0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemløs til indvielse af ny gravplads: »Jeg vil begraves her«

Med ministerbesøg blev 'Gravplads for gadens folk' indviet på Assistens Kirkegård.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Kirkegårdsreserveret. Danmarks første gravplads for hjemløse fylder 75 kvadratmeter og hedder 'Gravplads for gadens folk'.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hus Forbi-mærkater på jakkerne skinner gult om kap med Netto-poser og Assistens Kirkegårdens efterårsfarver.

En stor, mikset menneskemængde er samlet på gravpladsen. Alle omkring en opsat havepavillon, hvor der om lidt skal være programsatte taler foran det opskudte mikrofonstativ blandt gravbevoksningen.

Ikke kun gadens folk er mødt op, men også mænd i skjorter og kvinder, der kæmper for at holde sig på overfladen af den fugtige græsplæne i højhælede sko, er forsamlet omkring det, der skal ske her klokken 14, og som bliver fremmumlet som »historisk« blandt en krammende gruppe hjemløse.

LÆS OGSÅ

I dag bliver 'Gravplads for gadens folk' indviet, og 75 kvadratmeter græsplæne på Nørrebro bliver officielt kirkegård for hjemløse og socialt udsatte.

To års arbejde
Michael Espensen er den første, der indtager græspodiet under pavillonens plastiktag. Han bliver klappet ind af tilskuerne og knipset ind af et talstærkt antal pressefotografer.

»Det hele begyndte med, at der var et træ«, introducerer Michael Espensen, der er formand i foreningen Giv Din Hånd og initiativtager til gravpladsen.

Der kommer til at være et fællesskab omkring det sted her, så jeg vil nok gerne begraves her. For her er mine venner og dem, jeg kender

»Træet var de hjemløses mindetræ«, fortsætter han og fortæller om et træ på Kultorvet, som de hjemløse brugte til at mindes afdøde venner ved at hænge billeder op på grenene. Træet blev fældet, fordi arkitekter ikke betragtede det som et væsentligt bidrag til København, fortæller Michael Espensen, og han begyndte derfor for to år siden at arbejde på at få en gravplads forbeholdt gadens folk.

I dag er det officielt lykkedes.