Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Topscorer. Succesforfatter Christian Jungersen ville have været højskolelærer, hvis ikke han var blevet forfatter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foredragsholdere spinder guld: Se hvem der scorer flest penge

Foredrag på bibliotekerne skaber et fællesrum for læsere og forfattere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny bog løfter sløret for hvilke foredragsholdere, der scorer flest penge på at holde foredrag på landets biblioteker.

Den kendte forfatter Christian Jungersen topper på listen over de foredragsholdere, der scorer flest penge på at holde foredrag på landets biblioteker. 188.275 kroner for 14 foredrag i 2011 og 2012.

Jungersen fik sit helt store gennembrud med romanen 'Undtagelsen' fra 2004 om fire kvinder på et lille kontor, hvor ingen ved, hvem der er ven eller fjende.

Foredragstopscorerne fremgår af en ny bog med titlen 'Foredragsguiden – Analyse af 1.500 foredrag'.

LÆS ARTIKEL

Analysen i bogen af 1.500 foredrag afholdt på bibliotekerne i 2011 og 2012 viser samtidig, at topforfatteren, der senest i 2012 udgav bestselleren 'Du forsvinder', også er topscorer, når det kommer til flest afholdte foredrag.

Ville have været højskolelærer
På spørgsmålet om, hvad Christian Jungersen tænker om at være topscorer som bedst betalte og mest anvendte foredragsholder på landets biblioteker, svarer han ifølge en pressemeddelelse udsendt af den ene af bogens forfattere Kristian Hansen:

»Jeg er virkelig, virkelig stolt«.

Han forklarer videre, at foredrag giver ham »kick«, og at han, hvis han ikke var blevet forfatter, gerne ville have været højskolelærer og stå foran et publikum.

»Desuden er det enormt interessant at høre, hvordan læserne reagerer på mine bøger. Foredragene hjælper mig til en mere intim kontakt med læserne«.

Biblioteker bruger millioner på foredrag
Bogens analyse bygger på data, som journalisterne Kristian Hansen og Thomas Jensen har indhentet via aktindsigt hos landets biblioteker, og er altså endt ud i en analyse af 1.500 foredrag afholdt i årene 2011 og 2012.

Visse biblioteker har afvist at udlevere oplysningerne, men alene det udleverede datamateriale viser, at bibliotekerne brugte i alt 6.725.191 kroner på foredrag.

De små syv millioner kroner blev udbetalt til i alt 756 foredragsholdere, hvilket svarer til et gennemsnit på 8.896 kroner.

Det er Ikke kun forfattere, der optræder som foredragsholdere på bibliotekerne, men de hamrer ind på listen over de mest brugte og bedst betalte.

Fællesrum for læsere og forfattere

Nummer to på topscorerlisten er forfatter og historiker Tom Buk-Swienty, der blandt andet har skrevet bøger om krigen i 1864, der har solgt i over 150.000 eksemplarer.

Tom Buk-Swienty har i perioden 20011 og 2012 afholdt 11 foredrag og fået udbetalt samlet 134.359 kroner.

Forfatteren mener, at bogens oversigt over foredragsaktiviteter på landets biblioteker er god.

»Det er et spændende projekt og godt at få kortlagt«, siger historikeren om et område, der hidtil har været vagt belyst.

Tom Buk-Swienty er imponeret over den store aktivitet og indsats bibliotekerne gør på området.

LÆS OGSÅ

»Bibliotekerne formår at skabe et fællesrum for læsere og forfattere«, siger Tom Buk-Swienty om foredragene.

»Det er bestemt min vurdering, at netop den slags aktiviteter som et slags kulturhus er en af nøglerne til bibliotekernes fortsatte relevans i den digitale fremtid. Jeg har også ofte oplevet at selv små biblioteker i yderområder har været i stand til at stable store og velbesøgte arrangementer på benene«, forklarer forfatteren.

I øvrigt viser foredragsdata indsamlet til bogen, at de fleste foredrag blev afholdt på ugedagen torsdag og måneden med flest afholdte foredrag er oktober.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden