Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

On-line. Aldrig har verdens borgere kommunikeret så meget med hinanden - bl.a. på grund af Facebook. Arkivfoto.
Foto: ADRIAN WYLD/AP

On-line. Aldrig har verdens borgere kommunikeret så meget med hinanden - bl.a. på grund af Facebook. Arkivfoto.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook presser retskrivningen

Dansk Sprognævn lancerer kampagne for retskrivning og sprogglæde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk retskrivning er kommet under pres, fordi en stor del af befolkningen er begyndt at chatte, blogge, twitte og i det hele taget at udtrykke sig på skrift i det offentlige rum.

Mangfoldighed er godt, men ifølge direktøren for Dansk Sprognævn er der også en risiko for, at retskrivningen skrider på længere sigt.

Derfor er retskrivning et af indsatsområderne, når Dansk Sprognævn tirsdag begynder den toårige kampagne ’Gang i sproget’, der skal styrke sprogglæden i Danmark.

Meget mere kommunikation Kampagnen skal skabe større interesse for, hvad sprog er, hvilken betydning det har for vores personlige, sociale og kulturelle udvikling, og hvordan sproget forandrer sig.

Og det er vigtigt i en tid, hvor mange flere skriver meget mere til mange flere end nogensinde før i det offentlige rum, mener direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Før var journalisterne og forfatterne de skriftsproglige forbilleder, og de eneste, der skrev til mange. Det var i høj grad en modtagerkultur, og der var ikke meget skriftlig kontakt mellem almindelige mennesker. Men i dag udtrykker rigtig mange sig skriftligt på Facebook, Twitter og på blogs, og alle læser det. Så den sproglige konsensus påvirkes ikke så meget af envejskommunikation længere«, siger hun.

Det betyder ifølge direktøren, at vi nu alle sammen har ansvaret for at have et godt og klart sprog og for, at vi eksempelvis staver rigtigt.

»Retskrivningen er kommet under pres, fordi færre mennesker i dag skriver i hånden. Skriveprocesserne er helt anderledes, og det gør noget ved den måde, vi tilegner os retskrivningen på«, mener Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Fordi alle skriver, ser vi mange flere variationer af sproget og meget mere forkert stavning, og det giver en større usikkerhed hos sprogbrugerne, når de selv skal skrive. Så der er helt klart en fare for, at retskrivningen skrider på længere sigt, og det vil vi gerne prøve at tage fat om«, siger hun.

Retstavning er vigtigere end nogensinde
Tekster, som er korrekt stavet, er lettere at læse og styrker vores kommunikation. Og med den omfangsrige skriftlige kommunikation i de nye medier er det ifølge Sprognævnets direktør vigtigere end nogensinde at kunne stave korrekt.

Derfor er et af tilbuddene i kampagnen ’Gang i sproget’, at danskerne fra midt i oktober kan få leveret Retskrivningsordbogen ganske gratis på mobiltelefonen, så alle kan få adgang til den korrekte stavning – uanset hvor de er.

»Vi er nødt til at holde fast i en fælles sproglig norm, hvis vores skriftsprog også skal fungere i fremtiden. Og hvis vi skal have fat i de unge, nytter det ikke noget, at vi kommer med en løftet pegefinger. Derfor prøver vi i stedet at sætte fokus på sprogglæden og at skabe en interesse for at beskæftige sig med sprog som noget, der er sjovt«, siger Sprognævnets direktør.

Tv-serie om sproget
Sprognævnet har også skudt kampagnekroner i en tv-serie om det danske sprog, der bliver vist på DR til næste efterår. Den handler om nogle af de historiske begivenheder, der har været med at til at få vores sprog til at se ud, som det gør i dag.

Desuden inviterer nævnet folkeskoler og gymnasier til at hyre en sproghaj til at komme og fortælle om det danske sprogs udvikling og mangfoldighed. Korpset af sproghajer består af 28 danske sprogeksperter, som gerne vil overbevise børn og unge om, at sproget er sjovt at gå på opdagelse i.

»Vi håber, at sprogfolkene og skolerne får får etableret nogle varige kontakter og gentager det, så det med tiden bliver et fast indslag i skolernes hverdag«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Er du sprogmuggen?
Regeringen skyder i alt tre millioner i kampagnen, der organiseres af Dansk Sprognævn i samarbejde med DR, Dansklærerforeningen og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sproget binder os sammen – og somme tider skiller det os ad. Det er både den enkeltes helt personlige redskab og samtidig hvermandseje. Sproget kan bruges i alle livets situationer til at udtrykke holdninger, tanker, følelser og humor. Og man bliver gladere for sit eget og mere tolerant over for andres sprog, jo mere man ved om vores unikke evne for sprog«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

På kampagnens hjemmeside gangisproget.dk kan man i øvrigt tjekke sin sprogalder og se, om man er sprogmuggen, wangsta eller trænger til en treretters sproglig menu hos et ældre familiemedlem.

»Sprogtesten skal gøre os opmærksomme på, hvordan udtryksmåderne skifter med tiden, og at forskellige generationer også har forskelligt sprog«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Konference på Nationalmuseet

Gode ideer til at øge sprogglæden modtages. Så hvis folk selv har en idé til et sprogligt tiltag eller arrangement, kan det blive annonceret på hjemmesiden.

’Gang i sproget’ åbnes tirsdag med en konference på Nationalmuseet, hvor syv foredragsholdere sætter fokus på sprogglæden. Foredragene vil siden kunne ses på kampagnens hjemmeside gangisproget.dk, der også åbner i morgen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden