Dramatiker og forfatter Line Knutzon bliver fast husdramatiker på Betty Nansen Teatret de næste to år.
Foto: Daniel Hjorth

Dramatiker og forfatter Line Knutzon bliver fast husdramatiker på Betty Nansen Teatret de næste to år.

Kultur

Ny pardans i teaterverdenen: Betty Nansen hyrer Line Knutzon som fast husdramatiker

Fra januar og to år frem samarbejder Line Knutzon og Betty Nansen om nye forestillinger og formater.

Kultur

Dramatikeren og forfatteren Line Knutzon bliver fast inventar på Betty Nansen Teatret.

Fra januar og to år frem skal hun være husdramatiker på teatret — en ansættelse, der ifølge Betty Nansen skal munde ud i nye forestillinger, formater og forhåbentlig også bedre vilkår for dramatikere.

Dramatikere er sjældent fastansatte og oftest hyret ind til at skrive ét stykke. Men Line Knutzon flytter ind på teatret.

Jeg synes ikke, at dramatikeren er blevet sat særligt højt i det danske teaterliv. Men det bliver den så nu

»Det er virkelig en fryd at blive taget alvorligt som dramatiker. At kunne sige: ’Nu gør vi det på den rigtige måde. Nu arbejder vi faktisk, som vi burde arbejde’. Jeg synes ikke, at dramatikeren er blevet sat særligt højt i det danske teaterliv. Men det bliver den så nu«, lyder det fra Line Knutzon i pressemeddelelsen.

Drømmer om et rigtigt skuespil

Den 53-årige forfatter Line Knutzon er autodidakt dramatiker.

Hun brød igennem med stykket ’Først bliver man jo født’ i 1994. Siden har hun skabt sin helt egen knutzonske stil, der sidste år blev manifesteret i bogform med selvhjælpssatiren ’Camille Clouds Brevkasse’.

Det er 10 år siden, at hun sidst har skrevet et teaterstykke. Og dramatikken? Ja, den havde hun nær opgivet.

»Jeg har fået en idé for fire år siden, som jeg ikke orkede at skrive. Ikke under de forhold. Jeg gad ikke mere og gad ikke gøre mig særlig umage. Men den idé, jeg har, kræver, at jeg gør mig umage. Jeg drømmer om at skrive et rigtigt skuespil med replikker, situationer og en historie. Helt gammeldags. Og så drømmer jeg om, at vi kan lave alle mulige løjer sammen«, siger Line Knutzon i pressemeddelelsen.

Et budskab om dramatikernes vilkår

Når Betty Nansen Teatret har kunnet ansætte Line Knutzon, skyldes det en bevilling fra Wilhelm Hansen Fonden.

Fonden yder støtte til musik, teater og dans, og Betty Nansen Teatret modtog en to-årig bevilling til en husdramatiker.

Valget faldt på Line Knutzon.

»Hendes evne til at karakterisere mennesker gennem deres specifikke sprog og dialog er det bedste bevis på, hvorfor det at skrive dramatik er en egen kunstart. Hun har en enestående sans for at fremkalde det absurde i tilværelsen, som vi andre ofte ikke er bevidste om, før hun viser os det — og på en måde så man både ler og bliver engageret oprørt«, siger Betty Nansens teaterdirektør og kunstneriske leder Elisa Kragerup i pressemeddelelsen.

Hele pointen er at fjerne det pres, som danske dramatikere ofte arbejder under

Samarbejdet er desuden et budskab om de vilkår, dansk dramatik bliver produceret under.

»Hele pointen er at fjerne det pres, som danske dramatikere ofte arbejder under. Det er en anerkendelse af, at kunst tager tid og skal komme af dramatikerens egen nødvendighed, og at teater er en kollektiv kunstart«, siger teaterdirektør og producent Eva Præstiin.

Line Knutzon starter formelt den 1. januar 2019.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce