»Principielt synes jeg, at jeg maa være imod hele Institutionen«.
»Ordensvæsnet er en ejendommelig Levning fra Fortiden. Det har et komisk Skær over sig paa Grund af Anvendelsen gennem Tiderne, og Ordner er sikkert ogsaa blevet anvendt på mislig Maade i visse Tilfælde«.
Den første socialdemokratiske statsminister nogensinde, Thorvald Stauning, lagde ikke fingrene imellem, da han 1. januar 1930 lod sig interviewe i Politiken om at ændre den institution, der giver kongehuset ret til at dekorere landets borgere med et ridderkors, når de havde opofret sig for konge, fædreland og medborgere.
Mere afdæmpet er retorikken i dag fra den siddende socialdemokratiske regeringsleder. Når man har været minister i to år, bliver man typisk tilbudt at blive kommandør af Dannebrogordenen. Politiken har i en uge forsøgt at få Helle Thorning-Schmidt til at udlægge Socialdemokraternes holdning til ordensvæsnet anno 2015 og få hende til at oplyse, om den nuværende regering bør lade sig dekorere. Men Helle Thorning-Schmidt har ikke ønsket at medvirke, oplyser statsministerens særlige rådgiver.
Den politiske modstand mod kongehusets uddeling af ordener har været udtalt i særligt Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet og på den øvrige venstrefløj. Socialdemokratiets kongres vedtog i 1915 en udtalelse om »Monarkiets Forsvinden«, der samtidig gjorde det klart, at socialdemokrater ikke bør deltage i festligheder »til Ære for fyrstelige Personer eller til Forherligelse af Monarki eller Militarisme«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind