0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter sigende lånte maleren N.P Holbech kvinden Necky til at stå model til portrættet med hans datter Marie i 1838. En sort barnepige var tegn på velstand i midten af 1800-tallet. Foto fra bogen: Nationalmuseet

Pragtværk om Danmarks kolonihistorie: Brutal afstraffelse i syd. Omsorgsfuld beskyttelse i nord. Strategisk underkastelse i øst.

Danmark var engang en mellemstor europæisk magt med koloniale ambitioner over hele verden. Med besiddelser i Caribien, Afrika, Asien og Nordatlanten var der rige muligheder for økonomisk gevinst, men også en stor variation af koloniale relationer, der strakte sig fra den mest brutale undertrykkelse af slavegjorte mennesker til forhold, hvor det først og fremmest gjaldt om at indrette sig efter forhold til lokale magthavere. På fredag udkommer et værk i fem bind om Danmark som kolonimagt. Tre af værkets hovedredaktører fortæller her om vores mildest talt modsætningsfulde kolonihistorie.

FOR ABONNENTER

Danmark har på en måde to fortider. En fortid som homogen småstat og en fortid som mellemstor europæisk magt med besiddelser – kolonier – på flere kontinenter. De to fortider har hver sin nationalsang. Småstaten besynges af Adam Oehlenschlägers ’Der er et yndigt land’; mens Johannes Ewalds mere aggressive kongesang passer bedre til den mellemstore multinationale og kolonibesiddende europæiske magt. Oehlenschläger digtede i 1819, da Danmark efter afståelsen af Norge var på vej mod småstaten, og Ewald 40 år tidligere, da riget endnu var stort og engagementet i kolonierne på sit højeste. Danmarks historie skrives som regel med udgangspunkt i småstaten; men den bliver både anderledes, rigere og mere problematisk, hvis den skrives med det udgangspunkt, at Danmark også har en fortid som kolonimagt.

Da det danske kolonirige var størst fra begyndelsen af 1700-tallet til midten af 1800-tallet, omfattede det besiddelser i Caribien, Afrika, Asien og Nordatlanten og var ikke blot ramme om rige muligheder for økonomisk gevinst, men også en stor variation af koloniale relationer, der strakte sig fra den mest brutale undertrykkelse af slavegjorte mennesker til forhold, hvor det først og fremmest gjaldt om at indrette sig efter og manøvrere i forhold til lokale magthavere.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu