0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Jørgen Leth er blandt de 264 filmfolk, der har underskrevet en fælles støtteerklæring til eleverne på Filmskolen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strejkende elever får massiv støtte: 264 filmfolk langer hårdt ud efter rektor

Den Danske Filmskole skal være en kunstskole og ikke en akademisk udfordring, skriver 264 filmfolk – blandt andre Jørgen Leth, Nikolaj Arcel og Piv Bernth – i en støtteerklæring.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Eleverne på Den Danske Filmskole får nu opbakning af 264 personer fra den danske filmbranche. I en fælles erklæring skriver filmfolkene, at de deler elevernes bekymring over og kritik af, at rektor Vinca Wiedemann er ved at omdanne skolen til en mere akademisk uddannelse.

»Den Danske Filmskole skal være en kunstskole. Og i en kunstskole er eleverne og deres udvikling det vigtigste – ikke skematiske undervisningsplaner«, skriver de i støtteerklæringen.

Siden fredag har et massivt flertal af eleverne blokeret Filmskolen med krav om, at Vinca Wiedemann går af som rektor. Eleverne har meddelt, at de bliver ved, indtil hun er væk. De mener, at uddannelsen er blevet alt for teoretisk uden det nødvendige fokus på, at eleverne lærer filmhåndværket og udvikler sig kunstnerisk.

»Det er meget svært at forestille sig, at eleverne og ledelsen kan finde hinanden i en konstruktiv proces«, hedder det i støtteerklæringen, der kritiserer Vinca Wiedemann for ikke at have levet op til sit løfte til Kulturministeriet og filmbranchen om at inkludere eleverne og filmbranchen i udviklingen af Filmskolen. I stedet har hun ifølge erklæringen ignoreret dem og er kørt videre ad det spor, hun hele tiden har ønsket, og som eleverne har været stærkt kritiske over for gennem flere år.

Listen over underskrivere omfatter en række anerkendte filmfolk som Jørgen Leth, Nikolaj Arcel, Piv Bernth, Mikala Krogh, Michael Noer og Vibeke Windeløv.

Masser af fællesundervisning

De 264 personer fra filmbranchen skriver, at de mener, at uddannelserne på Filmskolen fortsat skal være en form for mesterlære, hvor man baserer undervisningen på filmproduktion.

»Med rektor Vinca Wiedemann og studiechef Søren Friis Møller ved roret er der reelt sagt farvel til den praksisbaserede mesterlæretradition med filmproduktioner som hjørnesten i uddannelsen. Det er nu en skole med 85 procent fællesundervisning og 15 procent specialiseret fagundervisning«, skriver de og fremhæver, at en elev på fotografuddannelsen kun har fokuseret fotografundervisning en enkelt eftermiddag om ugen.

I et større interview med Politiken tirsdag sagde Vinca Wiedemann, at hun ikke har tænkt sig at trække sig fra posten som rektor. Og at hun mener, at de forandringer, hun er ved at gennemføre på skolen, er nødvendige for at ruste eleverne til den medievirkelighed, de skal arbejde i, når de er færdige.

Vinca Wiedemann sagde samtidig, at hun er helt enig i, at omdrejningspunktet for uddannelserne på skolen fortsat skal være meget praktisk med masser af øvelser:

»Det er helt afgørende for mig, at uddannelsen er kunstnerisk praksisorienteret. Det har den været hidtil, og det skal den være fremover med fokus på det kunstneriske arbejde og på, at vi udvikler det fælles filmsprog, den danske filmbranche er kendt for. Men det betyder ikke, at vi er imod viden«, lød det fra rektor, der opfordrede eleverne til at gå i dialog med hende.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden