstillingen bliver ekstra aktuel i denne uge. For på lørdag åbner verdens største arkitekturudstilling i Venedig, hvor kuratoren på hovedudstillingen er Kazuo Sejima, stifter og partner i Sanaa.

Hun modtog tidligere på året sammen med sin ti år yngre mandlige partner i firmaet, Ryue Nishizawa, arkitekturens fornemste internationale udmærkelse, Pritzker-prisen.

Hvordan hun har grebet det ærefulde hverv an på Venedig Biennalen, glæder vi os til at kunne fortælle på lørdag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden