Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vuvuzela. VM-hornet har en god chance for at blive hængende i det danske sprog.
Foto: EUGENE HOSHIKO/AP

Vuvuzela. VM-hornet har en god chance for at blive hængende i det danske sprog.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sprognævnet byder velkommen til kødklister, askesky, vuvuzela og zumba

Sprognævnet har netop lavet en liste over de nye ord, som fandt vej i 2010.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kødklister, Udkantsdanmark og zumba.

Begivenheder, samfundsdebatter og landeplager udstyrer hvert år det danske sprog med nye gloser. Og Dansk Sprognævn har netop lavet en opgørelse over, hvilke nye ord og udtryk der banede sig vej ind i sproget i løbet af 2010.

Kødklister kommer ikke i ordbogen
Da EU under store protester i februar tillod brugen af enzymet trombin, der kan bruges til at sætte mindre kødstykker sammen til et større, opstod ordet kødklister.

Og da der i april væltede aske ned over Island og store dele af Nord- og Vesteuropa på grund af et vulkanudbrud i Island, fik vi ordet askesky.

Jeg kan godt forestille mig, at ’vuvuzela’ vil overleve.

LÆS OGSÅ

Men vi skal nu ikke regne med, at de to ord får plads i Retskrivningsordbogen, for som Sprognævnets informationsmedarbejder Jørgen Nørby Jensen siger:

»Hver gang man har to ord, kan man smække dem sammen, og så opstår der et tredje. Det kan man gøre i én uendelighed, og derfor er der ikke nogen grund til at optage dem i ordbogen«.

Trut i vuvuzelaen
Én af de stærke kandidater til årets ord er ifølge Jørgen Nørby Jensen Udkantsdanmark, der har eksisteret siden 1991, men som fik sit store gennembrud i 2010.

»Man kan næsten ikke åbne en avis uden at støde på ordet Udkantsdanmark, der bruges om den del af Danmark, som ligger langt væk fra de store byer og er præget af stor arbejdsløshed og ringere økonomisk vækst end resten af landet. Og de områder er der kommet meget fokus på i forbindelse med finanskrisen«.Vuvuzela er også et af årets nye ord og har en god chance for at blive hængende i det danske sprog og måske dermed også få et par linjer i Retskrivningsordbogen, mener Jørgen Nørby Jensen.

En vuvuzela er et langt truthorn, der udsender en gennemtrængende tone, når man blæser i det – og det var der mange, der gjorde under VM i fodbold i Sydafrika.»Jeg kan godt forestille mig, at vuvuzela vil overleve både som ord og som truthorn uden for Sydafrika. Mange fodboldtilhængere tog det til sig, og de eksemplarer, der blev importeret til Danmark, blev vist hurtigt udsolgt«, siger han.

Zumba er en slags fitness

Også ordene blodmineraler og konfliktmineraler har været på gennemrejse i det danske sprog i årets løb.

Zumba dækker over en entusiastisk dansebaseret bevægelsesform, der hærger motionscentre og forsamlingshuse

De opstod i forbindelse med dokumentarfilmen ’Blod i mobilen’ og dækker over mineraler, der udvindes fra illegale miner i Congo og bruges i mobiltelefoner. Pengene går til væbnede militser, og det farlige arbejde udføres af børn.

LÆS MERE

Ordene har et par lidt ældre søskende, nemlig bloddiamanter og konfliktdiamanter, der siden 2000 har været betegnelser for diamanter, der finansierer krige i Afrika.

Ordet mailgate opstod, da det i september kom frem, at en medarbejder i Sundhedsministeriet var blevet beordret til at slette en række mail om overbetaling af privathospitaler.

Også ghettopakke, tabletcomputer, fedtafgift, jægerbogsagen, iPad, WikiLeaks, pointsystem og – i særdeleshed – zumba blev flittigt anvendt i 2010.

Sidstnævnte dækker over en entusiastisk dansebaseret bevægelsesform, der hærger motionscentre og forsamlingshuse over hele landet.

Eller som Jørgen Højby Jensen siger:

»Det er vist nok en slags fitness«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden