0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det gør mig ærlig talt ked af det«: Kendt kunstner hiver urmagere i retten, fordi de vil ødelægge hans værk

De to barndomsvenner bag firmaet Letho ønsker at skabe debat om kunsten, siger de efter at have købt et værk af Tal R med plan om at klippe det i stykker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ideen er, at du vælger dit helt personlige udsnit af Tal R-maleriet ’Paris Chic’. Herefter bliver det lille cirkelrunde udsnit til baggrunden på en urskive, som du så køber for 10.000 kroner.

Projektet hedder Letho og er skabt af to barndomsvenner fra Færøerne med en baggrund i konceptudvikling og design.

Og det skal bremses.

I hvert fald hvis man spørger Tal R, der har stillet krav om, at projektet opgives. I en mail til Politiken skriver kunstneren:

»Jeg ser det som nogen, der forsøger at tjene penge og få opmærksomhed ved at lave et produkt ud af min kunst, og det gør mig ærlig talt ked af det«.

»Jeg synes, det er et respektløst projekt, og det ærgrer mig, hvis jeg og måske også andre kunstnere skal bruge tid og ressourcer på at kæmpe imod det, for vi vil hellere bruge vores tid på at lave vores kunst«.

Du har tidligere sagt i interview, at du er ligeglad med, hvad der sker med dine kunstværker, efter at de har sluppet dine hænder. Hvorfor er dette anderledes?

»Det er korrekt, at jeg mener, at når nogen har købt et værk, jeg har skabt, er de i deres frie ret til at gøre med det, hvad de vil, så længe det forbliver privat«.

»Hvad jeg derimod ikke er ligeglad med er, hvordan de behandler værket i offentligheden, i dette tilfælde, hvor maleriet ødelægges som et samlet værk for at blive brugt som urskiver i ure, der sælges til højestbydende«, skriver Tal R i mailen.

Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Dann Thorleifsson, der er en af de to stiftere af Letho, afviser, at urene bliver lavet for at tjene penge, selv om der er store beløb involveret.

Håbet er at sælge mellem 100 og 300 ure, men de ønsker ikke at oplyse, hvor mange ure de har solgt indtil videre. Prisen ligger på 10.000 kroner per styk ud over det første ur, som ved en auktion blev solgt til 41.000 kroner. Der er ikke skåret i maleriet endnu, oplyser Dann Thorleifsson.

Han fortæller, at værket blev købt for omkring 600.000 kroner på et galleri. Dertil kommer produktionsomkostningerne til selve urene, som er »kvalitetsure«.