0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guld fra arkivet: Forsker fandt et stykke magi fra 1738 i en kasse

Anne Nielsdatter indgik en pagt med djævlen, men blev opdaget og dømt til døden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyge Krogh spærrede øjnene op, da han for mange år siden stødte på et omslag i en arkivkasse fra Justitsministeriet i 1700-tallet, hvorpå der stod:

»Bilag D: En med blod original forskrivelse«.

»Uh, det er interessant«, tænkte Tyge Krogh, der var i gang med sin doktorafhandling om henrettelser og korporlige straffe i oplysningstidens Danmark.

Han åbnede forsigtigt omslaget og fandt en lille lap papir. Den var underlig brunplettet og bar tydelige mærker efter at have været krøllet sammen, og skriften var nogle steder så gnidret og utydelig, at det tog historikeren og forskeren Tyge Krogh noget tid stave sig gennem den. Der stod:

»Jeg underskrevne i Fandens navn begærer hjælp af dig så længe jeg lever her på jorden. Jeg forsværger både dåb og kristendom. Det til bekræftelse ved mit eget blod«, stod der og så underskriften »Anne Nilsdatter«.

Sjældent held Tyge Krogh kunne slet ikke tro sit eget held. Det han stod med i hænderne var en vaskeægte djævleforskrivelse - det jordiske bevis fra en person, der havde solgt sin sjæl til djævlen.

»Jeg tænkte 'wow', er det virkelig sådan en...«, siger Tyge Krogh, der i dag er seniorforsker på Rigsarkivet.

Af de mange dokumenter, billeder og breve han gennem sin forskningskarriere har trawlet sig igennem, er den lille forskrivelsesseddel han yndlings, for det er næsten aldrig sket før, at man har fundet sådan en.

»Den er meget sjælden«, siger Tyge Krogh og smiler lidt genert.

I 1700-tallet blev tre eller fire personer henrettet for at have solgt deres sjæl til djævlen, men som en del af dødsdommen beordrede kongen altid selve forskrivelsessedlen brændt af bødlen.

»Man henrettede jo folk, fordi man mente, at det var muligt at give sin sjæl til fanden. Og det at man brændte sedlen, siger jo også noget om, hvilke kræfter man troede, der var i sådan en«, siger han.

Derfor undrede det ikke Tyge Krogh, at han aldrig var stødt på en rigtig forskrivelsesseddel, selv om han havde gravet omkring 20 djævleforskrivelsessager ud af arkivet.

For det var sådan man gjorde, når man ville give sin sjæl til djævlen dengang i 1700-tallet, hvor Christian den 6. sad på tronen og man stavede Kalundborg Callunborg. Man skrev ham en seddel - med sit eget blod som blæk for ligesom at understrege alvoren.

Hvordan sender man djævlen et brev?
Det farlige startede for det meste, når man skulle overrække mørkets fyrste sedlen. Det var ofte her folk på en eller anden måde blev afsløret i det dunkle forehavende. Tyge Krogh kan blandt andet berette om en, der forsøgte at give sedlen til djævlen ved at lægge den ind mellem stenene på et kirkegårdsgærde.

En anden nøjedes med at kaste den ud i mørket, i håb om at fanden så ville opsnappe den. Det gjorde han ikke, og så lå sedlen med underskriften så ligesom der, da det blev lyst igen.

Anne Nilsdatter forsøgte en tredje model. Hun gik ud til galgen, som stod ved det gamle Østerport.

»Det var der Struensee også senere blev henrettet«, indskyder Tyge Krogh midt i dramatiske fortælling om Anne Nilsdatter, inden han fortsætter:

»Hun gik så tre gange rundt om galgen med sedlen i lommen og påkaldte sig Fanden for at bede ham bekræfte kontrakten«, siger han.

Anne Nilsdatter bliver opdaget
Men det lykkedes aldrig Anne Nilsdatter at få Fanden i tale, og derfor går hun s