Fund. Der bliver endelig taget hånd om bronzefiguren Papposilenos.
Foto: PR

Fund. Der bliver endelig taget hånd om bronzefiguren Papposilenos.

Kultur

Fordrukkent romersk danefæ fundet på Falster

En ældgammel bronzefigur har fundet vej til Nationalmuseet efter (næsten) en evighed i jorden

Kultur

En 2000 år gammel bronzefigur er fundet ved Falsters Virke nær Falkerslev på Falster.

Figuren forestiller satyren Papposilenos, som i romersk mytologi var en fast følgesvend til vinguden Bacchus, som er kendt for heftige fester, hvor der blev drukket igennem.

Figuren blev allerede fundet tilbage i efteråret 2010 af medlemmer af Furesø Detektorgruppe med Hanne Jensen i spidsen.

At figuren først nu er kommet helt op af den mørke muld og ud i offentlighedens sollys skyldes, at dens egentlige værdi først nu er blevet anerkendt.

LÆS OGSÅ

Holder sig godt
Den er meget velbevaret, og man troede dengang først, at den stammede fra 1600-1700-tallet, og at fundet derfor ikke var værd at gå videre med.

»Det er mit første metaldetektorfund overhovedet. Da den dukkede op, syntes vi alle, at den så ny ud, og at det derfor nok ikke var noget særligt, men jeg tog alligevel figuren med hjem«, fortæller Hanne Jensen i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet.

Et andet medlem af detektorgruppen fandt via internettet ud af, at figuren måske var danefæ, og derfor sendte Hanne Jensen den til Nationalmuseet.

Det viste sig imidlertid, at den lille figur har langt flere år på bagen end først antaget, og den er nu udstillet på Nationalmuseet til prompt og pragt og til glæde for museumsinspektører Peter Pentz.

Faktisk dateres figuren helt tilbage til perioden 100 f.Kr. til 100 e.Kr. og som lidt ekstra pynt på kransekagen, så er den den første af sin slags nogensinde fundet i Danmark.

Klogere af druk
Ifølge mytologien var Papposilenos den ældste af følgesvendene, og det var ham, der førte an i løjerne, når romerne drak sig i hegnet. Derfor ser man ofte Papposilenos afbildet bærende på vinsække, med vinfade eller båret på et æsel, fordi han var plørefuld.

Papposilenos havde også den evne, at han - modsat de fleste mennesker - blev klogere, når han drak, og han er tilskrevet en lang række visdomsord, hvis indhold mange i dag nok vil betegne som tvivlsomme.

Et af dem lyder »Det er det største uheld for et menneske at blive født, men når det nu er sådan, så kan man ligeså godt dø hurtigt«, beretter arkæolog Kasper Søsted fra Museum Lolland-Falster til Politiken

Plyndregods og præmiefigur

Ifølge Kasper Søsted kan figuren være plyndringsgods, men der kan også være tale om diplomatiske gaver givet af romerne i forsøget på at skaffe sig allierede blandt Nordens barbarer.

»Figuren har haft den funktion, at den har siddet på sengestolpen højst sandsynligt sammen med en lignende figur- de sås ofte i par. Den referer til den romerske overklassekultur, og i den forbindelse har den helt sikkert været en ære for folk at eje«, forklarer Kasper Søsted.

Han uddyber, at dansken dengang så meget op til romerne, og at de så vidt muligt forsøgte at efterligne romernes måde at holde fest på, hvilket blandt andet indkluderede en heftig drikkekultur.

Kasper Søsted er glad for det usædvanlige fund, fordi figuren knytter sig til tidligere fund omkring Falster og peger tilbage til det romerske emperium.

Papposilenos-figurens fine udnævnelse som danefæ betyder, at der venter dens opdager Hanne Jensen en dusør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce