Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Jørgen Leth er blandt de 264 filmfolk, der har underskrevet en fælles støtteerklæring til eleverne på Filmskolen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strejkende elever får massiv støtte: 264 filmfolk langer hårdt ud efter rektor

Den Danske Filmskole skal være en kunstskole og ikke en akademisk udfordring, skriver 264 filmfolk – blandt andre Jørgen Leth, Nikolaj Arcel og Piv Bernth – i en støtteerklæring.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Eleverne på Den Danske Filmskole får nu opbakning af 264 personer fra den danske filmbranche. I en fælles erklæring skriver filmfolkene, at de deler elevernes bekymring over og kritik af, at rektor Vinca Wiedemann er ved at omdanne skolen til en mere akademisk uddannelse.

»Den Danske Filmskole skal være en kunstskole. Og i en kunstskole er eleverne og deres udvikling det vigtigste – ikke skematiske undervisningsplaner«, skriver de i støtteerklæringen.

Siden fredag har et massivt flertal af eleverne blokeret Filmskolen med krav om, at Vinca Wiedemann går af som rektor. Eleverne har meddelt, at de bliver ved, indtil hun er væk. De mener, at uddannelsen er blevet alt for teoretisk uden det nødvendige fokus på, at eleverne lærer filmhåndværket og udvikler sig kunstnerisk.

»Det er meget svært at forestille sig, at eleverne og ledelsen kan finde hinanden i en konstruktiv proces«, hedder det i støtteerklæringen, der kritiserer Vinca Wiedemann for ikke at have levet op til sit løfte til Kulturministeriet og filmbranchen om at inkludere eleverne og filmbranchen i udviklingen af Filmskolen. I stedet har hun ifølge erklæringen ignoreret dem og er kørt videre ad det spor, hun hele tiden har ønsket, og som eleverne har været stærkt kritiske over for gennem flere år.

Listen over underskrivere omfatter en række anerkendte filmfolk som Jørgen Leth, Nikolaj Arcel, Piv Bernth, Mikala Krogh, Michael Noer og Vibeke Windeløv.

Masser af fællesundervisning

De 264 personer fra filmbranchen skriver, at de mener, at uddannelserne på Filmskolen fortsat skal være en form for mesterlære, hvor man baserer undervisningen på filmproduktion.

»Med rektor Vinca Wiedemann og studiechef Søren Friis Møller ved roret er der reelt sagt farvel til den praksisbaserede mesterlæretradition med filmproduktioner som hjørnesten i uddannelsen. Det er nu en skole med 85 procent fællesundervisning og 15 procent specialiseret fagundervisning«, skriver de og fremhæver, at en elev på fotografuddannelsen kun har fokuseret fotografundervisning en enkelt eftermiddag om ugen.

I et større interview med Politiken tirsdag sagde Vinca Wiedemann, at hun ikke har tænkt sig at trække sig fra posten som rektor. Og at hun mener, at de forandringer, hun er ved at gennemføre på skolen, er nødvendige for at ruste eleverne til den medievirkelighed, de skal arbejde i, når de er færdige.

Vinca Wiedemann sagde samtidig, at hun er helt enig i, at omdrejningspunktet for uddannelserne på skolen fortsat skal være meget praktisk med masser af øvelser:

»Det er helt afgørende for mig, at uddannelsen er kunstnerisk praksisorienteret. Det har den været hidtil, og det skal den være fremover med fokus på det kunstneriske arbejde og på, at vi udvikler det fælles filmsprog, den danske filmbranche er kendt for. Men det betyder ikke, at vi er imod viden«, lød det fra rektor, der opfordrede eleverne til at gå i dialog med hende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden