Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kys. Glade mennesker til Copenhagen Pride. Arkivfoto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Kys. Glade mennesker til Copenhagen Pride. Arkivfoto: Thomas Borberg

Kultur

Sexolog kritiserer kåring af København som den mest homovenlige by i verden

Rejseguiden Lonely Planet mener, at København er verdensmester i homovenlighed.

Kultur

Når turister overvejer København som rejsemål, plejer det at være noget med ny nordisk mad, Tivoli, skandinavisk design, et moderne natteliv og et gammeldag kongehus, der er med i overvejelserne.

Men for LGBT-folket vil det måske fremover tælle med i ferieplanerne, at den verdensberømte australske rejseguide Lonely Planet netop har kåret København til at være det mest homovenlige sted på jorden.

»København er hjemsted for Europas ældste bar for homoseksuelle, Centralhjørnet, der daterer tilbage til 1950'erne. Et af de mest tolerante og åbne fællesskaber i Europa, Københavns funktionelle og edgy modebranche, en strålende vifte af cocktailbarer, glimrende udvalg af homovenlige boutique-hoteller og en pakket kalender med queer events gør byen til den mest homovenlige i verden«, skriver Lonely Planet blandt andet i deres guide.

'Bedre end Herning'

Mads Ananda Lodahl er sexolog og foredragsholder med LGBT ((lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) og queerkultur som speciale. Og han har svært ved at genkende det rosenrøde billede af København som fuld af frisind og kærlighed til byens homoer. Han mener, at København selvfølgelig er en bedre by at være homo i end for eksempel 'Herning eller Marseille'.

»Men jeg flyttede faktisk i sin tid fra København til Berlin, fordi jeg følte mig utryg her. Det overrasker mig, at Lonely Planet er så ukritiske og overfladiske, at de ikke nævner, at man ikke kan gå med sin kæreste i hånden på gaden her, hvis man er queer«, siger Mads Ananda Lodahl.

Han mener, at Lonely Planet trækker nogle historiske ting om Danmark som forgangsland frem, som desværre ikke er relevant længere. Derfor har han svært ved at finde klaphatten frem.

»Det er billige point, at vi var de første til at tillade registreret partnerskab. Lonely Planet nævner også den nye Regnbueplads, men ikke at det kun er halvandet år siden, at en transperson blev slået ned med en hammer få meter fra den plads. Hatecrimes er ret massive i Danmark, og det giver ingen mening at lave en guide uden at nævne det«, siger homoaktivisten.

Han mener, at det vigtigste i en guide til LGBT-rejsemål må være tryghedsbarometret, og der vil han selv fremhæve Berlin, Barcelona og Bangkok. Samtidig mener Lodahl, at København er for provinsiel på homofronten i forhold til andre storbyer:

»I Amsterdam har jeg for eksempel set hele tre LGBT-boghandler med fag- og skønlitteratur. Det har vi slet ikke. Der er ikke særlig stor diversitet i nattelivet, det er bare meget af det samme. Jeg savner queer-synlighed. At man ligesom i Berlin kan gå i drag hen ad gaden og holde sin kæreste i hånden og se andre queermennesker«.

På Twitter glæder overborgmester Frank Jensen (S) sig over kåringen, men bemærker samtidig:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce