0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Eleverne på Filmskolen er utilfredse med rektors planer om at ændre uddannelsen. Derfor begravede de den ved en happening tirsdag, hvor de lagde blomster og oplæste kærlighedserklæringer til skolen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eleverne jubler: Kulturminister giver efter for voldsomt pres og udskyder stor reform af ’verdens bedste filmskole’

Efter voldsom kritik fra Filmskolens elever og dele af filmbranchen har kulturminister Mette Bock (LA) valgt at udskyde beslutningen om skolens fremtid.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tirsdag i denne uge begravede eleverne ’verdens bedste filmskole’, efter at de havde offentliggjort en mistillidserklæring til skolens rektor. De mener, at rektor Vinca Wiedemann er i færd med at smadre Filmskolen.

Nu kommer kulturminister Mette Bock (LA) eleverne i møde.

Eleverne er stærkt bekymrede over, at Vinca Wiedemann vil omdanne den 4-årige filmskoleuddannelse til en såkaldt bachelor-/kandidatuddannelse, der kan afsluttes efter 3 eller 5 år. En bekymring, som dele af filmbranchen deler.

De har samtidig efterlyst større indflydelse på processen med at omdanne uddannelsen.

Ligeledes har de sammen med blandt andet Danske Filminstruktører kritiseret ministeriets beslutning om at skære i optaget af elever på de tre instruktørlinjer på Filmskolen, den såkaldte dimensionering.

Ministeriet mener, at der skal skæres i antallet af uddannede instruktører, fordi deres arbejdsløshedstal er meget høje.

Minister: Der skal ske ændringer

Men efter et lukket møde med elever, lærere og rektor på Filmskolen onsdag eftermiddag kommer kulturminister Mette Bock (LA) nu eleverne i møde.

Hun har besluttet at udskyde lovforslaget om at omdanne skolen til en bachelor-/kandidatuddannelse til efteråret. Det var hendes mening at fremsætte det i foråret.

Samtidig har hun besluttet, at der skal laves en mere tilbundsgående analyse af instruktørernes arbejdsløshedstal, før der bliver skåret i optaget på Filmskolens instruktørerlinjer.

»Skolen har efterlyst mere tid – det samme gælder dele af branchen. Det har jeg lyttet til«, udtaler Mette Bock i en mail efter mødet.

Hun har samtidig imødekommet et ønske fra skolens elever om, at der nedsættes et studienævn på skolen, som kan deltage i udviklingen af uddannelsen.

»Det er en god idé, som kan styrke dialogen og samarbejdet på skolen«, siger hun.

Ministeren tilføjer dog, at Den Danske Filmskole skal akkrediteres som alle andre uddannelser i Danmark. Og derfor skal skolen finde ud af, om den vil være en kortere kunstnerisk professionsbachelor- eller en længerevarende uddannelse som en kunstnerisk bachelor-/kandidat-uddannelse. Filmskolen kan ikke som hidtil fortsætte på særlige vilkår som såkaldt ikkeindplaceret kunstskole.

»Og så er det vigtigt, at også de studerende går konstruktivt ind i processen og lægger stridighederne på hylden. Der er brug for, at alle parter bliver løsningsorienterede. Det var mit klare indtryk på mødet i går, at de studerende er klar til at begynde på et nyt kapitel«, udtaler Mette Bock.

Eleverne jubler

Formanden for Filmskolens elevråd, Andreas Sandborg, siger, at eleverne er glade for ministerens beslutning.

»Det er godt, at der kommer mere tid, og at der etableres et studienævn, som bliver en del af processen. Vi er klar til at gå ind i den og håber, at den bliver anderledes, end den har været gennem det seneste år. Vi mener, at flere ting er blevet hasteindført«, siger han.

Det gælder blandt andet ledelsens beslutning om at nedlægge de uddannelsesledere, der har været en krumtap på skolen gennem en længere årrække.

Hidtil har hver af skolens linjer som fotograf, klipper eller dokumentarinstruktør haft en uddannelsesleder, der fulgte eleverne fra start til slut og var ansvarlig for at tilrettelægge deres undervisning.

Annonce

Den model bliver nedlagt med det hold elever, der starter til efteråret. De får i stedet faglærere og flere hovedfag, der går på tværs af de forskellige linjer. Det kan være fag som ’ledelse og entreprenørskab’ og ’fortælling’, som rektor Vinca Wiedemann mener er nødvendige for at kunne klare sig i fremtidens filmbranche.

Samtidig er det besluttet at sammenlægge de tre instruktørlinjer, dokumentar, fiktion og animation.

Den del af kritikken vil Mette Bock ikke forholde sig til, da det er et internt forhold på skolen.

Men eleverne satser på, at de med oprettelsen af et studienæven og beslutningen om at give skolen mere tid nu også får held til at påvirke den ændring af uddannelsen.

»Vi håber, at vi nu rent faktisk kan få noget indflydelse og både kan diskutere nedlæggelsen af uddannelseslederne og sammenlægningen af instruktøruddannelserne med rektor«, siger Andreas Sandborg.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra rektor Vinca Wiedemann.

Læs mere:

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.