Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Siden præsidentvalget i 2016 er der blevet iværksat et væld af tiltag mod de falske nyheder, som skabte forvirring under og ikke mindst efter Donald Trumps sejr.
Foto: Paul Sancya/AP

Siden præsidentvalget i 2016 er der blevet iværksat et væld af tiltag mod de falske nyheder, som skabte forvirring under og ikke mindst efter Donald Trumps sejr.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er tiltagene: Kampen mod falske nyheder bliver kæmpet med avisannoncer, faktatjekkere og regulering

I Frankrig har politikerne for nylig vedtaget en lov, der skal sætte en stopper for falske nyheder i tiden op til demokratiske valg. Den er kun et eksempel blandt mange initiativer i kampen mod fake news.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Russiske netkrigere spredte politiske løgne i hobetal om Hillary Clinton og Donald Trump op til og under præsidentvalget i USA i 2016. Det foregik især på Facebook, Twitter og andre sociale medier, og fænomenet kom i den grad bag på omverdenen.

Siden har politikere, medier, civile organisationer og ikke mindst de sociale medier selv forsøgt at sætte en stopper for alle dem, der fylder internettet med fake news og anden misinformation i forsøget på at skabe forvirring og splid.

Her er en række af de tiltag mod misinformation, der er dukket op siden præsidentvalget:

  • Facebook indrykkede forud for den britiske afstemning om landets medlemskab i EU en række helsidesannoncer i de største britiske aviser med råd til vælgerne om, hvordan man bedst spotter falske nyheder på sociale medier. Facebook har gjort det samme i Frankrig.
  • I Danmark præsenterede regeringen i september en handlingsplan med 11 punkter til bekæmpelse af udenlandsk påvirkning af danske valg. Blandt andet nedsætter regeringen en ny task force, der skal koordinere kampen mod misinformation på tværs af ministerier, ligesom Udenrigsministeriet vil bruge flere ressourcer på at opfange misinformation.

»Hvis du gerne vil søge efter konspirationsteorier eller løgne om Mette Frederiksen, er du i din gode ret til det«

  • I forbindelse med det kommende Folketingsvalg i Danmark har Facebook indgået et samarbejde med Mandag Morgen, som skal faktatjekke historier for det sociale medie. Under valg i USA og flere andre lande har Facebook tidligere allieret sig med uafhængige faktatjekkere. Google har også lignende initiativer.
  • I Frankrig har parlamentet for nylig vedtaget en omdiskuteret lov, som skal slå ned på falske nyheder tre måneder forud for demokratiske afstemninger. Loven gør det muligt for politiske partier og andre at indbringe det, de oplever som manipulerende historier, for en domstol, som så vil gøre kort proces.
  • European Broadcast Union, Reporters Without Borders og en stribe andre internationale medieorganisationer er gået sammen om initiativet Journalism Trust Initiative. Målet er at udvikle et stempel eller en anden form for certificering, som skal pryde de medier, der lever op til en række minimumsstandarder, så brugerne får lettere ved at skelne mellem informationer og nyheder, der holder, og dem, som ikke gør.
  • I Norge er aviserne VG og Dagbladet gået sammen med public service-stationen NRK om projektet og hjemmesiden Faktisk.no, som er sat i verden for at bekæmpe falske nyheder. Hjemmesiden skal fungere som en uafhængig faktatjekker, der både skal se politikere, medier og andre offentlige stemmer efter i påstandene.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden