0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kay Nietfeld/AP
Foto: Kay Nietfeld/AP
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tyske magasin Der Spiegel har bragt flere opdigtede historier

Tysk redaktør opdigtede historier og kilder i årevis til det anerkendte magasin.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et af Europas mest anerkendte magasiner, det tyske Der Spiegel, har i årevis trykt flere artikler fra en redaktør, som opdigtede artikler, passager i sine artikler og flere kilder.

Redaktøren, Claas Relotius, har sagt sin stilling på magasinet op efter at være afsløret i sin svindel, som han i første omgang nægtede.

Afsløringen af den årelange svindel fandt sted, stort set samtidig med at Claas Relotius modtog årets pris for den bedste tyske reportage ved Deutsches Reporterpreis 2018 i Berlin 3. december.

Fik pris for falsk artikel

Redaktøren, der har modtaget lignende priser tidligere i sin karriere, blev præmieret for en artikel om en syrisk dreng, som lever i den vildfarelse, at han på grund af en ubetydelig drengestreg har udløst borgerkrigen i sit land.

Juryen argumenterede med, at teksten på en gang er »let, let og relevant uden at afsløre, hvilke kilder den er baseret på«. En nærmest tragikomisk ros, al den stund alle kilder i artiklen var opfundet, ligesom store dele af artiklen. »Citater, steder, scener samt formentlig mennesker af kød og blod var svindel«, skrev Spiegel selv i går på sin online-version.

Afsløret under prisoverrækning

Mens Claas Relotius stod på scenen i Berlin og modtog prisen, sendte en pressemedarbejder fra et frivilligt borgerværk, der patruljerer på grænsen mellem den amerikanske delstat Arizona og Mexico, en mail til Spiegel. Hun spurgte, hvordan journalisten fra Spiegel kunne skrive reportagen ’Jaegers Grenze’ om vagtværnet med flere citater uden at have besøgt eller talt med dem. Uden overhovedet at være på stedet.

Dermed var Claas Relotius afsløret. Han havde været i USA sammen med en kollega, der var blevet mistroisk og derfor kunne dokumentere, at der var tale om svindel. Ifølge Spiegel afviste Claas Relotius i første omgang at have bedraget i sine artikler for dog senere at tilstå.

I løbet af de 7 år, hvor redaktøren har været ansat, har Spiegel publiceret 60 artikler fra ham. Af dem indrømmer han selv, at 14 har været helt eller delvis opdigtede. Magasinet undersøger nu selv de øvrige.

Politiken har et samarbejde med Der Spiegel, hvor vi løbende oversætter magasinets historier. Vi har bragt mindst en af Claas Relotius artikler – et interview med det sidste overlevende medlem af den tyske modstandsgruppe Hvide Rose, der blev bragt i PS 21. oktober i år. Det er ikke en af de artikler, som Der Spiegel indtil videre nævner som problematiske.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden