0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fire hjerter til kontroversielt teaterstykke om Kundby-pigen: »Ingen forstår mig. Ingen ved, hvem jeg i virkeligheden er«

’Kundby-pige med slør’ eller ’De ti små tændhætter’. To forestillinger stiller skarpt på, hvad der skal til for at frembringe en bombepige. Forestillingernes eksistensberettigelse er at bibringe os større forståelse for fænomenet Kundby-pigen.

Charlotte Amalie Kehlet er rørende troværdig som Kundbypigen i Teatret Fair Plays stykke 'Den første dråbe blod'.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvor tæt kan man gå på en bombepige? Det har skabt debat, at Teatret Fair Play og Teatret st. tv begge har valgt at sætte sagen om Kundby-pigen op som forestilling. Kritikken, der primært har rettet sig mod Fair Play i Holbæk, som er Kundby-pigens hjemstavnskommune, er især gået på, at man ikke skulle ribbe op i den triste sag, men lade pigen afsone sine 8 års fængsel uden mere spotlight. Selv har hun, der i dag er 19, gennem sin advokat protesteret over for Fair Play, der havde tilsendt hende manus. For hende var problemet, at det ikke var til at skelne sandt fra falsk.

Selv om Teatret st. tv i samarbejde med Mungo Park også benytter sig af doku-fiktion i ’Pigen med bomberne’, har det ikke på forhånd vakt tilsvarende kritik. Men teatrets primære fokus er da heller ikke så meget bombepigen som vores forestillinger om hende, ligesom de ikke lader nogen spille rollen som selve Kundby-pigen.

Men det kunne være hende. Dér står hun på Mungo Park i Allerød i sin lyserøde hættetrøje med rygsæk på og glor på sin mobil. En helt almindelig pige.

Selve det, at det var en almindelig dansk pige på kun 15 år, der havde planlagt at bombe to skoler, sendte jo chok- og fascinationsbølger gennem offentligheden, dengang i 2016 da Kundby-pigen blev anholdt for forsøg på terror.

Det er den sprængfarlige blanding af almindelighed og ekstremisme, som instruktøren Tue Biering og Teatret st. tv sætter spot på med et stærkt Biering-greb: Ind på scenen trasker den ene almindelige 15-årige pige fra Allerød efter den anden som potentiel bombepige, i al deres sårbare, sceneuvante autenticitet. 10 små tændhætter. Det kunne jo have været hende, eller hende …

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter