Vuvuzela. VM-hornet har en god chance for at blive hængende i det danske sprog.
Foto: EUGENE HOSHIKO/AP

Vuvuzela. VM-hornet har en god chance for at blive hængende i det danske sprog.

Kultur

Sprognævnet byder velkommen til kødklister, askesky, vuvuzela og zumba

Sprognævnet har netop lavet en liste over de nye ord, som fandt vej i 2010.

Kultur

Kødklister, Udkantsdanmark og zumba.

Begivenheder, samfundsdebatter og landeplager udstyrer hvert år det danske sprog med nye gloser. Og Dansk Sprognævn har netop lavet en opgørelse over, hvilke nye ord og udtryk der banede sig vej ind i sproget i løbet af 2010.

Kødklister kommer ikke i ordbogen
Da EU under store protester i februar tillod brugen af enzymet trombin, der kan bruges til at sætte mindre kødstykker sammen til et større, opstod ordet kødklister.

Og da der i april væltede aske ned over Island og store dele af Nord- og Vesteuropa på grund af et vulkanudbrud i Island, fik vi ordet askesky.

Jeg kan godt forestille mig, at ’vuvuzela’ vil overleve.

LÆS OGSÅ

Men vi skal nu ikke regne med, at de to ord får plads i Retskrivningsordbogen, for som Sprognævnets informationsmedarbejder Jørgen Nørby Jensen siger:

»Hver gang man har to ord, kan man smække dem sammen, og så opstår der et tredje. Det kan man gøre i én uendelighed, og derfor er der ikke nogen grund til at optage dem i ordbogen«.

Trut i vuvuzelaen
Én af de stærke kandidater til årets ord er ifølge Jørgen Nørby Jensen Udkantsdanmark, der har eksisteret siden 1991, men som fik sit store gennembrud i 2010.

»Man kan næsten ikke åbne en avis uden at støde på ordet Udkantsdanmark, der bruges om den del af Danmark, som ligger langt væk fra de store byer og er præget af stor arbejdsløshed og ringere økonomisk vækst end resten af landet. Og de områder er der kommet meget fokus på i forbindelse med finanskrisen«.Vuvuzela er også et af årets nye ord og har en god chance for at blive hængende i det danske sprog og måske dermed også få et par linjer i Retskrivningsordbogen, mener Jørgen Nørby Jensen.

En vuvuzela er et langt truthorn, der udsender en gennemtrængende tone, når man blæser i det – og det var der mange, der gjorde under VM i fodbold i Sydafrika.»Jeg kan godt forestille mig, at vuvuzela vil overleve både som ord og som truthorn uden for Sydafrika. Mange fodboldtilhængere tog det til sig, og de eksemplarer, der blev importeret til Danmark, blev vist hurtigt udsolgt«, siger han.

Zumba er en slags fitness

Også ordene blodmineraler og konfliktmineraler har været på gennemrejse i det danske sprog i årets løb.

Zumba dækker over en entusiastisk dansebaseret bevægelsesform, der hærger motionscentre og forsamlingshuse

De opstod i forbindelse med dokumentarfilmen ’Blod i mobilen’ og dækker over mineraler, der udvindes fra illegale miner i Congo og bruges i mobiltelefoner. Pengene går til væbnede militser, og det farlige arbejde udføres af børn.

LÆS MERE

Ordene har et par lidt ældre søskende, nemlig bloddiamanter og konfliktdiamanter, der siden 2000 har været betegnelser for diamanter, der finansierer krige i Afrika.

Ordet mailgate opstod, da det i september kom frem, at en medarbejder i Sundhedsministeriet var blevet beordret til at slette en række mail om overbetaling af privathospitaler.

Også ghettopakke, tabletcomputer, fedtafgift, jægerbogsagen, iPad, WikiLeaks, pointsystem og – i særdeleshed – zumba blev flittigt anvendt i 2010.

Sidstnævnte dækker over en entusiastisk dansebaseret bevægelsesform, der hærger motionscentre og forsamlingshuse over hele landet.

Eller som Jørgen Højby Jensen siger:

»Det er vist nok en slags fitness«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce