Fredag aften optrådte Ed Sheeran ved afslutningen på årets 'X Factor'-finale. I aftes var der forbud mod at tage billeder under koncerten i Boxen, som vi derfor ikke kan bringe billeder fra.
Foto: Mogens Flindt

Fredag aften optrådte Ed Sheeran ved afslutningen på årets 'X Factor'-finale. I aftes var der forbud mod at tage billeder under koncerten i Boxen, som vi derfor ikke kan bringe billeder fra.

Kultur

Anmeldelse: Jordboen Sheeran skriver sange, publikum kan spejle sig i

Ed Sheeran er ualmindeligt almindelig, alligevel kan han alene med en guitar få tusindvis af mennesker til at fortabe sig i sine sange, som om det er deres egne dagbøger, der reciteres. Men koncerten manglede de overraskende momenter, der viser nye sider af de kendte sange.

Kultur

Oftest står de store superstjerner i arenaerne og på de store scener og ligner noget, der lige er landet med diamantbesatte UFO’er fra ganske fjerne galakser. Ed Sheeran derimod, er en jordbo, der har sunget sig fra de små barer og pubs op på de store verdensscener. Han har de sidste ti år arbejdet benhårdt på at skabe sig et navn ved at levere den ene stærke hitsingle efter den anden. Hans musik har bevæget sig fra de klassiske singer-songwriter dyder til at rumme både hans irske musikalske rødder og moderne soul og r&b-musik. Hans sange handler om de mest relaterbare følelser. De forsmåede, de nostalgiske og de håbløst håbefulde forelskede følelser.

Hans nyere sange føles til tider ligeså formulariske som titlerne på hans udgivelser ’+’, ’×’, og ’÷’. Nøjeregnende og målrettede efter hitlisterne med blandingen af tidens populære popgreb, men det er hans forvandling af singer-songwriter genren til bredtfavnende popmusik, der er essensen af hans hurtigt voksende succes.

Rap er noget, alle gør

Ed sheeran og guitaren kommer kun to minutter for sent. Han lægger ud med en af de nyeste sange ‘Castle on the Hill’, sangen som rummer hjemstavnserindringer. Derefter kommer ‘Eraser’, hvor han rapper sådan lidt uformående og kluntet. Jeg noterer, at rap igen er blevet noget, alle gør, men måske burde overlade til typer med flow. Begge sange er fra hans nye album ’÷’.

Han skifter ikke tøj under koncerten, i stedet kommer den ene akustiske guitar ind på scenen efter den anden. Det er med dem og loop-pedalen, han laver sine musikkollager, der danner beats og melodier, og alle de melodier han har med sig, kan publikum på rygraden, uanset om de er fire uger eller fire år gamle. Ed Sheeran viser også, at der er et behov for jordnære popstjerner, som sidder oppe på hitlisterne og er spejle for folket.

Ingen smarte tricks

Uanset om man er fan af Sheeran eller ej, så er der ikke så meget at blive distraheret af, ingen gimmicks eller smarte tricks. Det er sangene, publikum kommer for, ikke fænomenet eller det menneskelige sociale medie. Men selv om beskedenheden er hans kendetegn, klædte det koncerten, når han viste lidt mere dramatiske sider af sin musik på sange som ‘Bloodstream’ og ‘I See Fire’.

Fredag aften sad over en million seere samlet for at se, hvem af de tre danske 'X Factor'-finalister, der ville synge sig ind i hjerterne på de danske seere, og løbe af sted med titlen som årets vinder af 'X Factor 2017'. Mia, Morten og Chili var de tre finalister. Og selv om både Chili og Mia sang stærkt og distinkt gennem hele konkurrencen, så var det den nervøse og lidt generte Morten, der forsigtigt sang sig ind i danskernes hjerter og til sidst sejrede.

Giver håb - ligesom Morten

Ed Sheeran optrådte selv til fredagens talentshowfinale og er nok et af de navne, der bliver sunget allermest til 'X Factor'-auditions. Det er endnu et bevis på, at han er en stemme, der giver håb til almindelige mennesker, som drømmer om at blive musikere og superstjerner og blive elsket, præcis som de er. Han synger om det mest menneskelige især på ’Don’t’ og og ’New Man’, som han fint flettede sammen i en medley.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I modsætning til Morten fra 'X Factor', er Ed Sheeran ikke sådan en, der tager solbriller på og laver makeover på sin almindelighed, for det er almindeligheden, der er blevet hans kendetegn. Og publikum synger ekstra højt på hans sang ‘The A Team’, som var hans første store hit.

Koncerten i boxen udmærkede sig ved at være fuldkommen centreret omkring sangene. Hans sceneshow var nogle lidt besynderlige Windowsagtige visuals. Når jeg så mig omkring, sad folk i alle aldre og havde en koncentreret musikalsk oplevelse, der kun skulle dokumenteres, når det virkelig gjaldt.

Koncerten var et spejl

På trods af at fokus var musikken, var der dog ikke så mange sange, som løftede sig til stormfulde højder og overraskede. Sheeran spillede og optrådte dygtigt og nærværende. Men han lod ikke sangene tage nye drejninger eller tage sig anderledes ud end på sine udgivelser.

Det blev mere festligt, da han til sidst, da han sang den irske hyldest til sine bedsteforældre, ‘Nancy Mulligan’, og hits som’ ‘Thinking Out Loud, ’‘Sing’, ‘Shape of you’ og ‘You Need me, I don’t need you’. Og han var stærkest i de sange, som ikke er skræddersyet til hitlisterne, men kommer fra den Ed Sheeran, der synger fra dagbogen og barscenen. Det var de sange, der gav stærkest genklang hos det skrålende publikum. Det er sjældent, at koncerter er refleksioner af de mennesker, der går til koncert, men lørdag aften var Boxen i Herning et spejl.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce