On-line. Aldrig har verdens borgere kommunikeret så meget med hinanden - bl.a. på grund af Facebook. Arkivfoto.
Foto: ADRIAN WYLD/AP

On-line. Aldrig har verdens borgere kommunikeret så meget med hinanden - bl.a. på grund af Facebook. Arkivfoto.

Kultur

Facebook presser retskrivningen

Dansk Sprognævn lancerer kampagne for retskrivning og sprogglæde.

Kultur

Dansk retskrivning er kommet under pres, fordi en stor del af befolkningen er begyndt at chatte, blogge, twitte og i det hele taget at udtrykke sig på skrift i det offentlige rum.

Mangfoldighed er godt, men ifølge direktøren for Dansk Sprognævn er der også en risiko for, at retskrivningen skrider på længere sigt.

Derfor er retskrivning et af indsatsområderne, når Dansk Sprognævn tirsdag begynder den toårige kampagne ’Gang i sproget’, der skal styrke sprogglæden i Danmark.

Meget mere kommunikation Kampagnen skal skabe større interesse for, hvad sprog er, hvilken betydning det har for vores personlige, sociale og kulturelle udvikling, og hvordan sproget forandrer sig.

Og det er vigtigt i en tid, hvor mange flere skriver meget mere til mange flere end nogensinde før i det offentlige rum, mener direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Før var journalisterne og forfatterne de skriftsproglige forbilleder, og de eneste, der skrev til mange. Det var i høj grad en modtagerkultur, og der var ikke meget skriftlig kontakt mellem almindelige mennesker. Men i dag udtrykker rigtig mange sig skriftligt på Facebook, Twitter og på blogs, og alle læser det. Så den sproglige konsensus påvirkes ikke så meget af envejskommunikation længere«, siger hun.

Det betyder ifølge direktøren, at vi nu alle sammen har ansvaret for at have et godt og klart sprog og for, at vi eksempelvis staver rigtigt.

»Retskrivningen er kommet under pres, fordi færre mennesker i dag skriver i hånden. Skriveprocesserne er helt anderledes, og det gør noget ved den måde, vi tilegner os retskrivningen på«, mener Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Fordi alle skriver, ser vi mange flere variationer af sproget og meget mere forkert stavning, og det giver en større usikkerhed hos sprogbrugerne, når de selv skal skrive. Så der er helt klart en fare for, at retskrivningen skrider på længere sigt, og det vil vi gerne prøve at tage fat om«, siger hun.

Retstavning er vigtigere end nogensinde
Tekster, som er korrekt stavet, er lettere at læse og styrker vores kommunikation. Og med den omfangsrige skriftlige kommunikation i de nye medier er det ifølge Sprognævnets direktør vigtigere end nogensinde at kunne stave korrekt.

Derfor er et af tilbuddene i kampagnen ’Gang i sproget’, at danskerne fra midt i oktober kan få leveret Retskrivningsordbogen ganske gratis på mobiltelefonen, så alle kan få adgang til den korrekte stavning – uanset hvor de er.

»Vi er nødt til at holde fast i en fælles sproglig norm, hvis vores skriftsprog også skal fungere i fremtiden. Og hvis vi skal have fat i de unge, nytter det ikke noget, at vi kommer med en løftet pegefinger. Derfor prøver vi i stedet at sætte fokus på sprogglæden og at skabe en interesse for at beskæftige sig med sprog som noget, der er sjovt«, siger Sprognævnets direktør.

Tv-serie om sproget
Sprognævnet har også skudt kampagnekroner i en tv-serie om det danske sprog, der bliver vist på DR til næste efterår. Den handler om nogle af de historiske begivenheder, der har været med at til at få vores sprog til at se ud, som det gør i dag.

Desuden inviterer nævnet folkeskoler og gymnasier til at hyre en sproghaj til at komme og fortælle om det danske sprogs udvikling og mangfoldighed. Korpset af sproghajer består af 28 danske sprogeksperter, som gerne vil overbevise børn og unge om, at sproget er sjovt at gå på opdagelse i.

»Vi håber, at sprogfolkene og skolerne får får etableret nogle varige kontakter og gentager det, så det med tiden bliver et fast indslag i skolernes hverdag«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Er du sprogmuggen?
Regeringen skyder i alt tre millioner i kampagnen, der organiseres af Dansk Sprognævn i samarbejde med DR, Dansklærerforeningen og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sproget binder os sammen – og somme tider skiller det os ad. Det er både den enkeltes helt personlige redskab og samtidig hvermandseje. Sproget kan bruges i alle livets situationer til at udtrykke holdninger, tanker, følelser og humor. Og man bliver gladere for sit eget og mere tolerant over for andres sprog, jo mere man ved om vores unikke evne for sprog«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

På kampagnens hjemmeside gangisproget.dk kan man i øvrigt tjekke sin sprogalder og se, om man er sprogmuggen, wangsta eller trænger til en treretters sproglig menu hos et ældre familiemedlem.

»Sprogtesten skal gøre os opmærksomme på, hvordan udtryksmåderne skifter med tiden, og at forskellige generationer også har forskelligt sprog«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Konference på Nationalmuseet

Gode ideer til at øge sprogglæden modtages. Så hvis folk selv har en idé til et sprogligt tiltag eller arrangement, kan det blive annonceret på hjemmesiden.

’Gang i sproget’ åbnes tirsdag med en konference på Nationalmuseet, hvor syv foredragsholdere sætter fokus på sprogglæden. Foredragene vil siden kunne ses på kampagnens hjemmeside gangisproget.dk, der også åbner i morgen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce