0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Bjørn Nørgaard ser selv døden som »noget omtåleligt«: »Når du taler med andre mennesker om deres uundgåelige og kommende afsked … man bliver ikke bedemand … men det er anderledes. Døden er et emne, som moderne mennesker har utroligt svært ved at tale om«.

Bjørn Nørgaard om tabuer og sarkofagen: »Prins Henrik var i stand til at tale mere åbent om døden end dronningen«

Hvordan blev en mand, der som ung blev smidt ud af Louisiana og berømt for sin hesteofring, en af kongehusets og kirkens foretrukne kunstnere? Det spørger vi Bjørn Nørgaard om i et interview om den sarkofag i Roskilde Domkirke, som stod færdig i denne uge. Billedhuggeren fortæller blandt andet, at det især var prins Henrik, der satte sit præg på gravmælet, og kalder det en »en trist beslutning«, at prinsen ikke vil lade sig begrave i krypten under gravmælet i domkirken.

FOR ABONNENTER

Dronning Margrethe og prins Henrik ligger side om side, de er begge barfodede og svøbt i hvidt klæde. Deres forgyldte gravhunde er også med dem, en i hver fodende på toppen af sarkofagen, sammen med blandt andet hans digtsamling og vin, ligesom dronningen har fået sine pensler med i døden.

Sådan ligger de, regentparret, og sover deres tusindårssøvn i sarkofagen i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Det gør de, selv om den 78-årige dronning stadig er i live og passer sine pligter. Og det gør de, selv om prins Henrik et halvt år før sin død fortalte offentligheden, at han ikke ville lade sig begrave sammen med sin kone i krypten under sarkofagen i skuffelse over den rolle, det danske monarki havde tildelt ham.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden