0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Billedkunstner John Kørner (billede fra 2015).

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

John Kørner om urmageres plan for hans maleri: »De er nogle åndsfraværende, hjerteløse, profithungrende røvhuller og idioter«

Mens kunstneren Tal R har trukket mændene bag ur-firmaet i retten, afventer John Kørner deres næste skridt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den første reaktion fra kunstneren John Kørner på, at et af hans malerier muligvis skal bruges som baggrund på en urskærm fra det dyre urmærke Lethos, er ganske umiddelbar.

»Jeg synes, de er nogle komplet respektløse kapitalister, åndsfraværende, hjerteløse, profithungrende røvhuller og idioter!«, lyder det i en mail.

Da Politiken fanger kunstneren over telefonen er han mere afdæmpet. Men han er stadig meget langt fra begejstret for Lethos koncept.

»Hvis det er deres hensigt at gøre det, de siger, de vil gøre, så finder jeg det enormt problematisk. Og jeg synes stadig, de er nogle røvhuller «, siger han.

Letho er stiftet af to barndomsvenner fra Færøerne ved navn Dann Thorleifsson og Arne Leivsgard. De har en baggrund i konceptudvikling og design med designbureauet Censure, og har også tidligere produceret ure med firmaet Kanske Denmark.

Nu har de købt malerier af Tal R og John Kørner, stiftet firmaet Letho og blandt andet på Instagram reklameret for, at man kan vælge sit udsnit fra et af kunstværkerne og herefter få det sat ind som urskive. Tal R har sat sin advokat på sagen, fordi han mener, ophavsretten krænkes, og på torsdag skal Sø- og Handelsretten tage stilling til, hvorvidt der skal nedlægges fogedforbud i sagen.

Egentlig skulle retten have taget stilling til fogedforbuddet allerede i torsdags, men folkene bag Letho fik en udsættelse på en uge mod at »afstå fra at markedsføre urene og i øvrigt foretage udskæringer af værket«, oplyser Tal R’s advokat Jørgen Permin i en mail. Derfor er alle Instagram-opslag med Tal R’s maleri ’Paris Chic’ nu fjernet fra Instagram-siden.

Men John Kørners maleri optræder fortsat i diverse opslag. Værket er endnu ubeskadiget, oplyser Dann Thorleifsson via sms. Et billede viser et ur med en baggrund fra maleriet, men der er tale om en test, siger medejeren.

Om det reelt er de to venners intention at skære malerierne i stykker, eller om det hele er et publicity-stunt, er fortsat uklart, siger John Kørner, der foreløbigt nøjes med at følge udviklingen i sagen om Tal R-maleriet, før han selv eventuelt vil gå rettens vej.

»Det kan jo være, det er en gimmick, eller en intention, som ikke bliver fuldført. Og så er det egentlig lidt åndssvagt at diskutere. Men når det er sagt, så er det da klart, at jeg finder det enormt krænkende«, siger han.

»Det står jo alle frit for at købe et maleri og gå ud og brænde det i haven. Det ville jeg ikke have noget problem med. Men de er nogle plattenslagere, som ikke er kunstnere, men profitsøgende. Det er en form for rendyrket kapitalisme, som i de seneste tyve år er blevet totalt legitimeret, hvor man på andres bekostning forsøger at lave profit. I firserne kunne nogen have slæbt to malerier ud på en mark, brændt det af og hævdet, at det var kunstnerisk handling - og så havde man fået en intellektuel diskussion ud af det. Men man kunne aldrig have forestillet sig i samme åndedrag, at de også skulle tjene penge på det«.

Kan det ikke stadig være en intellektuel diskussion, selv om der er penge involveret?

»Det provokerer mig, at nogle tror, at man ud fra nogle såkaldte liberale tanker gerne må tjene penge på den slags misbrug, og de bruger oven i købet mit navn til det«.

Stifterne af Letho siger selv, at de ønsker at sætte kunsten fri.

»Så ved de ikke hvad kunst er. Det er ikke en kunstnerisk handling, de foretager sig. Det var mere kunst, da KLF (britisk elektronisk band fra slutfirserne, red.) brændte en million pund af. Men man kan ikke lave ure, sælge dem til 10.000 kroner stykket og så kalde det kunst«, siger John Kørner.

Annonce

Sidste uge talte Politiken med Dann Thorleifsson, og han henviser i en sms til sine tidligere udtalelser. Her afviste han, at projektet kun handler om at tjene penge.

»Vi vil gerne skabe debat og rykke grænser, og det er det, kunst gør«, sagde han. »Så vi synes, vores projekt har det samme, som et kunstværk har«, siger han.

»Det er mere kunst, end det er ure. Kunst behøver ikke være maleri på kanvas. Det handler også om at rykke grænser og prøve nye ting af«, lød det fra Letho-stifteren.

Sagen kommer for Sø- og Handelsretten på torsdag klokken 9.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?