0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marcio Jose Sanchez/AP
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook om Socialdemokratiets planer om at stramme skattegrebet: »Vi betaler faktisk et betragteligt beløb i skat på globalt plan«

Facebook advarer Danmark og EU mod at indføre digital skat. I stedet er der brug for en global skattereform, mener chef for det sociale medie.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Facebook afviser, at det verdensomspændende sociale medie malker det danske annoncemarked uden at betale noget i skat. Betalingen sker bare ikke i Danmark, men derimod i USA, skriver kommunikationschef i Norden Peter Münster i en mail til Politiken.

»Under de nuværende regler betaler vi størstedelen af vores skat i USA, fordi det er dér, vores stabsfunktioner, vores aktiver og vores risici er placeret. Vi betaler faktisk et betragteligt beløb i skat på globalt plan: Sidste år betalte vi over 3 milliarder dollars i skat, og vores faktiske skatteprocent over de seneste fem år var 27 procent«, skriver han.

Reaktionen kommer efter Socialdemokratiets udmelding om, at partiet vil indføre beskatning af techgiganterne, hvis partiet får regeringsmagten efter næste valg. Ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal Danmark om nødvendigt gå enegang og indføre en beskatning, hvis ikke hele EU eller en del af EU-landene vil være med til at indføre den.

Vi betaler størstedelen af vores skat i USA

Selv om Facebook mener, at der er brug for en skattereform, der tager højde for, at verden har fået en række nye globale industrier, så advarer Facebook Danmark og EU imod at indføre en beskatning af de internationale techgiganter, uden at der er indgået en international aftale.

»Enhver grundlæggende ændring bør baseres på de internationale aftaler mellem regeringer på linje med det, der p.t. forfølges i OECD. Ingen stabil skattepolitik bør diskriminere på baggrund af industri eller nationalitet, bør undgår dobbeltbeskatning og bør sikre, at både regeringer og virksomheder rent faktisk er i stand til at efterleve den«, skriver Peter Münster.

Dermed ligge Facebook på linje med den borgerlige danske regering, der i modsætning til Socialdemokratiet også ønsker en verdensomspændende aftale via den internationale økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Danmark blokerede

Derfor modsatte finansminister Kristian Jensen (V) sammen med blandt andre Irland og Sverige i marts sig det ønske om en digital skat primært møntet på Google, Apple, Facebook og Amazon, som en række EU-lande ønskede. Og dermed var Danmark med til at blokere for indførelse af digital beskatning, som Frankrig og andre har arbejdet hårdt for.

Regeringen mener, at en sådan beskatning kunne føre til, at danske virksomheder, der eksporterer til andre lande, kunne komme til at betale skat i de lande i stedet for i Danmark.

Socialdemokratiets formand kaldte den beslutning »bizar og ulykkelig«. Også konkurrencekommissæren i EU, den radikale Margrethe Vestager, mener, at det var en fejl.

»Det bedste ville være en global løsning, men hvis vi vil se resultater inden for en passende tidsperiode, må Europa tage føringen«, sagde Margrethe Vester ifølge nyhedsbureauet Reuters til den franske radiostation France Inter.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden