Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Screendump/TV 2
Foto: Screendump/TV 2
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV 2 bragte falske seerfotos af vejret

’TV 2 Vejret’ er mindst to gange blev fuppet af falske billeder, som seerne har sendt ind.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’TV 2 Vejret’ har en tradition med at afslutte sin udsendelse med udvælge et billede af vejret, som seerne sender ind ude fra hverdagens virkelighed.

Men billederne kommer ikke altid fra den skov eller mark, hvor seerne påstår at have taget dem, skriver fagbladet Journalisten og TV 2 Lorry.

For eksempel har ’TV 2 Vejret’ bragt et meget smukt billede af solstråler, der vælter ned gennem en trækrone i skoven, som dagen seerbillede. Det blev indsendt af Per Modig fra Albertslund og kaldt ’Morgentåge’.

Men hos Ikea trak de lidt på smilebåndet, da de så det, skriver Journalisten, for lige præcis det billede var taget fra et Ikea-katalog.

Og Mark Harskovskis indsendte et smukt billede af en regnbue til ’TV 2 Vejret’, som også endte på skærmen med overskriften: ’Regnbue over Viby Sjælland’. Men i virkeligheden var billedet taget af en tysk fotograf med kunstnernavnet congerdesign i 2014 og kan findes på billedbasen Pixabay.

Mark Harskovskis, der sendte billedet ind, fortæller TV 2 Lorry, at han havde set andre gøre den slags før, og så fandt han sammen med nogle venner billedet af regnbuen på Google og sendte ind som dagens vejrbillede.

»Og så valgte de mit«, siger han.

Utroværdigt

Formanden for Pressefotografforbundet, Lars Lindskov, mener, at ’TV 2 Vejret’ tjekker billederne for dårligt, og det skader TV 2’s troværdighed, siger han til Journalisten:

»Man kan da godt sige: Herregud, det er bare et vejr-billede. Men hvis man viser et billede af, hvordan der ser ud i Albertslund, så skal det være rigtigt. Og så må man lige bruge de ekstra minutter på at researche billedet ordentligt«.

Peter Tanev, der er chef for ’TV 2 Vejret’, siger til Journalisten, at de tjekker billeder »som har nyhedsmæssig tyngde«. For eksempel af den første sne, bøgetræer, der springer ud, eller af vejrfænomener.

»Der gør vi meget ud af at få verificeret ægtheden af billedet«, siger han.

De mere harmløse som regnbuebilledet bliver ikke tjekket på samme måde. Men efter afsløringen af fupbillederne, vil ’TV 2 Vejret’ »overveje at lave ekstra tjek af de indsendte billeder«, siger Peter Tanev.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix

  Eliud Kipchoge løb i denne måned som den første nogensinde en maraton på under to timer. Men trods bedriften, er det hans sko, der er løbet med opmærksomheden. På de kenyanske fødder sad nemlig Nikes nyeste supersko - sko, der beviseligt får løbere til at løbe hurtigere. Er det snyd? Og hvorfor er de sko så gode?

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden