0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christof Stache/Ritzau Scanpix
Foto: Christof Stache/Ritzau Scanpix

Ernie og Bert har i nyere tid fået selskab af flere dukker, der bærer rundt på en mere tung bagage, end man sædvanligvis ser i børne-tv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemløshed, misbrug, mobning: Virkelige problemer er rykket ind i 'Sesame Street'

Dukken Karli fortæller i en række shows om sin mor, som er stofmisbruger. Karli er dog langtfra den eneste muppet, der åbner op om et problem, som virkelighedens børn står over for.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

’Sesame Street’ sætter fokus på et nyt emne: stofmisbrug.

Det gør programmet i sit seneste show, hvor man præsenterer nogle af karakterernes baggrund for »at forklare svære emner for børn«.

I showet, som er en amerikansk tv-serie for børn med dukker i hovedrollerne, sættes der fokus på emnet misbrug.

Her fortæller den grønne muppet med gult pjusket hår om sine oplevelser med en mor, der var misbruger, skriver BBC.

I flere videoer fortæller den seks og et halvt år gamle Karli om sin mor, som nu er i behandling for sit misbrug, til Elmo og sine andre muppet-venner. Her forklarer Elmos far, Louie, også, hvad misbrug egentlig er.

Dukken Karli blev introduceret som et plejebarn i showet tilbage i maj, da hendes mor var i behandling, som seerne for nylig har fået fortalt. Det er med fokus på børn og forældre, der på en eller anden måde er påvirket af misbrug, som Sesame Workshop, en non-profit organisation bag showet, i onsdags offentliggjorde, at de har fokus på at hjælpe ved at adressere problemet.

Hjemløse og autistiske muppets

Videoerne er tilgængelige på engelsk og spansk på ’Sesame Street’s hjemmeside.

»Misbrug ses ofte som et ’voksenproblem’, men det påvirker også børn på måder, som ikke altid er synlige. At have en forælder, der kæmper med misbrug, kan være en af de mest isolerende og stressfulde situationer, børn og deres familier kan stå over for«, siger Sherrie Westin, ansvarlig for social påvirkning og filantropi på ’Sesame Street’.

I online-episoderne, hvor Karli åbner op omkring sin misbrugsmor, fortæller hun om sine ’specielle børnemøder’, hvor hun er sammen med andre børn, som er i samme situation som hun selv. Hun er dog langtfra den eneste dukke, der åbner op om et problem, som virkelighedens børn står over for.

I serien møder man også Salia, en tiårig fra Californien, hvis forældre har været gennem samme misbrug. I december sidste år introducerede showet dukken Lily, en hjemløs muppet, som har været nødsaget til at forlade sit hjem og har boet forskellige steder siden da. Tilbage i 2017 blev den autistiske muppet Julia introduceret. Serien har ligeledes gæstet børn, som har været udsat for mobning eller har forældre i fængsel.

Omkring 5,7 millioner børn i USA under 11 år lever med en forælder, der har et misbrug. Ifølge det amerikanske center for sygdom, kontrol og forebyggelse har der mellem 1999 og 2017 været knap 400.000 dødsfald, som har været relateret til misbrug. Hver dag dør omkring 192 af en overdosis i USA.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden