Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fantastic. Onkel Reje th. kommer med kulturanbefalinger til børn, hvor fantasien er i fokus.
Foto: DR/Crunchy Frog

fantastic. Onkel Reje th. kommer med kulturanbefalinger til børn, hvor fantasien er i fokus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onkel Reje: I min barndom var børnekultur noget, man selv skabte

Stort set alle børn og børneforældre elsker DR Ramasjangs frække pirat, Onkel Reje. Ugens panel i podcastmagasinet Politikens Poptillæg giver tips til kultur for de mindste – og med i panelet er manden bag Rejen, Mads Geertsen, der selv har børn på 2, 5 og 18 år. Her fortæller han om sine seks kulturfavoritter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg er ikke og har aldrig været den store forbruger af den slags børnekultur, man betaler for. I dag tager man tit børnene under armen og viser dem noget kulturelt – uden at det nødvendigvis skaber eventyrlyst. Men i min barndom var børnekultur noget, man selv skabte.

Det var noget med, at man gik ned til fjorden og byggede hule og kravlede op på huset og kastede actionmænd i lommetørklæder ned fra taget. Det har påvirket det, jeg laver som Onkel Reje – tanken om, at man som barn har handlekraft selv og kan opsøge eventyr i sin egen parallelle verden – det er den slags, som man også lærer af at læse ’Lille Virgil’«.

1. Bondegården & Byggeren ved Remiseparken i Urbanplanen

»Det er en bondegård med dyr og drivhus og køer og geder og høns og en legeplads, og på den anden side er der en byggelegeplads med svævebane og gokarts og fodbold og masser af planter. De har lavet en lille have med blade, man skal dufte til.

Jeg synes, det er så fint at insistere på at lade børnene sanse, at ud over at man kan spise det, kan man også lugte det. Hele Urbanplanen ligger ud til Ørestad og op til nogle pænere kvarterer ved Amagerbrogade, hvor jeg bor, sådan at vi frekventerer og benytter os af ’ghettoen’. Det er en fin integration og udnyttelse af området, at det er attraktivt for alle slags borgere, der kan lave noget fint og sjovt med deres børn og blive beskidte på knæene«.

2: Amager Børnekulturhus

»Det er et fint sted med en masse børnekurser, hvor man kan gå til dans og teater og musik. Og så er der et fantastisk kreativt værksted med supersjove damer, der laver fantasifulde ting med børnene. Huset er fedt at hænge ud i en time med ungerne. Der er masser af små rum og huler og bolde«.

AmagerKulturpunkt, Øresundsvej 8 B

3: ’Grisen der dansede tango’ af Thorstein Thomsen

»God at læse højt for børn, der er begyndt i skole. Den handler om en dreng, som får en pige fra klassen, der er forelsket i ham, på besøg derhjemme. Da han vil vise hende grisestien på sin fars grisefarm, bliver han forelsket i en gris. Lynet slået ned. Og så går det derudad. Slagteriarbejdere bliver lavet til rullepølse. Og drengen og grisen ender med at flytte til Paris for at leve af at danse tango. Den er i øvrigt også sjov for voksne. Jeg har læst den højt på flere dates for smukke damer«.

4: Ramasjang-serien ’Carsten og Gittes Vennevilla’

»Jeg er jo fjernsynsmand, så jeg vil gerne slå et slag for det sjove projekt ’Carsten og Gittes vennevilla’ af Anders Morgenthaler. Hjortefar, der har lavet de fantastiske dukker, har også lavet animationer for Onkel Reje. Universet handler om de ’grimme’ børn med strittende tænder og store fregner – ikke-perfekte børn. Man følger deres fantasiverden i et træ, hvor der bl.a. er en gris og en computer og en gren, der kan snakke. Det har det der upæne, som er befriende, og så tager den relevante emner op som f.eks.: Kan en dreng gå med damehat?«.

’Carsten og Gittes vennevilla’ blev sendt på DR. Du kan se filmen ’Carsten og Gittes Filmballade’ gratis på streamingtjenesten Filmstriben.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5: Biblioteker (med bøger)

»Jeg vil meget gerne anbefale, at man tager en tur ind på et af de mindre biblioteker, hvor der faktisk stadig står bøger på hylderne. Her kan man læse noget, der er gratis, og noget, man måske ikke havde mod til at købe. Og ud over det er der en vigtig pointe i, at børnene får en fornemmelse af, hvad det kommunale er og kan stille til rådighed, at samfundet har nogle fælles steder, hvor vi deler kultur, og som kan vise børnene, at vi er mennesker, der kan skabe noget stærkere sammen«.

6: Teaterstykket ’Taynikma – Skyggens vilje’

»’Taynikma’ er en dansk bogserie i genren manga/fantasy/roman/tegneserie, som er blevet lavet til en danseteaterforestilling i Hvidovre. Jeg har ikke set den endnu, men synes, det lyder virkeligt spændende, fordi man kan komme i teateret og se en blanding af 3D-projektioner og dansere, der laver stunts og kampscener, som har et manga-element«.

Teaterforestillingen kan ses på Teater Vestvolden i Hvidovre. Spilleperiode: 6. okt.-5. nov.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden