0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

’Den sidste flygtning’: Hør Herbert Pundik fortælle om sit liv

I foråret 2019 lavede Politikens Nils Thorsen en podcast i fire afsnit om avisens tidligere chefredaktør Herbert Pundik, der døde søndag aften, 92 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen

Herbert Pundik på sit 'hummer', efter at hjørnekontoret var blevet overladt til Tøger Seidenfaden. »Jeg savnede ikke privilegierne, for jeg vænnede mig aldrig til dem«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da jeg en dag på redaktionen for snart et år siden passerede Herbert Pundiks lille kontor og gennem døren hørte den karakteristiske klapren af hans gamle skrivemaskine, slog det mig med ét, at tiden var ved at løbe fra mig. Der var gået to årtier, siden jeg havde lavet et stort interview med manden bag døren om hans liv og – ikke mindst – hans livslange forsøg på én gang for alle at afslutte sin slægts endeløse flugt. Hvis jeg tøvede ret meget længere, tænkte jeg, risikerede jeg, at det blev for sent også på lyd, mere omfattende og med hans egen stemme at få sikret for eftertiden den historie, som jeg ville ønske, at endnu flere kendte – ikke mindst yngre.

Altså spurgte jeg. Og fik ja.

Det er en sær følelse pludselig at omtale ham i datid. Helt uvirkeligt, når jeg tænker på, hvor levende et menneske det var, jeg besøgte i Tel Aviv bare for nogle få måneder siden

Egentlig var tanken at interviewe Herbert Pundik i vores podcaststudie på redaktionen i København, men selv syntes seniorkorrespondenten og den tidligere chefredaktør, at det var noget pjat. Når så stor og så afgørende en del af hans liv havde udspillet sig i Israel, måtte jeg værsgo komme ned og lave nogle af optagelserne der.

Og sådan blev det. Heldigvis.

Da vi var færdige med podcasten i foråret, anede ingen af os, hvor tæt vi var kommet på den deadline, livet nu har sat for projektet. Hvor heldige vi var med vores timing. Yderligere nogle få måneders tøven, og vi havde ikke haft Herbert Pundiks fortælling på lyd i dag.

Ind til benet

Det er en sær følelse pludselig at omtale ham i datid. Helt uvirkeligt, når jeg tænker på, hvor levende et menneske det var, jeg besøgte i Tel Aviv bare for nogle få måneder siden. Og som jeg fulgte til de steder, hvor han i 1948 kæmpede på jødisk side i krigen for Israels oprettelse.

Hvad han var for en person, tør jeg ikke byde på i nogle få ord eller sætninger. Men – som jeg siger i podcasten – er der to træk, jeg har bemærket, at han syntes at mangle. Først og fremmest forfængelighed. Selv om han i årtier omgav sig med folk fra kulturens elite, var det aldrig mit indtryk, at deres status på nogen måde interesserede ham. For Herbert Pundik var parat til at lytte til hvem som helst. Hvis man vel at mærke sagde noget, der interesserede ham. Og hvis ikke man gjorde det, opdagede man det snart.

Det var altid emnet, der optog Herbert Pundik. Ikke personen. Og det i så udtalt en grad, at jeg gerne tror, hvad han selv har sagt engang: at han tvivlede på, at han – hvis han havde set sig selv på gaden – overhovedet ville have genkendt sig selv.

Og så var der endnu en ting, han syntes at mangle: sentimentalitet. Følelser havde han skam, som man kan forvisse sig om i vores podcast ’Den sidste flygtning’. Han udtrykte dem også gerne. Når han fandt det relevant. Men han dvælede aldrig i dem. Hvad enten det handlede om storpolitik eller hans eget liv, skar Herbert Pundik instinktivt ind til benet. Forholdt sig til, hvad sagen handlede om. Hvad der var muligt. Hvad der ikke var muligt. Og gik videre.

Hør de fire afsnit af podcasten ’Den sidste flygtning’ her:

Herbert Pundik - den sidste flygtning

Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: På flugt (1)
Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: På flugt (1)

Henter…

Herbert Pundik - den sidste flygtning

Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: I krig (2)
Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: I krig (2)

Henter…

Herbert Pundik - den sidste flygtning

Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: Det forjættede land (3)
Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: Det forjættede land (3)

Henter…

Herbert Pundik - den sidste flygtning

Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: Verden ifølge Pundik (4)
Lyt til podcast: Herbert Pundik - den sidste flygtning: Verden ifølge Pundik (4)

Henter…

Læs mere:

Annonce

Læs mere