0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Lysgaard Holm
Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm

Morten Grunwald røbede i sit sidste store interview ukendt periode af sit liv: Pludselig var min far fængslet som en forbryder

I det sidste store interview, Morten Grunwald gav inden sin død, fortalte han om en ukendt og smertelig periode af sit liv under den tyske besættelse af Danmark. Interviewet er et uddrag fra en kommende bog.

FOR ABONNENTER

Min far hed Karl Friedrich Grunwald og kom fra Königsberg i Østpreussen, hvor han uddannede sig til billedskærer. Han var dygtig til at tegne og udskære ornamenter og figurer i træ til tidens møbler, og ved sin afgangseksamen på Königsberg Kunstschule fik han førstepræmien for sin opgave. Efter endt uddannelse rejste han i 1914 til Danmark. Han var omkring 20 år og havde åbenbart en drøm om at komme op til de bøgelyse øer og eventyrlandet mod nord. Han var stadig tysk statsborger, og da Første Verdenskrig som bekendt startede allerede i august samme år, blev han indkaldt sammen med sine to brødre, hvoraf den ene faldt på østfronten«.

»Dengang vaklede man ikke, og han undersøgte ikke muligheden for at blive fritaget. Han tog bare hjem og endte med at deltage i de fire år, som krigen varede. Først på østfronten og herefter på vestfronten i den forfærdelige skyttegravskrig ved Somme. Han var ved signaltropperne og løb rundt og lagde ledninger ud foran og bag fjendens linjer. Det blev en tid, som han aldrig talte om. De, der var med, og som overlevede, blev kaldt den tavse generation, og det skyldtes nok, at krigen havde været forfærdelig grusom, især de sidste to år i skyttegrave fyldt med pløre, rotter, døde og sårede kammerater«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden