0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Björn Ulvaeus fra ABBA: Greta Thunberg er en ny Pippi Langstrømpe og en velsignelse i en verden fuld af influencers og realitystjerner

Greta Thunberg udfordrer patriarkatet med sine superkræfter, siger Björn Ulvaeus i en støtteerklæring til den unge svenske klimaaktivist.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg får nu opbakning fra en verdensberømt landsmand.

»Patriarkatet ryster i bukserne af skræk over en 16-årig pige med superkræfter, hun er alle populistiske mørkemænds største rædsel«, skriver den svenske komponist og ABBA-bagmand, Björn Ulveaus i et debatindlæg, han har sendt til det svenske nyhedsbureau TT.

Det sker halvanden uge efter, at den 16-årige svenske klimaaktivist holdt en følelsesladet og omdiskuteret åbningstale ved FN’s klimatopmøde i New York.

»Hvor vover I? I har stjålet mine drømme og mine barndom med jeres tomme ord«, sagde hun blandt andet.

Kilde: Reuters

Björn Ulvaeus kalder Greta Thunberg for en »direkte, stædig og velreflekteret Pippi Langstrømpe«.

»Hun har superkræfter. Jeg tror, Astrid Lindgren ville have kunnet lide hende«, siger han ifølge Dagens Nyheter.

I en video fra Reuters, som blandt andre Irish Times har delt, siger Björn Ulvaeus endvidere, at alle unge mennesker har brug for rollemodeller.

»Og som rollemodel er Greta Thunberg en velsignelse i en verden fuld af influencers og realitystjerner. Jeg tror ikke, det har været hendes mening, men Greta Thunberg har givet Me too-bevægelsen et nyt momentum. Hun er en feministisk udfordring, der kommer fra en anden vinkel«.

Og uanset om man er enig med den unge klimaaktivst eller ej, må man beundre hendes mod og hendes styrke, mener Björn Ulvaeus.

»Hendes kritikere er desværre i stort omfang ældre mænd som mig. Det traditionelle patriarkat. De som synes, at unge svenske kvinder skal være sexede. Hun driver nogle mennesker - især mænd - til vanvid. Jeg har svært ved at forstå, hvor al den vrede kommer fra. Og hvordan man kan synke så dybt, at man kritiserer et barns udseende«, siger han.

Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Björn Ulvaeus sammenligner Greta Thunberg med Pippi Langstrømpe og roser hendes kamp for klimaet.

Og understreger, at det er »en enorm bedrift« at at skabe en global massebevægelse på under et år.

»Presset fra millioner af unge mennesker, som vi mærker nu, var der ikke før. Vi ved ikke præcis, hvad det vil føre til. Vi ved bare, at det vil føre til noget, som ikke var sket, hvis Greta Thunberg ikke havde besluttet sig for at demonstrere foran den svenske riksdag for lidt over et år siden«, siger Björn Ulvaeus i videoen.

Greta Thunberg startede sin kamp for klimaet, da hun i august 2018 tog opstilling uden for den svenske Riksdag med et håndskrevet skilt med teksten ’Skolstrejk för klimatet’.

Siden har hun hver fredag pjækket fra skole for at få politikere til at tage klimaproblemerne alvorligt - og inspiret skoleelever over hele verden til at gøre det samme.

I marts blev Greta Thunberg nomineret til Nobels Fredspris.

Læs mere:

Annonce

Læs mere