0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Topforsker Eske Willerslev ville forlade Danmark: Så greb forskningsminister Tommy Ahlers ind

Uddannelses- og forskningsministeren greb ind, da internationale topforskere søgte væk fra Københavns Universitet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem internationale topforskere med dna-forsker Eske Willerslev i spidsen har i et halvt år forsøgt at slippe væk fra Københavns Universitet.

En af forskerne betegner i et brev til universitetets ledelse forløbet som chikane.

Forskerne er frustrerede over, at universitetet har flyttet deres forskning fra Statens Naturhistoriske Museum, som de har gjort til verdens førende naturvidenskabelige forskningsmuseum. Derfor har de forhandlet med flere danske og udenlandske universiteter, senest Syddansk Universitet, SDU, om en samlet overtagelse af deres forskning. Og SDU’s ledelse er interesseret:

»Der er tale om nogle af landets ultimative stjerneforskere, som uden problemer kunne få arbejde på de bedste universiteter i udlandet, og vi synes derfor, at det er væsentligt, at de bliver i Danmark til gavn for dansk forskning og uddannelse«, udtaler SDU’s rektor, Henrik Dam, i en mail.

Men SDU har ikke indgået en konkret aftale med forskerne. Uddannelses- og Forskningsministeriet greb nemlig i begyndelsen af april ind for at få forskerne til at forhandle med Københavns Universitet. Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået.

Ministeriet bad 9. april SDU om »ikke at gå videre med sagen«.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) tog ministeriet det noget usædvanlige skridt at blande sig i sagen, fordi ministeriet var bange for, at forskerne endte med at flytte deres forskning til udlandet. Det var flere af dem på vej til, da forhandlingerne med SDU blev indledt.

»Da jeg hørte, at de overvejede at tage til forskellige steder i udlandet, blev jeg bekymret på dansk forsknings vegne. Det her er altså nogle af vores meget dygtige forskere, som også er utrolig dygtige til at formidle deres forskning. Og så tiltrækker de andre store forskningsprofiler fra hele verden«, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).